ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Καστελόριζο: Στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τ' ουρανού




Το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού μπορεί να απολαύσει κάποιος στην χώρα μας και κυρίως στα νησιά μας. Στις ειδήσεις ακούμε πολύ συχνά για το ανατολικότερο άκρο της χώρας μας και κυρίως για ένα μικρό νησάκι τη Μεγίστη ή όπως το γνωρίζουμε όλοι Καστελόριζο. Εκεί θα μεταβούμε στο σημερινό κείμενο και θα σας ταξιδέψουμε σε έναν τόπο, που θα τον ερωτευτείτε με τη πρώτα ματιά. Ένα μικρό γραφικό λιμάνι, πολύχρωμα  σπίτια και μια γαλαζοπράσινη θάλασσα είναι η πρώτη εικόνα που θα σας καλωσορίσει καθώς μπαίνει το πλοίο στο λιμάνι μετά από περίπου 2,5 ώρες ταξιδιού από τη Ρόδο. 

Το Λιμάνι 
Το μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων έχει έκταση 9,1 τετρ.χλμ, υπάρχει ένας οικισμός με 498 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και αποτελείτε από σύμπλεγμα 14 νησιών και νησίδων. Η ιστορία του νησιού είναι μεγάλη μιας και η θέση του ήταν και είναι στρατηγικής σημασίας. Το όνομα Μεγίστη το έδωσαν οι Δωριείς όπου αποίκησαν καθώς ήταν το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα εκεί γύρω. Την ονομασία  Καστελλόριζο τη πήρε από τους Ιωαννίτες Ιππότες του 8ου Μαγίστρου του Τάγματος από το ιταλικό "Castello Rosso"  και σημαίνει κόκκινος βράχος, εκεί δηλαδή που ορθώνεται το κάστρο και στη ρίζα του αναπτύχθηκε η τότε πόλη. 

Γαλάζια Σπηλιά
Μόλις κατεβείτε από το πλοίο θα παρατηρήσετε ότι στο λιμανάκι υπάρχουν πολλές ιδιωτικές βαρκούλες που θα σας παραλάβουν για να σας μεταφέρουν και να σας ξεναγήσουν στον κρυμμένο θησαυρό του νησιού. Η Γαλάζια Σπηλιά ή "Σπηλιά του Παραστά" ή "Φώκιαλη" βρίσκεται στα νότια του νησιού και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά σπήλαια της Μεσογείου. Από το μικρό άνοιγμα περίπου ενός μέτρου ίσα που χωράει να περάσει το καΐκι και ξαφνικά βρίσκετε μέσα σε ένα μαγικό τοπίο. Πρόκειται για ένα πλούσιο από λευκούς σταλακτίτες σπήλαιο του οποίου το ύψος είναι 35 μέτρα και το πλάτος 40. Εκεί σε μια πολύ μικρή παραλία έχει τη φωλιά του το σπάνιο είδος Φώκιας "Μονάχους-Μονάχους". Στον πλούσιο βυθό ζουν σπάνιες ποικιλίες ψαριών. Αυτό που καθηλώνει τον επισκέπτη είναι το φωτεινό γαλάζιο χρώμα του νερού. Μοναδικοί χρωματισμοί και αντανακλάσεις που γίνονται από τις ακτίνες του ήλιου δίνουν στα νερά ένα χρώμα γαλάζιο που θα σας μαγεύσει.  

Επιστρέφοντας πίσω στον οικισμό έρχεται η ώρα της περιπλάνησης στα μικρά χρωματιστά σοκάκια του νησιού. Φροντισμένα σπίτια και πολλά μαγαζάκια θα σας τραβήξουν την προσοχή. Στο λιμάνι μπορείτε να περπατήσετε και να δείτε το παλιό Τζαμί όπου προβάλεται ταινία για την ιστορία του νησιού και από την άλλη πλευρά του λιμανιού υπάρχει το σπίτι όπου γυρίστηκε η βραβευμένη με Oscar ταινία "Mediterraneo". 

Το Κάστρο 
Ανηφορίζοντας προς τα πιο ψηλά σημεία της πόλης θα βρείτε στην κορυφή το "Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη" από το οποίο σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια των εσωτερικών κτηρίων και τα τείχη του. Το σημείο έχει εξαιρετική θέα στο λιμάνι, όπως επίσης και στα μικρασιατικά παράλια τα οποία είναι πολύ κοντά. Στα ανατολικά του λιμανιού, αλλά αρκετά ψηλά κάτω από το κάστρο των Ιπποτών, μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το Λυκιανό Τάφο από του οποίο σώζεται η αρχαία θεμελίωση και η εντοιχισμένη αρχαία επιγραφή ο οποίος χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η αυλή του Μουσείου
Καθώς κατεβαίνετε θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο "Κονάκι" και αποτελεί τμήμα του μεσαιωνικού Κάστρου του Αγ. Νικολάου. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα, το ισόγειο ανάγεται στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας, ενώ ο όροφος αποτελεί προσθήκη του 19ου αιώνα, από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το μουσείο στεγάζει όλη την ιστορία του νησιού. Στο ισόγειο υπάρχουν γλυπτά παλαιοχριστιανικής, λίθινες άγκυρες, αμφορείς που περισυνελέγησαν από την θάλασσα, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει η μορφή δύτη με στολή και τα εξαρτήματα του σκαφάνδρου. Στον όροφο υπάρχουν τέσσερις αίθουσες όπου εκτίθενται ευρήματα από την αρχαία Μεγίστη επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα λυκιακού τύπου, κορμός μαρμάρινου αγάλματος Υγείας, και από τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου. Επίσης ελάχιστα δείγματα παλαιοχριστιανικής γλυπτικής. Στη συνέχεια υπάρχουν οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Αγ. Νικολάου, φορητές εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, σχέδια και φωτογραφίες μεταβυζαντινών μνημείων του νησιού. Τέλος, φτάνετε στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στη λαογραφία όπου θα βρείτε παραδοσιακές στολές και είδη λαϊκής τέχνης. 

Η στολή του δύτη 
Κάνοντας βόλτες στα γραφικά σοκάκια θα βγείτε στην πάνω γειτονιά, στην περιοχή Χωράφια. Εκεί στέκει περήφανο το κτήριο της "Σαντραπείας Αστικής" που χτίστηκε έπειτα από δωρεά του Αιγύπτιου Λουκά Σαντραπέ και λειτούργησε ως αρρεναγωγείο μέχρι το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με περισσότερους από 300 μαθητές. Έπειτα επαναλειτούργησε ως αλληλοδιδακτικό σχολείο. Στην ίδια γειτονιά θα μπορέσετε να θαυμάστε την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χαρακτηριστικό της τα πολλά γοτθικά στοιχεία. Η στέγη της στηρίζεται σε δώδεκα γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα, από τα Τάταρα της Λυκίας. Κατά την παράδοση στην ίδια θέση είχε χτίσει μικρή εκκλησία η Αγία Ελένη, όταν την έπιασε φουρτούνα πηγαίνοντας για τον Τίμιο Σταυρό στους Άγιους Τόπους.

Η Κυρά της Ρω
Στη μικρή πλατεία, κάτω από τη σκιά των δέντρων, στέκει και η προτομή της "Κυράς της Ρω" Δέσποινας Αχλαδιώτη η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της κατοχής και επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου, μέχρι το 1982, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών. Ο επισκέπτης δεν μπορεί να μη θαυμάσει την ημιτελή εκκλησία του Άγιου Γεώργιου του Χωραφιού δωρεά της οικογένειας Σαντραπέ όπου η κτίση του ναού σταμάτησε έπειτα από το θάνατο της οικογένειας μιας και δεν υπήρχαν άλλοι δωρητές. Η εκκλησία έχει εντυπωσιακό μέγεθος για τα δεδομένα του νησιού. Δεν είναι επισκέψιμη στο εσωτερικό της, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την εξωτερική τεχνοτροπία. 

Ο Άγιος Γεώργιος των Χωραφιών
Ένα μέρος που επίσης αξίζει την επίσκεψή σας είναι το Παλαιόκαστρο στη θέση Λιμενάρι σε μία απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το λιμάνι. Είναι το σημαντικότερο μνημείο χτισμένο στην κορυφή και υπάρχουν ερείπια της αρχαία δωρικής ακρόπολης που χτίστηκε γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ. Εκεί υπάρχουν απομεινάρια των Κυκλώπειων τειχών και επιγραφή όπου αναγράφεται η λέξη «Μεγίστη». Επιπλέον στο εσωτερικό υπάρχουν δύο εκκλησίες που συνδέονται με βοτσαλωτό δάπεδο από το 1858 Παναγίας του Κάστρου και του Αγίου Στεφάνου. 

Το Λιμάνι 
Το Καστελόριζο είναι ένα εξαιρετικό μέρος που μπορείτε να χαλαρώσετε. Να σας σκεπάσει η ηρεμία και η γαλήνη, να ξεκουραστείτε και να διασκεδάσετε περνώντας το βράδυ σας στα γραφικά ταβερνάκια περιμετρικά του λιμανιού και φυσικά να εξερευνήσετε το υπόλοιπο του νησιού με τα πόδια. 

Σύνταξη και φωτογραφίες ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΣΙΟΥ 

Με πληροφορίες από: odysseus.culture.gr, taxidologio.gr, holiday.gr, kastra.eu