ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Κριτική για την παράσταση "Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου" στο Θέατρο Αθήναιον



Δεν θυμάμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που παρακολούθησα θέατρο πρωινό Κυριακής. Σίγουρα πάντως πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που παραβρέθηκα σε παράσταση για παιδιά.

Λίγα λεπτά μετά το τρίτο κουδούνι και ενώ οι ηθοποιοί βρίσκονται ήδη επί σκηνής, διαπιστώνω ότι δεν είναι ακριβώς μία παράσταση μόνο για παιδιά. Θέλω να πω, το σενάριο και η σκηνοθεσία κατάφεραν να προσελκύσουν τα αυτιά και τα μάτια μου με τον ίδιο, υποθέτω, ενθουσιασμό που προσείλκυσαν τα αισθητήρια των παιδιών.

Η παράσταση "Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου", βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θεσσαλονικιού Γιώργου Χατζόπουλου και σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ισσόπουλου, εκτυλίσσεται στο Αιγαίο, κάποια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όταν τα νησιά του Αρχιπελάγους μαστίζονταν από ανελέητες επιδρομές πειρατών.


Λίγη μόλις ώρα ήταν αρκετή για να θυμηθώ την σοβαρή επιρροή των Μεγάλων Δυνάμεων στην ασθενική ακόμα νεοσύστατη Ελλάδα, να μάθω για τον Μιαούλη, τον Κανάρη, τον Υδραίο μοίραρχο και αργότερα δύο φορές πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνιο Κριεζή αλλά και για τον Γάλλο φιλέλληνα και Ναύαρχο, Ιππόλυτο Μπυσσόν. Είδα όμως να ενσαρκώνονται μπροστά μου και ο θρυλικός Μπαρμπαρόσα, γοργόνες και δράκοι που κατοικούν εδώ και αιώνες σε θαλάσσιες σπηλιές και βέβαια ο Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου, μαζί με τον φίλο του και πλοηγό, Βαρθολομαίο.

"Πάντοτε ήθελα να μιλήσω στα παιδιά μου, στους μαθητές μου για όλα αυτά, αλλά όχι με νουθεσίες και διδακτισμούς, αλλά μέσα από μία ιστορία, μέσα από μία "καθαρή" περιπέτεια! Κάπως έτσι γεννήθηκε ο Νι Πι, ο πιο έξυπνος και πανούργος πειρατής του Αιγαίου και κάπως έτσι σάλπαρα κι εγώ μαζί του στον "Μαύρο Εκδικητή" στο ωραιότερο ταξίδι της ζωή μου", θα πει ο συγγραφέας Γιώργος Χατζόπουλος.

Ένα κυνήγι εξουσίας προς αναζήτηση ενός μεγάλου θησαυρού. Μόνο που ο γενναίος Νι Πι πρέπει να διαλέξει μεταξύ του θησαυρού του Γάντζου του Σούσουρα ή τον θησαυρό της πραγματικής αγάπης...


Να πάρουμε, λοιπόν, από το χέρι το παιδί, τον σύντροφο ή τον φίλο μας και ν’ απολαύσουμε μία θαυμάσια παράσταση πατριδογνωσίας, γεμάτη κρυμμένα νοήματα και διαχρονικά μηνύματα, από έναν άξιο θίασο εννέα ηθοποιών που βάζουν τα δυνατά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όταν έπεσε η αυλαία, σκέφτηκα: "Να μία καλή θεατρική πρόταση αφορμή της περιβόητης επετείου των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του ’21".

~~~~~

Τα σκηνικά είναι του Κωνσταντίνου Παυλίδη, τα κοστούμια της Κατερίνας Πετρογιάννη, η πρωτότυπη μουσική του Αντώνη Ανέστη, οι χορογραφίες της Ελένης Χρυσομάλλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θοδωρής Γεωργίτσης, Δημήτρης Δανάμπασης, Μάριος Μεβουλιώτης, Ελένη Μισχοπούλου, Ηλίας Μπερμπέρης, Νοεμή Βασιλειάδου, Σταμάτης Στάμογλου, Ελένη Χρυσομάλλη, και Κυριάκος Χρυσίδης.

Θέατρο Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές για σχολεία
Εισιτήρια: 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους, ΑμΕΑ
Προπώληση: TicketServices.gr - τηλ. 2107234567 - Καταστήματα Public
Πληροφορίες και κρατήσεις για σχολεία: 2314 014 720