ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Χανιά, η πόλη που πάντα θα θέλετε να επιστρέψετε


Κοσμοπολίτισσα, μαγευτική, πόλη που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και το οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο όλων των χωριών της Δυτικής Κρήτης. Κύριοι είσοδοι των επισκεπτών στην πόλη είναι το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας το οποίο είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Η πόλη μάγεψε Σαρακήνιους πειρατές, Ρωμαίους και Βυζαντινούς, Ενετούς και Τούρκους, όλοι πέρασαν από τον όμορφο τούτο τόπο και άφησαν το  σημάδι του πολιτισμού τους. Όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία συνδυάζονται μέσα στα σοκάκια της, που αφηγούνται την ιστορία της Πόλης και όσα πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζοντας τόσους διαφορετικούς πολιτισμούς.



Η βόλτα ξεκινά μέσα από τα στενά της παλιάς Πόλης. Τα πολύχρωμα καλντερίμια με τα φροντισμένα αρχοντικά που φιλοξενούν τους επισκέπτες στην καρδιά της πόλης. Χρώματα, κρητικές γεύσεις και ήχοι από κρητική λύρα σας συντροφεύουν μέχρι να φτάσετε στο στολίδι της πόλης, τo Ενετικό λιμάνι που δεσπόζει αγέρωχο εκεί τόσα και τόσα χρόνια. Συντροφιά του ο μεγάλος Αιγυπτιακός Φάρος που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η πέτρινη σκάλα οδηγεί στο μπαλκόνι του γυάλινου πυργίσκου αποκαλύπτει τη θέα προς την πόλη αλλά και το απέραντο γαλάζιο. Το ύψος του είναι 21 μέτρα και θεωρείται από τους παλαιότερους φάρους του κόσμου. 



Συνεχίζοντας τη βόλτα στο λιμάνι περνάτε μπροστά από τις Ενετικές Λεγεώνες, που από τις 16 διασώζονται μόνον οι 7 και μάλιστα δίπλα ακριβώς στο πέτρινο κτήριο στεγάζεται το Λιμεναρχείο Χανίων. Περνώντας μπροστά από τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία, είναι δύσκολο να αντισταθεί κάποιος στα φρέσκα ψάρια και τα τοπικά εδέσματα συντροφιά με την αυθεντική κρητική ρακί. Ακριβώς δίπλα στη θάλασσα υπάρχει το μοναδικό τζαμί που σώζεται στα Χανιά με το τέμενος Κιουτσούκ το Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί. Χτισμένο κάπου στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα αποτελεί ένα από τα δείγματα της ισλαμικής τέχνης. Σήμερα είναι επισκέψιμο μιας και αποτελεί χώρο εκθέσεων και εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι. Λίγο πιο πέρα υπάρχει η πολυσύχναστη πλατεία Ελευθέριου Βενιζέλου ή παλαιότερα Σαντριβάνι με το μεγάλο μαρμάρινο σιντριβάνι και τα πολλά μαγαζιά της. 



Στη συνέχεια και φτάνοντας προς το τέλος του ενετικού λιμανιού στέκει αγέρωχο το Φρούριο Φιρκά, χτισμένο από τους Βενετούς για να προστατεύουν την πόλη των Χανίων από κάθε απειλή. Η διαμόρφωση του χώρου εσωτερικά έγινε με πολλά κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες πολεμικού υλικού αλλά και στρατώνες. Φεύγοντας από το λιμάνι, στην οδό Χάληδων στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Με εκθέματα από την νεολιθική εποχή έως και την εποχή της τωμαιοκρατίας, θα σας ταξιδεύσει στην πολιτισμική ιστορία της πόλης.

Περπατώντας προς το εσωτερικό της πόλης, δε γίνεται να μην περάσει κάποιος από το κεντρικότερο σημείο της σύγχρονης πόλης των Χανίων, την Δημοτική Αγορά που στολίζει το κέντρο της πόλης από το 1913 και είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές αγορές στο βαλκανικό χώρο. Έχει έκταση 4.000 τ.μ και σχηματίζει έναν τεράστιο σταυρό, ενώ στις τέσσερις πτέρυγες υπάρχουν μεγάλες πόρτες που κλείνουν, για να παρέχουν ασφάλεια στα εκατοντάδες μαγαζιά που στεγάζονται μέσα πουλώντας τοπικά προϊόντα.



Λίγο πίσω από την δημοτική αγορά, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην παλιά τούρκικη συνοικία Σπλάντζια. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος και γύρω γύρω πολλά καφέ και μαγαζιά που δίνουν ζωή στην περιοχή. Εκεί στη μέση υπάρχει και μια υπόγεια τούρκικη κρήνη περιφραγμένη με κάγκελα. Στην άλλη μεριά της πλατείας είναι ο μοναδικός Ναός που διασώζεται στην Ελλάδα που συνδυάζει μιναρέ και καμπαναριό μαζί, ο Ναός του Αγίου Νικολάου.  

Ένα σημείο που προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα προς τα Χανιά, είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία εκεί όπου βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων, του Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του, Σοφοκλή Βενιζέλου. Επίσης, στο ίδιο σημείο βρίσκεται το άγαλμα Σπύρου Καγιαλεδάκη ή Καγιαλέ, που το 1897 έκανε το κορμί του κοντάρι για σηκώσει ψηλά την Ελληνική σημαία που έπεσε από βομβαρδισμούς των Μεγάλων Δυνάμεων κατά των επαναστατημένων Κρητικών. 



Φυσικά η πόλη των Χανίων πέρα από πολιτισμικά μνημεία και σημεία ιστορίας προσφέρει αμέτρητες επιλογές και τρόπους διασκέδασης. Μία νυχτερινή βόλτα στα μαγαζιά της πόλης γρήγορα θα σας παρασύρει σε ατελείωτα γλέντια και χορούς. 

Μιας και μιλάμε για νησί και δε, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις κοντινές μαγευτικές παραλίες που προσφέρουν κρυστάλλινα νερά ήλιο και χρυσαφένια αμμουδιά. Από τις πιο γνωστές και κοντά στην πόλη των Χανίων, είναι η παραλία της Χρυσής Ακτής, της Αγίας Μαρίνας, η παραλία Λουτράκι και Μαράθι. Οι περισσότερες είναι οργανωμένες,  η πρόσβαση μπορεί να γίνει με τα μέσα μεταφοράς και όλες είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες. 

Τα Χανιά είναι η πόλη που θα σας κάνει να δώσετε υπόσχεση ότι θα γυρίσετε ξανά πίσω στην αγκαλιά της, όποια εποχή και να την επισκεφθείτε, θα σας πλανεύσει, θα σας αγκαλιάσει και θα έχει κατακτήσει μόνιμα μια θέση στην καρδιά σας.  

Σύνταξη και φωτογραφίες ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΣΙΟΥ 

*πληροφορίες και πηγές: chaniatourism.com