ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αλεξάνδρα Κασιούμη: Όλες οι αντιδράσεις των παιδιών γίνονται μέρος της παράστασής μας


Ασχολείται με το βρεφικό θέατρο από το 2015 και αυτό που κάνει είναι μοναδικό. Κερδίζει την εμπιστοσύνη των λιλιπούτειων θεατών και στο τέλος παίρνει τις μεγαλύτερες αγκαλιές πράγμα που θεωρεί την μεγαλύτερη ανταμοιβή. Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Κασιούμη, ηθοποιό της παράστασης "Αγκαλιάαα", η οποία παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Αυλαία. Χαρά μας, λοιπόν, να την "αγκαλιάσουμε" στην Townsendia... 

Ασχολείστε χρόνια με το βρεφικό θέατρο;

Πρώτη φορά ασχολήθηκα με το βρεφικό θέατρο το 2015. Συμμετείχα στην παράσταση "Τι και Τι ,το Κατιτί", μαζί με την Θωμαή Ουζούνη, σε σκηνοθεσία Δόμνας Ζαφειροπούλου και Δημήτρη Αδάμη. Η παράσταση αυτή ήταν και η πρώτη βρεφική παράσταση που έγινε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συστήνοντας στο κοινό ένα ιδιαίτερο είδος θεάτρου. Από το 2015,συμμετέχω κάθε χρόνο σε βρεφική παράσταση.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνετε μια βρεφική παράσταση;

Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές από 8 μηνών έως 4 ετών. Βέβαια πολλές φορές οι θεατές μας είναι ακόμα πιο μικροί,καθώς μας έχουν παρακολουθήσει μωρά 5 μηνών.

Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;

Η φετινή μας παράσταση "Αγκαλιά', παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στο θέατρο Αυλαία, στις 12. Παίζουμε και συν-δημιουργούμε με την Κορνηλία Προκοπίου, ενώ η σύλληψη της ιδέας ανήκει στη Δόμνα Ζαφειροπούλου και τον Δημήτρη Αδάμη. Η παράγωγή ανήκει στους "Γίνονται έργα".


Πόση ώρα διαρκεί η παράσταση; Πως καταφέρνετε και κερδίζετε το ενδιαφέρον από τόσο μικρά παιδάκια;

Η παράστασή μας διαρκεί 40 λεπτά. Πολλές φορές βέβαια, η συμμετοχή των παιδιών είναι τόσο έντονη, που η παράσταση ξεπερνάει κατά πολύ τη διάρκειά της. Και φυσικά, τα παιδιά στο τέλος δεν θέλουν να φύγουν, οπότε έχουμε πολύ συχνά το φαινόμενο, γονείς να παρακαλάνε ή να κυνηγάνε τα παιδιά τους για να φύγουν. Και αυτή είναι για εμάς είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις ζωντανό το ενδιαφέρον σε τόσο μικρές ηλικίες. Για αυτό και η παράστασή μας είναι ένα διαρκές παιχνίδι με τις αισθήσεις, τα χρώματα, τη μουσική, το σώμα μας. Και φυσικά με πολλές αγκαλιές. Το σημαντικό είναι ότι εντάσσεται στην παράσταση κάθε αντίδραση των παιδιών. Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της παράστασης, μπορεί να κλάψουν, να φάνε, να σηκωθούν από τη θέση τους, να έρθουν κοντά μας, να επεξεργαστούν τον χώρο. Όλες οι αντιδράσεις τους γίνονται μέρος της παράστασης. Και επειδή τα παιδιά βρίσκονται πάνω στη σκηνή με τους συνοδούς τους, μπορώ να πω ότι είναι συν-δημιουργοί σε όλο αυτό που γίνεται. Και αυτό είναι που κάνει κάθε παράσταση μοναδική.

Θέλετε να μας αναφέρετε κάποια αντίδραση ενός μικρού θεατή που σας έκανε εντύπωση;

Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις παιδιών, που μου έκαναν εντύπωση. Το πιο εντυπωσιακό είναι παιδιά που έρχονται πρώτη φορά σε θέατρο και συνήθως φοβούνται στην αρχή, κλαίνε και θέλουν φύγουν, ή είναι πολύ ντροπαλά, στο τέλος να μας χαρίζουν την πιο μεγάλη αγκαλιά και το πιο όμορφο χαμόγελό τους. Για αυτό και οι βρεφικές παραστάσεις είναι από τα πιο ωραία πράγματα που έχω κάνει στο θέατρο. Οι αντιδράσεις των παιδιών, που ακριβώς επειδή βρίσκονται σε τόσο τρυφερές ηλικίες, δεν έχουν μάθει ακόμα τα "μην" και τα "πρέπει", είναι αυθόρμητες και αληθινές. Όσο αληθινές είναι οι αγκαλιές και τα φιλιά που μας χαρίζουν κάθε Σάββατο.


Πώς από τις σπουδές σας στο Πανεπιστήμιο μεταπηδήσατε  στο θέατρο?

Η καταγωγή μου είναι από τα Ιωάννινα. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκα πριν περίπου 17 χρόνια για να σπουδάσω ψυχολογία. Στο 3ο έτος, άφησα την ψυχολογία και μεταπήδησα στη Νομική. Τα "θέλω" μου όμως με οδήγησαν στο θέατρο, και από εκείνη τη στιγμή, στα 25 μου, ήμουν σίγουρη ότι αυτό το μονοπάτι θα ακολουθήσω. Και ήμουν πολύ τυχερή, γιατί βρέθηκαν στο δρόμο μου, πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι του θεάτρου, που με βοήθησαν να κάνω αυτή την επιθυμία πραγματικότητα.

Info: 
Έναρξη παραστάσεων: 2 Νοεμβρίου 2019
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 12:00 μ.
Διάρκεια: 40 λεπτά
Εισιτήρια: 10€ 1 ενήλικας + 1 παιδί, 18€ 2 ενήλικες + 1 παιδί και 24€  3 ενήλικες + 1 παιδί
Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία, Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public

Συντελεστές:
Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία – Μουσικό σενάριο: Δόμνα Ζαφειροπούλου – Δημήτρης Αδάμης

Παίζουν  και δημιουργούν: Αλεξάνδρα Κασιούμη, Κορνηλία Προκοπίου

Συνέντευξη: ΕΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ