ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Bιωματικό, διαδραστικό εργαστήρι έκφρασης "Στη Χώρα Των Σκιών" στο Bensousan Han


Το Περιπλανώμενο Μουσείο Των Πολιτισμών φέρνει στην Θεσσαλονίκη την Έκθεση /Εργαστήρι "Στη Χώρα Των Σκιών", ένα βιωματικό, διαδραστικό εργαστήρι έκφρασης για όλες τις ηλικίες! Ιδανικά ελάτε με τα παιδιά ή τα ανίψια σας!

Το θέατρο σκιών είναι ένας από τους πιο παλιούς τρόπους έκφρασης της ανθρωπότητας. Οι ανθρωπολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του στην προϊστορία. Σε σπηλιές φωτισμένες από φωτιές και δάδες , οι σκιές που προβάλλονταν στους τοίχους ασκούσαν στους προγόνους μας την ίδια γοητεία που ασκούν και σήμερα!

Το θέατρο σκιών με τις εικόνες που προβάλλονται σε μια οθόνη, ήταν ο μακρινός πρόγονος του σινεμά!

Σήμερα υπάρχουν σ΄ όλο τον κόσμο πολυάριθμες ομάδες που διαδίδουν αυτήν τη χιλιετή τέχνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά κομμάτια τού θεάτρου σκιών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις από όλον τον κόσμο!. Το κοινό (ενήλικες ή παιδιά) μπορεί να αγγίξει και να παίξει με τα αντικείμενα της συλλογής ενώ μαθαίνει την πολυπολιτισμική ιστορία τού θεάτρου σκιών.

Με έμπνευση απ' όσα είδαμε, ακούσαμε και παίξαμε, κατασκευάζουμε την δική μας φιγούρα, όπως εμείς την φανταζόμαστε και μετά μπορούμε να την πάρουμε μαζί μας.

Τα υλικά θα υπάρχουν στον χώρο.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
στις 18:00 και στις 19:30

Προτεινόμενη συνεισφορά για κάθε επισκέπτη: 8€
Διάρκεια περίπου μια ώρα
Το πρόγραμμα προσαρμόζεται για όλες τις ηλικίες!
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων καλέστε για κρατήσεις στο 6984244577
Εισηγητές: Pep Beltran και Πετρίνα Βάσσου

Πάρτε μια γεύση στο βίντεο:


Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών άρχισε να διαμορφώνεται στη δεκαετία του '90 και πήρε τη σημερινή του μορφή το 2001. Από τότε, έχει αυξηθεί το νούμερο των συλλογών καθώς και ο αριθμός των εκθέσεων και των εργαστηρίων που προσφέρει.

Το Μουσείο έχει ταξιδέψει σε αμέτρητες πόλεις της Ισπανίας και συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση, δήμους και οργανώσεις. Για τρία χρόνια (2012/14) παρουσίασε το έργο του υπό την αιγίδα της επιτροπής της UNESCO για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει παρουσιάσει τις εκθέσεις και τα εργαστήρια του σε σχολεία, ινστιτούτα, θέατρα, φεστιβάλ, πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό ακροατήριο: παιδιά, ενήλικες, οικογένειες, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Από το 2017 συμμετέχει στο πρόγραμμα PICE (Διεθνής Προώθηση του Ισπανικού Πολιτισμού) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε την δραστηριότητα του το 2017 σε πολυάριθμα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε φεστιβάλ, συνέδρια και ημερίδες για παιδιά και εκπαιδευτικούς.