ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

"Όνειρο στο Κύμα / Έρως Ήρως" του Α. Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αμαλία


Αλ. Παπαδιαμάντη - ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ / ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ

Xάριν ενθουσιασμού & πηγαίας συγκίνησης

Στο Θέατρο Αμαλία


Μετά τις sold out παραστάσεις και την πρωτόγνωρη, ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό και τη κριτική, έρχεται στο Θέατρο Αμαλία η θεατρική παράσταση «Όνειρο στο κύμα» & «Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Θεμιστοκλή Καρποδίνη.

Με τα δύο αυτά έργα, «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως Ήρως», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αποδίδει δύο από τις όψεις του Έρωτα, με δικά του βιώματα, από το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, έως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ψυχής του.

Στο πρώτο, μας μεταφέρει στα χρόνια της εφηβείας του σ' ένα παραδείσιο τοπίο εικόνων, χρωμάτων και ήχων. Μια νύχτα αντικρίζει με δέος την νεαρή συνομήλική του Μοσχούλα, καθώς κολυμπώντας γυμνή μες τη θάλασσα, κινδυνεύει. Η ευχαρίστηση ότι της σώζει τη ζωή αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία.

Στο δεύτερο, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη του προηγούμενου, ο Έρωτας του Γιωργή για την αγαπημένη του γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να την χάσει από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο Άνδρα.

Είναι μάλλον πιο εύκολο να κατανοήσουμε μιαν αλήθεια μέσα από ένα καλλιτεχνικό έργο, παρά μέσα από μια ενδελεχή ανάλυση, κι ο Παπαδιαμάντης μας πείθει, λέγοντας απλά και ταπεινά πως κανένας έρωτας δεν μπορεί να ευτυχήσει, εάν δεν υπάρχει σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τον άλλο, αφού η πραγματική απόλαυση ως αγαθό δεν εξαρτάται από την ικανοποίηση, αλλά από την ψυχική και την ηθική μας πληρότητα.


Συντελεστές: 

Δραματουργία / Διδασκαλία Ερμηνείας / Σκηνική Όψη / Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

Μουσική: Claude Debussy, "Lamer"

Επεξεργασία ήχων, δημιουργία μουσικών μοτίβων: Βαγγέλης Φάμπας

Graphic Design:Tasos Grønn


Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης


Πληροφορίες:

Θέατρο Αμαλία

Αμαλίας 71, Ευζώνων

Τηλέφωνο κρατήσεων: 

2310842509 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου στις 21.00

Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 

Γενική είσοδος: €15.00

Μειωμένο: €13.00 (άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ)

Προπώληση: Στο more.com by Viva και στο Ταμείο του Θεάτρου


ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Συγκλονιστικός ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης, πηγαίνει πέρα από την ερμηνεία και την υπόκριση, ποιώντας με τον λόγο μουσική με γαιώδη χρώματα. Μια πλαστουργία του Αβδελιώδη κατά κυριολεξία, κι ένα παράδειγμα ένσαρκης απόδοσης με την πρωτοκαθεδρία του λόγου που πλάθει εικόνες, ανοίγοντας τη «μέσα όραση» του θεατή.

Λέανδρος Πολενάκης, Κριτικός θεάτρου Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Δήμος Αβδελιώδης, ιδανικός ερμηνευτής του Παπαδιαμάντη, επιτυγχάνει το ανέφικτο: με τιτάνια δύναμη γυρίζει τον τροχό του κόσμου ανάποδα, από την εξευτελισμένη εικόνα στον πανάκριβο, μονάκριβο, απογειωτικό ήχο, τον αθώο. Απόλαυσα εννεός τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη στο επεξεργασμένο εξελικτικό crescendo του, ανάμεσα σε δύο παράλληλες πτυχές κυματοειδούς χωροχρόνου: "όνειρο στο κύμα" και "έρως ήρως".

Κωνσταντίνος Μπούρας, Κριτικός Θεάτρου, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

Να βλέπουμε Παπαδιαμάντη και να ακούμε τον λόγο του να βγαίνει στο άπλετο φως, από τον εξαίρετο Θεμιστοκλή Καρποδίνη-που θεώρησα προς στιγμή πως ήταν ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης-, για τους θεατές που έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη δεν είναι έκπληξη. Παραβιάζοντας λίγο τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, θα λέγαμε πως οι παραστάσεις του είναι: «Η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα, και το βάμμα του γλαυκού στα χείλη».

Ανθούλα Δανιήλ, Δρ. Φιλολογίας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών


Ο κινηματογράφος Studio ιδρύθηκε το 1967 από τον πολυσχιδή στοχαστή, Σωκράτη Καψάσκη, με σκοπό τη διάδοση επίλεκτων κινηματογραφικών έργων τέχνης γαλουχώντας για χρόνια το κοινό με πρωτοπόρες δημιουργίες. Η νέα διεύθυνση του STUDIO new star art cinema, από τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, έχοντας διασώσει και επανιδρύσει τον ιστορικό αυτό χώρο, προσκάλεσε και πρότεινε στον Δήμο Αβδελιώδη την ίδρυση της «ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ», με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό, στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους νέους, να γνωρίσουν τις πρωτότυπες και κυριολεκτικά ψυχαγωγικές θεατρικές δημιουργίες του Δήμου Αβδελιώδη, που καθηλώνουν απολαυστικά και απελευθερωτικά  τους θεατές με τη μαγεία και τη δύναμη του Λόγου.