ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης


3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από 9 έως 19 Σεπτεμβρίου 2019

Οπτικές και Προσεγγίσεις

Εργαστήρια | Masterclasses |Παραστάσεις | Παρουσιάσεις | Συζητήσεις | Προβολές| Διαλέξεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική», από τις 9 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ. 

Απώτερος στόχος της Συνάντησης, που φέτος εστιάζει σε διαφορετικές «Οπτικές και Προσεγγίσεις» των έργων του αρχαίου δράματος, είναι η δημιουργία ενός πυρήνα καλλιτεχνών, που προέρχονται από χώρες της ΝΑ Ευρώπης με κοινές αλλά και διακριτές πολιτισμικές καταβολές. Η ευκαιρία να προσεγγίσουν τον κόσμο του αρχαίου δράματος, των μύθων αλλά και της ιστορίας του, είναι δυνατόν να αποτελέσει αφετηρία ευρύτερων καλλιτεχνικών συνεργασιών μεταξύ των χωρών από τις οποίες προέρχονται. 

Στην 1η Συνάντηση αναζητήσαμε τα όρια και τις δυνατότητες του αρχαίου δράματος, ενώ στη 2η Συνάντηση επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε την έννοια του κωμικού στοιχείου, όπως αυτό εμφανίζεται τόσο στην κωμωδία όσο και στην τραγωδία. Στη φετινή διοργάνωση θα διερευνήσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του αρχαίου δράματος και θα αναζητήσουμε σύγχρονες αναγνώσεις των έργων, μέσα σε ένα πλαίσιο που να αναδεικνύει την πολιτική τους δυναμική στο σήμερα. Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε ήδη υπάρχουσες αλλά και να αναπτύξουμε από κοινού, οπτικές και προσεγγίσεις των έργων αυτών, που αποτελούν μια στέρεη πολιτισμική βάση για καλλιτεχνική δημιουργία με σαφή πολιτικό προβληματισμό. 




Έτσι, από τις 9 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια υποκριτικής και σκηνογραφίας, συζητήσεις, διαλέξεις και παρουσιάσεις από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις θα φιλοξενηθούν παραστάσεις από θέατρα χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Σημαντική στιγμή, στην τρίτη αυτή διοργάνωση θα αποτελέσουν και οι πρώτοι "καρποί", που προέκυψαν από τη συνεργασία νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν στις προηγούμενες συναντήσεις. 

Οι δραστηριότητες, που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα της Συνάντησης, θα δώσουν την ευκαιρία στους καλλιτέχνες και στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει από κοντά και να συμμετάσχει στις ενδιαφέρουσες ζυμώσεις που θα προκύψουν. 

Η 3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσκαλεί να δηλώσουν αίτηση για συμμετοχή στα εργαστήρια:

• Επαγγελματίες ηθοποιοί έως 35 ετών (απόφοιτοι δραματικών σχολών αναγνωρισμένων από το κράτος ή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με κατεύθυνση την υποκριτική), για τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια υποκριτικής. Απαιτούμενη είναι πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. 

• Επαγγελματίες εικαστικοί, σκηνογράφοι και απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών καλών τεχνών με κατεύθυνση τα εικαστικά ή/και τη σκηνογραφία, έως 35 ετών, για τη συμμετοχή τους σε εργαστήριο σκηνογραφίας. 

Η αίτηση συμμετοχής γίνεται με αποστολή βιογραφικού σημειώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση drama@ntng.gr με την ένδειξη «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ» ή «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ» έως την Τετάρτη 21 Αυγούστου. 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της 3ης Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών ΝΑ Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί συμμετοχική δράση/performance με τίτλο «Ένα Φαντασιακό Συμπόσιο». Για τη συμμετοχή στη δράση/παράσταση που απευθύνεται σε δεκατέσσερις (14) θεατές κάθε φορά, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι κάθε ηλικίας να στείλουν email συμμετοχής (με το ονοματεπώνυμο τους, την ηλικία και σύντομο βιογραφικό σημείωμα) στο drama@ntng.gr με την ένδειξη «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΣΥΜΠΟΣΙΟ» έως την Τετάρτη 21 Αυγούστου. Μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας καθώς κάποια από τα στοιχεία της δράσης/ performance δίνονται στα αγγλικά. 


Περιγραφές Εργαστηρίων 3ης Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών ΝΑ Ευρώπης

Ιώ Βουλγαράκη «ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΑΡΣΗ» - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ
Από Τρίτη 10 έως Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
Διάρκεια: 30 ώρες

Εάν δεχθούμε την θεατρική σκηνή ως έναν τόπο συμβάντων, τότε οι παρόντες στον τόπο αυτό δεν μπορεί παρά να εξαρτώνται από τα συμβάντα και να επηρεάζονται ψυχικά, σωματικά και ενεργειακά. Συχνά προσπαθώντας να συλλάβουμε με το μυαλό μας αυτή την εξάρτηση, οδηγούμαστε στο να παίρνουμε επί σκηνής θέση απέναντι σε αυτό που συμβαίνει. Τι γίνεται όμως όταν το να μην πάρουμε θέση -ο πληθυντικός αφορά στο άτομο και κατ’επέκταση το σύνολο- είναι λειτουργία πρωταρχικής σημασίας για την δραματουργία και τελικά πυρηνικό θέμα του έργου; Πώς αυτή η λειτουργία μεταφράζεται σκηνικά ώστε να συνθέσει την ζητούμενη αφήγηση, με όλες τις πολιτικές προεκτάσεις που αναπόφευκτα έχει; Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει ως αφετηρία δουλειάς τον πιο αμφίσημο Χορό του αρχαίου δράματος, τους Αργείους γέροντες του Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Arpad Schilling «Θέατρο και Πολιτική» - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ
Από Δευτέρα 16 έως Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 
Διάρκεια: 24 ώρες 

Στο εργαστήριο, με αφορμή έργα του αρχαίου δράματος, θα μελετηθεί η σύνδεση του θεάτρου με τα πολιτικά και τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Για ποιο λόγο και με ποιο σκοπό απευθυνόμαστε στους θεατές; Πώς χρησιμοποιούμε τον χώρο και και πως μπορούμε να «ανοίξουμε» έναν δημόσιο διάλογο εστιάζοντας στις συγκρούσεις και τα πρόσωπα/χαρακτήρες; Τι σηματοδοτεί το σώμα του ηθοποιού στον χώρο; Πώς μιλούμε και πώς κινούμαστε; Ο χειρισμός των πολιτικών ζητημάτων επί σκηνής απαιτεί υψηλό επαγγελματισμό· μένει να αναζητήσουμε τον τρόπο.

Κέννυ ΜακΛέλλαν «Αρχαίο Δράμα: Πόσο μας αφορά;» – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ 
Από Τρίτη 10 έως Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 
Διάρκεια: 45 ώρες

Σε αυτό το εργαστήριο σκηνογραφίας θα ερευνήσουμε ένα κείμενο αρχαίου δράματος στο επίπεδο της οπτικής προσέγγισης και θα θέσουμε ερωτήματα σχετικά με το ποιες θεματικές ή ζητήματα, που άπτονται της πολιτικής, μας αφορούν σήμερα. Θα μπορούσε κανείς, με μια γρήγορη ματιά, να μιλήσει για τις αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών και αδύναμων, μεταξύ δικαιοσύνης και αδικίας, μεταξύ της γνώμης του ατόμου απέναντι στη γνώμη των πολλών ή ίσως τη θέση ενός χαρακτήρα σε σχέση με την ‘κλίμακα’ που δημιουργούν τα γεγονότα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος. Ταυτόχρονα, ένας άλλος τρόπος προσέγγισης και απάντησης στην πρόκληση αυτή, είναι να μην θέσει κανείς εκ των προτέρων τα ερωτήματα αλλά να αναζητήσει και να ανακαλύψει θεματικές ή ιδέες, καίριες για το εδώ και το τώρα, π.χ. ποιος ή τι καθορίζει την αντίληψή μας για την έννοια της δικαιοσύνης; Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια με πρώτο αυτό της ερευνητικής εργασίας στο πεδίο της οπτικής και δεύτερο, την κατασκευή μιας τρισδιάστατης μακέτας σκηνικού ή κοστουμιών βασισμένων σε συλλήψεις που θα προκύψουν από την πρώτη φάση εργασίας. Στο τέλος του εργαστηρίου θα υπάρξει έκθεση των κατασκευών και συζήτηση για την πορεία της υλοποίησης και τα αποτελέσματα.

Δανάη Θεοδωρίδου «Ένα Φαντασιακό Συμπόσιο» - Σκηνικό Πείραμα / PERFORMANCE 
Τετάρτη 11, Πέμπτη 12 Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019
Διάρκεια: 2 ώρες

Το Φαντασιακό Συμπόσιο αποτελεί ένα σκηνικό πείραμα πάνω στον τρόπο παραγωγής σκέψης μεταξύ ανθρώπων. Συνδυάζοντας αρχαιοελληνικούς τρόπους κοινωνικοποίησης με την τεχνητή νοημοσύνη, η παράσταση επιχειρεί να επανενεργοποιήσει διαδικασίες ανταλλαγής λόγου και φαντασίας που λαμβάνουν χώρα από κοινού. Ένας αλγόριθμος προβάλλει παράδοξες φράσεις επί σκηνής, συνδυάζοντας στην τύχη λέξεις από βιβλία που συζητούν την έννοια του «κοινωνικού φαντασιακού». Εμπνευσμένοι από αυτές τις φράσεις, οι συμμετέχοντες του Συμποσίου αποφασίζουν, εκ νέου κάθε φορά, το θέμα της συζήτησής τους. Η συμμετοχική εκδοχή του Φαντασιακού Συμποσίου απευθύνεται σε δεκατέσσερις μόνο θεατές τη φορά, οι οποίοι μαζί με δύο ηθοποιούς καθοδηγούνται βήμα-βήμα από την Kate (μια αλγοριθμική φωνή), προκειμένου να δημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο το δικό τους Φαντασιακό Συμπόσιο. Το «Φαντασιακό Συμπόσιο» πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και στην ελληνική γλώσσα.  

Η παρακολούθηση των εργαστηρίων καθώς και των παραστάσεων παρέχεται δωρεάν για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, που θα επιλεγούν από αρμόδια καλλιτεχνική επιτροπή.