ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Λεωνίδας Μπέκιας: Η μουσική είναι ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης των ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων


Ο Λεωνίδας Μπέκιας είναι ένας ανερχόμενος τραγουδιστής με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, που ζει και εργάζεται στην Σουηδία. Από την παιδική του ηλικία ανακάλυψε την καλλιτεχνική του τάση και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική. Όπου εμφανίζεται κερδίζει αμέσως τις καρδιές του κοινού με την υπέροχη φωνή του και το αξεπέραστο κέφι του. Ο Λεωνίδας μίλησε στην Townsendia για την επαγγελματική του πορεία, χωρίς να διστάσει να σχολιάσει την κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, τη φύση της μουσικής και τις ελληνικές μουσικές επιρροές.

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά βήματα;

Από τα παιδικά μου χρόνια είχα την τάση να γράφω στίχους επηρεασμένος από τον Άκη Πάνου... Όσον αφορά στην ερμηνεία, με γοήτευε πάντα ο Στράτος Διονυσίου!

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το τραγούδι;

Θεωρώ ότι στη ζωή πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας και να προσπαθούμε να τα πραγματοποιήσουμε. Είναι ευλογία όταν ένας άνθρωπος ασχολείται με αυτό που πραγματικά αγαπάει!


Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μουσικά σας πρότυπα και ποια η μεγαλύτερη μουσική σας επιρροή;

Όπως ανέφερα και στην ερώτηση σας πρωτύτερα, ο Άκης Πάνου και ο Στράτος Διονυσίου, ήταν δυο πρόσωπα που στιγμάτισαν τα παιδικά μου ακούσματα. Φυσικό ακόλουθο, λοιπόν, είναι να έχω αγαπήσει το λαϊκό τραγούδι και να αποτελεί τον οδηγό μου στο μαγικό ταξίδι που έχω ξεκινήσει στο χώρο της μουσικής!

Ποιες θα λέγατε πως είναι οι  διαφορές ανάμεσα στη ζωή ενός καλλιτέχνη στο εξωτερικό και στην Ελλάδα; 

Ειλικρινά μπορώ να κάνω μόνο εικασία. Ξεκίνησα τα βήματα μου στη Σουηδία, όπου οι σταθμοί παίζουν κυρίως αγγλόφωνα τραγούδια και όχι σουηδικά όπως αντίστοιχα στην Ελλάδα. Η κουλτούρα μας είναι τελείως διαφορετική από αυτή των Σουηδών... Είναι σχεδόν απαραίτητο στη Σουηδία να ερμηνεύεις  αγγλόφωνα τραγούδια, σε αντίθεση με τη χώρα μας, που μπορείς να γίνεις διάσημος μόνο μέσα από τη γλώσσα σου, χωρίς να είναι απαραίτητο να ερμηνεύεις αγγλόφωνα τραγούδια.



Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι μια καριέρα στο εξωτερικό;

Στο εξωτερικό, η επιτυχία για Έλληνα που θέλει να αναδειχθεί με ελληνόφωνα τραγούδια, είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Θα πρέπει να μυηθεί, να εμπλουτίσει το ρεπερτόριο του με αγγλόφωνα, διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα. Εδώ στη Σουηδία είθισται να καλούν καλλιτέχνες από Ευρώπη και Αμερική μόνο, όμως με αγγλόφωνες εκτελέσεις συνήθως.

Ποια εμπόδια αντιμετωπίζει ένας νέος καλλιτέχνης προκειμένου να προωθήσει τη δουλεία του και κατά πόσο αυτά τα εμπόδια αυξάνονται ή μειώνονται εντός ή εκτός Ελλάδος;

Τα οικονομικά φυσικά... Χωρίς φυσικά αυτό να το κάνει αδύνατο, αλλά σίγουρα όχι και εύκολο... Η σκληρή ύφεση των τελευταίων χρόνων, περιορίζει τη γενική κατανόηση και κάποιες φορές, την υποστήριξη της τέχνης. Όμως, αποτελεί παράλληλα έμπνευση να βλέπεις ανθρώπους, να αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν!



Πώς θα χαρακτηρίζατε το ύφος των τραγουδιών σας και τι θα θέλετε να περάσετε στο κοινό που τα ακούει;

Τα τραγούδια μου είναι λαϊκά και ως γνωστόν το λαϊκό είναι κάτι που προέρχεται από το λαό και απευθύνεται σε αυτόν! Για αυτό και ο κόσμος που ακούει τα τραγούδια μου, τα αγκαλιάζει και σίγουρα ταυτίζεται, από την στιγμή που μέσα από αυτά μιλάω για απλά και καθημερινά θέματα, όπως ο έρωτας, ο χωρισμός και γενικότερα οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα τούς!

Ασπάζεστε και εσείς την άποψη ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία; Αν ναι, πως πιστεύετε ότι μπορείτε εσείς να συμβάλετε σε αυτό το κομμάτι;

Δεν ξέρω εάν ή μουσική μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία, αλλά αυτό που γνωρίζω σίγουρα, είναι ότι η μουσική είναι μια γλώσσα, ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης των ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων. Μια γλώσσα τόσο πλούσια, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα αυτών των σκέψεων και συναισθημάτων. Είναι μια γλώσσα για όλους τους ανθρώπους! Δεν είναι τυχαίο ότι ο κάθε πολιτισμός, ανεξάρτητα με το πόσο αναπτυγμένος ήταν, έχει δημιουργήσει μουσική!



Ποιο πιστεύετε ότι είναι το επόμενο επίπεδο που θα μπορούσε να εξελιχθεί η μουσική σας; Θα θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο;

Το επόμενο μου βήμα, φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια του πολύ καλού μου φίλου και μουσικού Πασχάλη Καραπουρτζίδη, είναι μια πιο μοντέρνα εκδοχή μουσικά, σε λαϊκά κομμάτια τα οποία γράφω εγώ!!!

Έχετε μετανιώσει για το γεγονός ότι φύγατε από την Ελλάδα; Θα θέλατε να επιστρέψετε μόνιμα;

Από την Ελλάδα έφυγα λόγω οικονομικών συγκυριών... Οπότε είναι ένας στόχος για εμένα το να επιστρέψω στην Ελλάδα που τόσο πολύ αγαπώ!!!

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας στην νέα γενιά καλλιτεχνών;

Δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές, διότι και εγώ ανήκω στην νέα γενιά καλλιτεχνών!!!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια εφόσον με αναγνωρίσει και με αγκαλιάσει ο κόσμος, είναι οι live εμφανίσεις και να επιστρέψω Ελλάδα φυσικά!!

Συνέντευξη: ΜΑΙΡΗ ΒΟΥΛΙΟΥΡΗ