ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

8 + 1 λόγοι που αξίζει να παρακολουθήσετε την παράσταση "ΝΙ ΠΙ, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου"


Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθήναιον ξεκίνησε ένα θεατρικό - ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα του 1828 με την παράσταση: "ΝΙ ΠΙ, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου". 

Μια θεαματική σκηνική αναδρομή στην εποχή που η πρόσφατα απελευθερωμένη από τον Τουρκικό ζυγό, Ελλάδα, πασχίζει να σταθεί στα πόδια της και να χτίσει τις βάσεις της σαν ελεύθερο πια έθνος. Ένα βασικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει το νεοσύστατο αυτό Ελληνικό κράτος, είναι η πειρατεία στα νησιά του Αιγαίου πελάγους! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των μεγάλων δυνάμεων, οι καταστροφές στο εμπόριο από τους πειρατές, είναι τεράστιες! Έτσι λοιπόν, Αγγλία, Γαλλία και Ελλάδα αναλαμβάνουν δράση για την πάταξη της πειρατείας! Οι μοίρες του Ελληνικού στόλου υπό τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Κωνσταντίνο Κανάρη ηγούνται της επιχείρησης. Ο τότε μοίραρχος Αντώνιος Κριεζής με τη στήριξη του Γάλλου Ναυάρχου Ιππόλυτου Μπυσσόν ρίχνονται στον αγώνα κι έρχονται αντιμέτωποι στη σκηνή με μυθικούς πειρατές όπως τον τρομερό Μπαρμπαρόσα και το πιστό πλήρωμα του! Ο πιο έξυπνος όμως και πανούργος πειρατής του Αιγαίου, είναι ο Νι Πι! Μαζί με τον φίλο και πλοηγό του, τον Βαρθολομαίο βάζουν πλώρη για να βρουν τον θησαυρό του “Γάντζου του Σούσουρα”, χάρτη του οποίου έχει στα χέρια του ο Νι Πι! Τι γίνεται όμως αν αυτός ο χάρτης πέσει στα χέρια του Αντώνιου Κριεζή και του Ιππόλυτου Μπυσσόν; Ή ακόμα χειρότερα… στα χέρια του Μπαμπαρόσα; 

Ένα κυνήγι θησαυρού ξεκινά κάθε Κυριακή κι όλοι έχουν κοινό στόχο: την απόκτηση του! Ένα παιχνίδι εξουσίας, πονηριάς και διαφθοράς με μεγάλες δόσεις χιούμορ και δράσης! Μια θεαματική θεατρική παραγωγή που καθηλώνει! Με επικές ναυμαχίες, υπέροχα κοστούμια εποχής, υπέροχες πρωτότυπες μουσικές και τραγούδια, μυθικά τέρατα και γοργόνες της θάλασσας που ζωντανεύουν στη σκηνή σε μια εντυπωσιακή θεατρική παράσταση! 

Οι εξαιρετικές ερμηνείες των 9 ηθοποιών που καλούνται να εμψυχώσουν όλους αυτούς τους ρόλους, μας μεταφέρουν το άρωμα της Ελλάδας του 1828 κάνοντας το θέατρο να μυρίζει Αιγαίο! 


"Κρυφά γλυστράω στα όνειρα σου, ανοίγω τα φτερά σου"

Με αυτούς τους στίχους κλείνουν το συγκλονιστικό έπος οι πειρατές του Αιγαίου που απήγαγαν το θεατρικό κοινό της Θεσσαλονίκης στην τελευταία τους επιδρομή. Πιστεύω πως και εσείς θα έπρεπε να περιμένετε στο λιμάνι τη σημαία με τα σταυρωτά οστά και τη νεκροκεφαλή του "Μαύρου Εκδικητή" για να σας κουρσέψει την ψυχή και τη φαντασία.       


1. Γιατί οι πειρατές, όσο αιμοβόροι και άπληστοι φαντάζουν στη σύγχρονη εποχή (που έχει ωστόσο να παρουσιάσει απείρως πιο άγριους ομότιτλούς τους) είναι τα ίδια παλικάρια που πολέμησαν με αυταπάρνηση για την ελευθερία μας από τον τούρκικο ζυγό και που δεν ξεμέθυσαν ποτέ από το κρασί της Ελευθερίας που τους πότισε ο Αγώνας. Ο Νι Πι και ο σύντροφος του ο Βαρθολομαίος πετάνε στη θάλασσα με ευκολία παράσημα, στολές και μόνιμους μισθούς για να συνεχίσουν να γεύονται, έστω και για λίγο ακόμα, το νέκταρ της Ελευθερίας, πείτε το και ασυδοσίας. Βλέπουμε τους χθεσινούς ήρωες στους πειρατές του έργου. Πρέπει όμως κάποιος ή κάτι να τους συμμαζέψει…


2. Γιατί, οι κάθε λογής Μοίραρχοι όπως ο Αντώνης Κριεζής και ο Γάλλος Ναύαρχος Ιππόλυτος Μπυσσόν που κυνηγούν ανελέητα τους ήρωές μας, μοιάζουν τόσο πολύ με τους πολιτικούς μας και μας προκαλούν παρόμοια αποστροφή όταν η αγάπη τους για το χρήμα και την εξουσία τους κάνει να φαντάζουν δαιμονικοί μπροστά στους ερωτευμένους με την ελευθερία των θαλασσών, πειρατές μας. Έστω κι αν η Πατρίδα τιμάει κάποιες φορές με ανδριάντες και αξιώματα τους δειλούς και επιφυλάσσει φυλακές και αγχόνες για τους επαναστάτες. 


3. Γιατί, το ταξίδι στα μανιασμένα νερά των θαλασσών της απληστίας το κάνουμε όλοι με τον δικό μας «Μαύρο Εκδικητή» (που καμιά φορά εκδικείται εμάς) και όπως οι ήρωές μας παλεύουμε με τα κύματα για τους θησαυρούς κάποιου "Γάντζου του Σούσουρα" και τον κυνηγάμε σε διάφορες "Μπαρμπαριές" για να καταλάβουμε πως η καρδιά μας, αυτή που ξέρει καλύτερα, ποτέ δεν πόθησε χρυσό και πετράδια αλλά έρωτα, αγάπη και φιλία.


4. Γιατί, στα απίστευτα τσαλιμάκια, πες τα και διπλωματικούς ελιγμούς, του μεγαλοφυούς Νι Πι, ο καθένας μας βλέπει τον αιώνιο Έλληνα, που βρίσκεται με το κεφάλι στη λαιμητόμο αλλά ξεφεύγει με μια έμπνευση της τελευταίας στιγμής για να γίνει ισχυρός και να χάσει και πάλι τη θέση του από μια παρόρμηση της καρδιάς του που ερωτεύτηκε ή από αυτοθυσία για ένα μεγαλύτερο ιδανικό. 


5. Γιατί οι Χασάν Μπαρμπαρόσα του κόσμου αυτού θα μας έλκουν πάντα αλλά η τύχη που τους επιφυλάσσουν οι Λάμιες και οι Γοργόνες της συνείδησής τους θα μας αποτρέπουν από την καταδίωξη του πλουτισμού μέσα από την αδικία, τη βία και το μίσος. Ο Μπαρμπαρόσα κατατρύχεται από τις Ερινύες του την  ίδια ώρα που οι ήρωες μας διαφεύγουν τους δράκους της δικιάς τους με όπλο την αγάπη.  


6. Γιατί τη ζωή των πειρατών ζει ο Αιώνιος Έλληνας μας που κοροϊδεύει ως Οδυσσέας, τον Κύκλωπα Πολύφημο, και νικάει Σφίγγες, γοργόνες, Μέδουσες, Λάμιες που με τόση δύναμη εισβάλλουν στη σκηνή ώστε να κερδίσουν μερικά λεπτά πραγματικότητας μέχρι να συνειδητοποιήσουμε, κοκκινίζοντας, πως τα υποδύονται οι ηθοποιοί μας. Τα υφασμάτινα κύματα νοιώθουμε πως μας βρέχουν τα πόδια και αν κλείσετε τα μάτια στην παράσταση όταν οι Σειρήνες τραγουδούν το εκμαυλιστικό τους τραγούδι θα τρομάξετε. Ίσως και αφού τα ανοίξετε.


7. Γιατί, οι μορφές των πειρατών κυρίως, αλλά και όλων των πρωταγωνιστών, είναι τόσο έντονα σχεδιασμένες και προσεγμένες σε κάθε λεπτομέρειά τους, που μένουν στη μνήμη μας μέχρι να ξεθωριάσουν και να αποζητήσουμε να ξαναδούμε την παράσταση για να ποτίσουμε τα χρώματά τους. Το πλήρωμα του Νι Πι, ο Βαρθολομαίος, ο Μήτσος ο Ξινόγαλος, ο Γώγος ο Ταπεινός, ο Λάκης ο Ζόρικος είναι οι δικοί μας φίλοι και συνοδοιπόροι που μας συμπαραστέκονται αλλά και μας πουλάνε για να γυρίσουν κάποτε στην υπέροχη αυτή δίνη που λέγεται φιλία, ενώ οι σκληρές κόρες σαν τη Θεανώ τη Λύκαινα και οι γοητευτικές και ανήσυχες δεσποσύνες σαν τη Γαλλίδα Μαντμαζέλ Ελέ, είναι οι γυναίκες της ζωής μας, πολλές φορές πιο γενναίες και παράτολμες από εμάς τους άνδρες πειρατές.


8. Γιατί, ο Νι Πι είναι ο Έλληνας, του χθες, του σήμερα, του αύριο και πιθανόν του πάντοτε. Ο Έλληνας που γεύτηκε την Ελευθερία, φλερτάροντας συνεχώς με την ασυδοσία, την αμετροέπεια, την ακρότητα, τον παραλογισμό και μέσα σε μια συνεχή ζάλη που οδηγούσε πολλές φορές τα βήματα του σε λάθος μονοπάτια, έβρισκε πάντα τον σωστό δρόμο όταν η καρδιά του έπαιρνε τα ηνία και τον οδηγούσε να επιλέξει την Αγάπη αντί τη δύναμη, τον Έρωτα αντί τον πλούτο, τη Φιλία αντί την ασφάλεια. 


9. Γιατί, ο Νι Πι θα γλιστράει κρυφά στα όνειρά μας, για μέρες ίσως, αφού δούμε την παράσταση, και θα ανοίξει τα φτερά της φαντασίας μας. Και θα μας οδηγήσει σε τρελά και παράτολμα ταξίδια πάνω από κάθε μικρότητα και υστεροβουλία σε επιλογές ασύμφορες μα και τόσο υπέροχες, όπως αυτή που κάνει ο ίδιος όταν φεύγει από τη σπηλιά του Δράκου. Αυτού με τον οποίο όλοι λογαριαζόμαστε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όταν συμβεί αυτό, ας θυμηθούμε πως το έκανε ο αιώνιος Έλληνας Πειρατής. Για αυτό όμως πρέπει να δούμε το έργο για να ξέρουμε. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Χατζόπουλο για το μυστικό που μας εκμυστηρεύτηκε.     


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "ΝΙ ΠΙ, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου" στο Θέατρο Αθήναιον