ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Σταμάτης Στάμογλου: Φιλοδοξία μου είναι να παραμείνω στην πόλη μου κάνοντας αυτό που πιστεύω και αγαπώ


Συμμετείχε σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, σε videoclip και διαφημιστικά spot. Διδάσκει υποκριτική στα θεατρικά εργαστήρια Μελίνα Μερκούρη, σκηνοθετεί στην Κεντρική Πειραματική Σκηνή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, και ανέβασε με Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια συνολικά 58 παραστάσεις κάποιες από τις οποίες διακρίθηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθητικού θεάτρου. Είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης "ΝΙ ΠΙ, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου" στο Θέατρο Αθήναιον. Ο λόγος για τον Σταμάτη Στάμογλου! Η Townsendia και η Γιούλη Τόλκα δεν έχασαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του για τους πειρατές που τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο συζητιούνται θετικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης...

Πρωταγωνιστείτε στην παιδική παράσταση "ΝΙ ΠΙ, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου" στο Θέατρο Αθήναιον. Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος; Ποιες μπορεί να είναι οι ομοιότητες του ρόλου με τον χαρακτήρα του Σταμάτη Στάμογλου;

Ο ρόλος μου είναι του Αντωνίου Κριεζή. Ο συγκεκριμένος είναι ιστορικό πρόσωπο, με έντονη δράση στα χρόνια της επανάστασης. Η πατρίδα τον τίμησε, δίνοντας κατά καιρούς το όνομα του, σε τρία πλοία του πολεμικού Ναυτικού. Στην παράστασή μας, ο Κριεζής παρουσιάζεται σαν ένας ελληνοκάπηλος κερδοσκόπος, που επιδεικνύει παθιασμένη προσήλωση στον προσωπικό πλουτισμό. Καμία σχέση με τον χαρακτήρα μου, ευτυχώς γιατί στην διαδικασία ανάδειξης ενός ρόλου δεν χρησιμοποιούμε στοιχεία από τον προσωπικό μας χαρακτήρα. Αναμφισβήτητα μαχητικός και απρόσμενα πετυχημένος. Όλοι θα θέλαμε να του μοιάσουμε σε αυτό.



Οι παιδικές παραστάσεις είναι πιο απαιτητικές από τις βραδινές; Αν ναι, ποια είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν;

Διαφορές θα συναντήσει ένας επαγγελματίας, στο περιεχόμενο μίας παράστασης και στο επίπεδο της δουλειάς που θα χρειαστεί να καταθέσει. Παραστάσεις με επιδερμικό και περιγραφικό περιεχόμενο, υπάρχουν και το πρωί και το βράδυ. Όπως και έργα, όπου θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει όλα τα εκφραστικά του μέσα, ώστε να καταλήξει στο ποθούμενο, όπως η παράστασή μας, "Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου".

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαθέτει η παράσταση για να κρατήσει "ξάγρυπνο" το κοινό της;

Δράση, με εντυπωσιακά χορευτικά και ξιφομαχίες. Γέλιο, με ξεκαρδιστικούς διαλόγους και δυνατές στιγμές, όπου οι ήρωες ξεδιπλώνουν την ψυχή τους, δοσμένες με χιούμορ και ευστοχία συγγραφική, σαν ένα συμπυκνωμένο μάθημα ζωής.

Έχετε κάνει αρκετές επαγγελματικές συνεργασίες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα θέλετε να έχει μια καλή συνεργασία;

Κέφι, γιατί μόνο με αυτό αξίζει να εργάζεσαι. Όραμα, γιατί πρέπει να εργάζεσαι για κάτι σπουδαίο. Γνώση, γιατί εάν το κάνεις κάν' το καλά. Και φυσικά να καταλήξει σε μια καλή παράσταση, που θα την γνωρίσει και θα  την απολαύσει το κοινό και θα μπορέσουμε να πληρωθούμε όλοι δίκαια.



Τι είναι αυτό που θαυμάζετε στο χώρο της υποκριτικής;

Τους ηθοποιούς. Συναντώ πολλούς που με αγάπη, συνέπεια και προσήλωση σε υψηλούς στόχους, καταφέρνουν να μας πείσουν ότι η υποκριτική τέχνη έχει σημασία για τον πολιτισμό μας.

Ποια θεωρείτε πως ήταν η πιο δυνατή στιγμή της καριέρας σας;

Θα σας απαντούσα για κάποια υποκριτικά βραβεία, αλλά με ειλικρίνεια θα επιλέξω τη στιγμή που δύο χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούσαν όρθιοι μία παράσταση που είχα σκηνοθετήσει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή την εποχή, παίζω στον Νι Πι, στο μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως (βραδινό), διδάσκω υποκριτική στα θεατρικά εργαστήρια Μελίνα Μερκούρη, σκηνοθετώ στην Κεντρική και Πειραματική Σκηνή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και σαν εκπαιδευτής θεάτρου στη σχολή χορού let's dance. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για επαγγελματικές συνεργασίες, αλλά η φιλοδοξία μου, είναι να παραμείνω στην πόλη μου κάνοντας αυτό που πιστεύω και αγαπώ.



Συνέντευξη: ΓΙΟΥΛΗ ΤΟΛΚΑ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "ΝΙ ΠΙ, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου" στο Θέατρο Αθήναιον