Edgar Allan Poe: Μυστήριο και ρομαντισμός με αύρα Βικτωριανής Εποχής - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

Edgar Allan Poe: Μυστήριο και ρομαντισμός με αύρα Βικτωριανής Εποχής

Share This

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ

Αν ανήκετε στην κατηγορία των αναγνωστών που λατρεύουν τη γοτθική λογοτεχνία και συγκεκριμένα τα έργα αυτής με ιδιαίτερα ρομαντικό χαρακτήρα (και όχι μόνο), τότε είναι βέβαιο πως θα γνωρίζετε τον Edgar Allan Poe, έναν από τους αντιπροσωπευτικότερους συγγραφείς του είδους, του οποίου τα έργα θεωρούνται πλέον κλασσικά. Ο συγγραφέας μάλιστα, πέρα από τα γοτθικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στα περισσότερα έργα του, έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοπόρος του αστυνομικού μυθιστορήματος, αφού θεωρείται πως είναι αυτός ο οποίος άνοιξε το δρόμο και ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς.

Ο Αμερικανός στην καταγωγή συγγραφέας, γεννήθηκε το 1809 στη Βοστώνη. Οι οικογενειακές καταστάσεις που βίωσε μικρός δε δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για μια εύκολη ζωή, αφού έμεινε ορφανός από νωρίς και υιοθετήθηκε από μια οικογένεια, με της οποίας τον πατέρα υπήρχαν αρκετές συγκρούσεις -κυρίως οικονομικής φύσεως- ιδιαίτερα αναφορικά με τις σπουδές του παιδιού.

Το 1828, ο Poe εγκαταλείπει το σπίτι των θετών γονιών του και αποφασίζει να καταταχθεί στο στρατό, ιδιαίτερα για οικονομικούς λόγους, δηλώνοντας μάλιστα διαφορετικό όνομα και ως ηλικία τα 22 έτη, ενώ ήταν μόλις 18. Παράλληλα, την περίοδο εκείνη, εκδίδει το πρώτο του βιβλίο, μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο "Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα".

Φωτογραφία 1
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1829, ο Poe, με την υποστήριξη του πατριού του, αποφασίζει να προσπαθήσει να καταταχθεί στη στρατιωτική ακαδημία του West Point. Μη συνεπής στα καθήκοντά του, ο συγγραφέας απολύεται και μετακομίζει στη Βαλτιμόρη με τη θεία του Maria Clemm και την ξαδέρφη του Virginia Eliza Clemm. To 1845 δημοσιεύεται ένα από τα γνωστότερα έργα του, το "Κοράκι", το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα γνωστότερα έργα του συγγραφέα. Την ίδια χρονιά, η Virginia Eliza Clem πεθαίνει από φυματίωση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως ο συγγραφέας είχε παντρευτεί τη 13χρονη ξαδέρφη του, η οποία μάλιστα στο πιστοποιητικό του γάμου τους, είχε δηλωθεί ψευδώς πως ήταν 21 ετών.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1830, ο Poe είχε προλάβει να εκδώσει διάφορα έργα του, όπως την "Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ", ενώ εργάστηκε και ως βοηθός συντάκτη στο περιοδικό "Burton's Gentleman's Magazine". Την ίδια περίοδο μάλιστα εκδόθηκε και η συλλογή έργων του με τον τίτλο "Ιστορίες του Γκροτέσκου και του Αραβουργήματος", ενώ λίγο καιρό αργότερα και αφού ο συγγραφέας είχε παραιτηθεί από το περιοδικό που εργαζόταν, άρχισε να δουλεύει για το περιοδικό "Graham's Magazine". Σημαντικό έργο του αυτή τη δεκαετία θεωρείται το "Μήνυμα σε μπουκάλι", το οποίο δημοσιεύτηκε το 1833 και αποτέλεσε ορόσημο για την καριέρα του, αφού μέσα από αυτό άρχισε να γίνεται πιο γνωστός στους κύκλους του.

Φωτογραφία 2
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως η ασθένεια της γυναίκας του, επηρέασε σοβαρά το μεγάλο συγγραφέα, ο οποίος για αυτό το λόγο αρχίζει να καταναλώνει συστηματικά αλκοόλ. Επίσης, παραιτείται και από τη θέση του στο περιοδικό "Graham's Magazine" και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, αποφασίζοντας να εργαστεί για την εφημερίδα "Evening Mirror" και ως συντάκτης στην έκδοση του Broadway Journal. Με το έργο του "Το κοράκι" να έχει γνωρίσει επιτυχία, ο συγγραφέας αρχίζει να δίνει διαλέξεις με σκοπό να αυξήσει το εισόδημά του. Τελειωτικό χτύπημα στην πορεία του αποτελεί ο θάνατος της γυναίκας του το 1847. Έχει μάλιστα γίνει γνωστό, πως πίσω από το ποίημά του με τον τίτλο "Annabelle Lee", κρύβεται η αδικοχαμένη σύζυγός του.

Τον επόμενο χρόνο ο Poe αρραβωνιάζεται την ποιήτρια Sarah Helen Whitman, όμως ο γάμος μεταξύ τους δεν πραγματοποιείται. Οι σχετικές υποθέσεις που υπάρχουν είναι διάφορες. Η πρώτη επικρατέστερη άποψη σχετίζεται με τα προβλήματα του Poe με το αλκοόλ, ενώ σύμφωνα με μια άλλη, καταλυτικό ρόλο στη μη πραγματοποίησή του, διαδραμάτισε η μητέρα της νύφης. Τελευταίος σταθμός στην προσωπική ζωή του συγγραφέα, στάθηκε η Sarah Elmira Royster, με την οποία όρισε ως ημερομηνία γάμου τη 17η Οκτωβρίου 1849.

Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για το μεγάλο συγγραφέα. Ο ίδιος βρέθηκε σε δρόμο της Βαλτιμόρης να παραμιλά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε τελικά στις 7 Οκτωβρίου. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει βρεθεί κάποιο επίσημο πιστοποιητικό το οποίο να αποδεικνύει την ακριβή αιτία θανάτου του, επικρατέστερη είναι η άποψη πως ο μεγάλος συγγραφέας "έφυγε" εξαιτίας του αλκοόλ. Παράλληλα όμως, έχουν υπάρξει και εικασίες ότι ο Poe εξέπνευσε από χολέρα, σύφιλη, καρδιακή πάθηση ή αυτοκτονία. Παρόλα αυτά όμως, κανένας από τους παραπάνω ισχυρισμούς δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο συγγραφέας με την πρώτη του σύντροφο, Virginia Eliza Clemm - Φωτογραφία 3
Αδιαμφισβήτητα, ο Edgar Allan Poe αποτελεί έναν από τους πιο καίριους εκπροσώπους της γοτθικής λογοτεχνίας. Στα έργα του, ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει μια ευρεία θεματολογία γύρω από την οποία περιστρέφονται τα έργα του, όπως το μυστήριο, το ρομαντισμό, αλλά και το σκοτάδι. Είναι βέβαιο πως πρόκειται για μια εξέχουσα προσωπικότητα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η οποία μελετάται προσεκτικά, με τα έργα του επιδέχονται έντονη ανάλυση. Είναι σίγουρο πως ακόμη και αναγνώστες από άλλα λογοτεχνικά είδη, όπως έργα φαντασίας ή κοινωνικά, θα μπορέσουν να βρουν κάποιο έργο που να τους ταιριάζει και να ανακαλύψουν τη μαγεία σε συνδυασμό με το ρομαντισμό και τη θλίψη που εκπέμπει, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους κλασσικούς λογοτέχνες της βικτωριανής εποχής...

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: wearegrimoire.com, φωτογραφία 1: pbs.org, φωτογραφία 2: atlasobscura.com, φωτογραφία 3: pophorror.com

Pages