ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Σταύρoς Δουκουζγιάννης: Θα ήθελα να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια στην υποκριτική



Σε ένα studio ραδιοφωνικής εκπομπής μετατράπηκε τη Δευτέρα 17/2 η σκηνή του  LightBox Bar Theater στη Θεσσαλονίκη. Η Townsendia τρύπωσε στα καμαρίνια της θεατρικής παράστασης και συνάντησε τον πρωταγωνιστή της. Ο Σταύρος Δουκουζγιάννης απαντά πάντοτε λέγοντας αλήθειες. Είτε μιλάει για τον εαυτό του (δεν το συνηθίζει) είτε για τα επαγγελματικά του. Μόνιμα χαμογελαστός, με θετική αύρα και πολύ χιούμορ τα είπε όλα. Ομολογώ πως κάθε συνέντευξη με τον Σταύρο την απολαμβάνω. Εύχομαι να κάνετε και εσείς το ίδιο! Όμως, για να τον απολαύσετε και στη σκηνή μπορείτε να πάτε στις επόμενες δύο παραστάσεις (24 και 25 Φεβρουαρίου) στο  LightBox Bar Theater και να παρακολουθήσετε την "Τελευταία Εκπομπή" του, έναν καυστικό μονόλογο του Δαμιανού ΦαρμάκηΜέχρι τότε, ο αγαπητός ηθοποιός της πόλης, αποκάλυψε τα μυστικά του για το πως προσεγγίζει έναν ρόλο, για τη συμμετοχή του στην "Καλημέρα Ζωή" του ΑΝΤ1, για τις εξορμήσεις του στην Αστυπάλαια, αλλά και για το τι θα άλλαζε στο εγχώριο θέατρο.

Ξεκινώντας, δώστε μας μερικές λεπτομέρειες για τη θεατρική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείτε με τίτλο "Τελευταία Εκπομπή".

Η "Τελευταία εκπομπή" είναι ένα καυστικό κείμενο του Δαμιανού Φαρμάκη. Πιστεύω πως αρκετός κόσμος θα ταυτιστεί με το κείμενο γιατί αυτά που θα δει τα έχει βιώσει ο ίδιος ή κάποιο κοντινό του πρόσωπο. Ο Σταύρος, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, κάνει την εκπομπή του 27 συναπτά έτη με σταθερούς ακροατές που έγιναν πλέον φίλοι μετά από τόσα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της εκπομπή του δέχεται ένα τηλεφώνημα, που έρχεται να ταράξει τα νερά. Από εκεί και μετά ξεκινάει μια αλυσιδωτή κατάσταση με κωμικοτραγικές στιγμές μέχρι το φινάλε της παράστασης. Το δύσκολο μέρος του αποτελεί το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που είμαι μόνος στη σκηνή αλλά και το ότι είναι η πρώτη φορά που συνσκηνοθετώ με τον Δαμιανό, που έγραψε το κείμενο. Είναι σαν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός να κάνει ζωντανά την εκπομπή του. Δεν υπάρχει κάποιος τεχνικός, τα χειρίζομαι όλα εγώ επί σκηνής.


Πώς είναι για έναν ηθοποιό να μονολογεί στη σκηνή, έχοντας από κάτω ένα κοινό που τα μάτια του θα είναι αποκλειστικά στραμμένα στον ίδιο;

Κοίτα τα βλέμματα των θεατών έτσι και αλλιώς όλα πάνω μου επειδή δε φαίνονται οι άλλοι (γελάει). Είναι δύσκολο. Είναι στατική παράσταση και ο ηθοποιός κάθεται και κάνει εκπομπή. Είναι η πρώτη φορά που θα έχω κοινό κάνοντας ραδιόφωνο. Σαφώς και βοηθάει το ότι έχω εμπειρία σε ραδιοφωνικές εκπομπές γιατί ήξερα πως να κάνω κάποια πράγματα ακόμα και στη σκηνοθεσία και το κείμενο σε ορισμένες λεπτομέρειες. 

Με ποιον τρόπο προσεγγίζετε τον ρόλο σας προκειμένου να είστε αποδοτικός; 

Το μυστικό όλο είναι να βρεις ποιον κάνεις. Από τη στιγμή που θα βρεις ποιον υποδύεσαι και τον μελετήσεις, μιλώντας πάντοτε για τον κάθε ήρωα σε μια θεατρική παράσταση, θα βγει αυτός και θα πει τα λόγια. Δε θα βγει ο χαρακτήρας του ηθοποιού. Αυτό βέβαια για να γίνει θέλει πολλή δουλειά, αλλιώς όλοι θα ήμασταν ηθοποιοί. 

Σε ποια σημεία συγκλίνουν ο Σταύρος της θεατρικής παράστασης και ο Σταύρος Δουκουζγιάννης; 

Ο Σταύρος της "Τελευταίας Εκπομπής" και ο Σταύρος Δουκουζγιάννης δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, ωστόσο έχουν κάποιες ομοιότητες. Όχι πολλές, αλλά έχουν ορισμένα κοινά σημεία. Η αλήθεια είναι πως όταν ο Δαμιανός έγραφε το κείμενο αυτό με είχε στο κεφάλι του. Είναι ένα κείμενο που ψιλογράφτηκε πάνω μου και είναι πολύ βοηθητικό. Είναι πιο κοντά σε μένα. Βέβαια, δεν είναι εύκολο για το κοινό να βλέπει ηθοποιούς να υποδύονται διαφορετικούς ρόλους από αυτούς που έχει συνηθίσει από τον ίδιο να βλέπει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Στάθη Ψάλτη. Το ότι μία δουλειά δεν πάει καλά δε σημαίνει πως δεν είναι καλός και ο ηθοποιός ή δε του ταιριάζει ο ρόλος που υποδύεται. Ίσως το κοινό να μην είναι έτοιμο να δει τον εκάστοτε ηθοποιό σε έναν ρόλο που δεν τον έχει συνηθίσει. 


Ποια είναι η γνώμη σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Πιστεύω ότι είναι μέσα κοινωνικού επηρεασμού, όπως και τα μέσα μαζικής επιβολής. Σου σερβίρουν αυτό που θέλουν αυτοί. Ξαφνικά ο κόσμος ασχολείται με το τι θα γίνει με τα μοντέλα και με τις μαγειρικές. Μάλλον έχει λύσει τα προβλήματά του. Μπορούμε να αλλάξουμε κανάλι, αλλά και το άλλο μπορεί να έχει μεγαλύτερο σκουπίδι. Μπορείς να κλείσεις την τηλεόραση. Όταν σου επιβάλλουν όλο το σύστημα, από τη στιγμή που θα ανοίξεις το χαζοκούτι, εισπράττεις και αυτά που θα σου επιβάλλει. Η τηλεόραση ήταν πάντα έτσι. Μετά που ολοκληρώθηκε το Big Brother 1 στον ΑΝΤ1 έκλεισα την τηλεόραση και είπα πως από εδώ και πέρα θα χειροτερέψουν τα πράγματα. Βλέπω κάποια πράγματα στο διαδίκτυο για να έχω μια εικόνα.

Ποια θα ήταν τα πέντε πράγματα τα οποία θα αλλάζατε στο θέατρο στην Ελλάδα;

Δύσκολη ερώτηση. Το θέατρο πάντα περνούσε κρίση και πριν αυτή της οικονομίας. Όλοι νομίζουν ότι το έχουν. Υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές σχολές που βγάζουν κατά κόρον ηθοποιούς. Οπότε έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να έχουμε γεμίσει ηθοποιούς που τους ρωτάς "τι δουλειά κάνεις; -Ηθοποιός- Α, και σε ποιο μπαράκι δουλεύεις;". Θα ήθελα να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια όσον αφορά αυτούς που πηγαίνουν να σπουδάσουν υποκριτική. Αν δεν κάνω λάθος, στη Ρωσία πηγαίνεις στη σχολή θεάτρου και στο τέλος της χρονιάς αν δεν είσαι καλός, σου λένε πως προσπαθήσαμε ένα χρόνο και δεν τα καταφέραμε και δεν μπορείς να πας σε καμία άλλη σχολή. Εδώ φεύγεις από τη μία σχολή και πας και γράφεσαι στην άλλη και είσαι ένας άνεργος πτυχιούχος ηθοποιός. Ο κόσμος προσπαθεί να πάει θέατρο και πλέον κάνει επιλογές εξαιτίας του ότι δεν έχει χρήματα. Καλό θα ήταν το κράτος να δίνει επιχορηγήσεις σε αυτούς που πασχίζουν να κάνουν πραγματάκια, που στο εξωτερικό αναγνωρίζονται και όχι στην Ελλάδα. Έξω δεν είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα στο χώρο μας. Παντού υπάρχει κύκλωμα. Βέβαια εκεί, αν κάνεις πραγματικά καλή δουλειά και δεν έχεις μέσον θα αναγνωριστείς. Εδώ για να πετύχεις πρέπει να κάνεις άλλα.

Πριν αρκετά χρόνια κάνατε μια εμφάνιση στο επιτυχημένο σίριαλ του Ant1 "Καλημέρα Ζωή". Μιλήστε μας λίγο για εκείνη την εμπειρία σας.

Ήμουν ο μπράβος του υπουργού. Ήταν ένας βοηθητικός ρόλος τεσσάρων επεισοδίων. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία σε πλατό με κάμερες, αλλά και να βλέπεις ηθοποιούς που τους έβλεπες μόνο στον κινηματογράφο ή στο θέατρο. Έκανα πολύ καλές γνωριμίες τότε. Υπήρχαν χρήματα και τα έδιναν. Η αμοιβή μου ήταν πολύ καλή για τα τέσσερα επεισόδια στα οποία έπαιξα. Δε με δυσκόλεψαν ιδιαίτερα. Ήμουν σε μια φάση που απείχα από την υποκριτική για κάποιους λόγους και ήταν εκείνη η περίοδος που έκανα το comeback μου και έσκασε αυτό. Οι γνωριμίες που έκανα στην "Καλημέρα Ζωή" δε με βοήθησαν αλλά και εγώ δε χτύπησα την πόρτα τους. Ξέρουν τι κάνω, οπότε φαντάζομαι πως αν με χρειαστούν μπορούν να με ειδοποιήσουν. Δε νομίζω πως κάτι τέτοιο θα συμβεί αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Για την τηλεόραση, γυρίσαμε ένα πιλοτικό επεισόδιο μιας κωμωδίας και το στείλαμε στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Δεν έχουμε ακόμα κάποια απάντηση. Αν θα γίνει η σειρά φυσικά και θα πάω να παίξω, δεν το αποκλείω. Δεν θα είναι μόνο οικονομικός ο λόγος. Είναι και για την εμπειρία. Αυτό που ζούμε οι ηθοποιοί, όταν στήνουμε μια παραγωγή, δεν περιγράφεται. Περνάμε πολύ όμορφα. Δεν είναι όλα ιδανικά αλλά εγώ προτιμώ να κρατάω τα καλά.



Πως θα περιγράφατε το θεατρικό κοινό της Θεσσαλονίκης, με βάση πάντοτε την εμπειρία σας ως ηθοποιού;

Το κοινό της Θεσσαλονίκης, έχει τρία χρόνια τώρα, που στηρίζει τις θεατρικές ομάδες της πόλης και αυτό είναι καλό. Επιτέλους οι Θεσσαλονικείς ανακάλυψαν τις θεατρικές ομάδες της πόλης και υπάρχουν κάποιες που κάνουν εξαιρετική δουλειά, καλύτερη και από αυτή γνωστών ηθοποιών. Το θεατρόφιλο κοινό παντού είναι δύσκολο. Πλέον δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις. Τώρα ξέρει ή ψάχνει περισσότερο ποιον πάει να δει στο θέατρο. Φέτος ήταν μια δύσκολη θεατρική σεζόν μέχρι τις γιορτές. Ίσως ο κόσμος κατάλαβε πως κάποιες παραστάσεις δεν άξιζαν. Πλέον το κοινό της Θεσσαλονίκης κάνει επιλογή.

Σας αρέσει ο Μάρκος Σεφερλής;

Ακόμη δεν είδα την ταινία που έβγαλε. Παίζουν όλοι οι γνωστοί και θα είναι καλό να τη δει ο κόσμος και να κρίνει. Αυτό που κάνει ο Μάρκος στο θέατρο δεν είναι θέατρο, αλλά το κάνει καλά. Μαζεύει κόσμο και δεν τον κοροϊδεύει, ιδρώνει για τη φανέλα, είναι πάνω στη σκηνή τρεις ώρες και ο κόσμος το γουστάρει αυτό. Σε αυτό που διαφωνώ με τον Σεφερλή είναι που το παίρνει όλο πάνω του. Έχει δίπλα του τόσο αξιόλογους ηθοποιούς που θα μπορούσε να μεγαλώσει τον ρόλο τους, όπως είναι ο Γιάννης Καπετάνιος.

Γιατί ηθοποιός και όχι πολιτικός;

Ο ηθοποιός λέει "ψέμματα" στον κόσμο υποδυόμενος κάποιον άλλον. Ο πολιτικός λέει ψέμματα στον κόσμο όντας ο εαυτός του. 


Γνωρίζω πολύ καλά πως τα καλοκαίρια σας προτιμάτε να τα απολαμβάνετε στα Δωδεκάνησα. Τι ιδιαίτερο έχουν για εσάς αυτά τα νησιά και πως είναι η ζωή εκεί;

Ξεκίνησα τυχαία να πηγαίνω στην Αστυπάλαια και έκανα τον babysitter (γελάει). Την πρώτη φορά που πήγα έμεινα 37 ημέρες, έκανα κάποιες γνωριμίες και ξαναπήγα την επόμενη χρονιά. Πάω συνέχεια στην Αστυπάλαια και στον "Μαλτέζο". Είναι ένα καφενείο στο νησί και όποτε έχει live βοηθάω. Έχω κάνει τρεις φορές Πάσχα στο νησί, μία φορά Χριστούγεννα και τέσσερα καλοκαίρια. Είναι η ξεκούρασή μου, αδειάζει το κεφάλι μου. Ο κόσμος είναι πολύ καλός και το νησί έχει θετική ενέργεια. Μου αρέσει πολύ η θάλασσα και όλα αυτά δε θα ίσχυαν αν η παρέα μου δεν ήταν καλή. Στο πιο όμορφο μέρος του κόσμου να πας, αν η παρέα σου είναι χάλια θα περάσεις χάλια. Αν στήσουμε εδώ έξω ένα αντίσκηνο και μια φουφού, αν είμαστε καλή παρέα θα το θυμόμαστε μια ζωή. 

Τέλος κ. Δουκουζγιάννη θα σας δούμε και κάπου αλλού επαγγελματικά;

Ετοιμάζουμε κάτι με τον Βασίλη Τσικάρα και αφορά ένα παλιό του έργο. Θα είμαστε διπλή διανομή και θα παίξουμε τον θείο από την Ορεστιάδα στο "Σουτζούκ Λουκούμ". Μέσα στη χρονιά θα κάνουμε και γυρίσματα για την τρίτη ταινία για την Ελληνική Επανάσταση 1821. Η πρώτη πήγε πάρα πολύ καλά σε σχέση με τη δεύτερη παρόλο που η ίδια δεν έκλεισε τον κύκλο της. Η τρίτη ταινία πιθανόν να βγει το 2021. Για τα προσωπικά μου, δε χρειάζεται να φωνάζω τι κάνω στη ζωή μου ούτε να τα λένε αυτοί που ξέρουν, δε μου αρέσει (γελάει)!


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Τελευταία εκπομπή" με τον Σταύρο Δουκουζγιάννη στο Light Box Bar Theater

*Φωτογραφίες από την επίσημη φωτογράφηση για την "Τελευταία Εκπομπή" και από το αρχείο του ηθοποιού