Αρχαίες Πόλεις της Χαλκιδικής: Τα στολίδια της Βόρειας Ελλάδας - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

Αρχαίες Πόλεις της Χαλκιδικής: Τα στολίδια της Βόρειας Ελλάδας

Share This

Σαν έρθει το καλοκαίρι, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να μείνουν μακριά από την αγαπημένη Χαλκιδική. Όμορφες παραλίες, γαλάζιες θάλασσες, καταπράσινο τοπίο, διασκέδαση για κάθε επιλογή. Όμως πέρα από όλα αυτά η Χαλκιδική έχει και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Μέρη που μένουν στην ίδια θέση εδώ και χιλιάδες χρόνια για να υπενθυμίζουν ότι η Χαλκιδική ήταν ένας αγαπητός και σημαντικός τόπος στην αρχαία Ελλάδα.


Το σημερινό κείμενο, λοιπόν, είναι ένα αφιέρωμα στις Αρχαίες Πόλεις της Χαλκιδικής. Θα σας ξεναγήσουμε σε όλα τα αρχαιοελληνικά μνημεία που είναι επισκέψιμα χειμώνα και καλοκαίρι. Ελάτε να θυμηθείτε τις ρίζες του Αριστοτέλη και να περπατήσετε στις περιοχές όπου χιλιάδες χρόνια πριν οι Αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν τα όμορφα μέρη της Χαλκιδικής. Ξεκινάμε με την πιο σημαντική αρχαία πόλη της περιοχής, την Αρχαία Όλυνθο, η οποία βρίσκεται δίπλα στην Όλυνθο κοντά στον Τορωναίο κόλπο. Το όνομά της σημαίνει αγριοσυκιά και σύμφωνα με την μυθολογία, ήρωάς της ήταν ο Όλυνθος, γιος του Ηρακλή και της νύμφης Βόλβης ή του θρακικού θεού Στρυμόνα. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε διπλό λόφο. Ο επισκέπτης κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό μπορεί να γνωρίσει στοιχεία για τον καθημερινό βίο των αρχαίων Ελλήνων της υστεροκλασικής περιόδου, να δει το Ιπποδάμειο σύστημα σύμφωνα με το οποίο είναι χτισμένη η πόλη, να περπατήσει στις "λεωφόρους" που διασταυρώνονται με άλλους κάθετους μικρότερους δρόμους και να θαυμάσει τα σπίτια και την αγορά, όπως έχουν έρθει στην επιφάνεια από την αρχαιολογική έρευνα. 

Η περίοδος της ακμής της ήταν κατά τα κλασικά χρόνια, όπου έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η πόλη τότε γνώρισε μεγάλη άνθιση καθώς έγινε πρωτεύουσα της Ευβιακής αποικίας στη Χαλκιδική. Η αύξηση της περιοχής ήταν τόσο μεγάλη που απέκτησε και το δικό της νόμισμα. Παρά την κατάκτηση το 382 π.Χ. από τους Σπαρτιάτες, η πόλη γρήγορα έγινε και πάλι ισχυρή μέχρι το 348 π.Χ. όπου ο μακεδονικός στρατός την κατέκτησε και την κατέστρεψε. 

Φωτογραφία 1: Αρχαία Όλυνθος

Το επόμενο αρχαιολογικό μνημείο που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος και να γνωρίσει, είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη, τα αρχαία Στάγειρα. Εάν οδηγήσετε μέχρι την Ολυμπιάδα στα 500 μέτρα νοτιοδυτικά θα δείτε την ορεινή χερσόνησο "Λιοτόπι". Εκεί σε ένα καταπράσινο τοπίο θα βρείτε την πόλη που ίδρυσαν οι Άνδριοι άποικοι περίπου το 655 π.Χ.

Η πόλη συμμετείχε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία, όμως κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες και παραδόθηκε στο Βρασίδα. Κατά τον Ολυνθιακό πόλεμο τα Στάγειρα πολιορκήθηκαν από τον Φίλιππο Β' και καταστράφηκαν, αλλά ανοικοδομήθηκαν και πάλι από τον ίδιο, ύστερα από παρέμβαση του Αριστοτέλη, που είχε προσληφθεί ως δάσκαλος του γιου του Αλέξανδρου. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σταγειρίτες μετέφεραν και έθαψαν στην πόλη τους τα οστά του Αριστοτέλη και καθιέρωσαν προς τιμή του μεγάλη γιορτή, τα "Αριστοτέλεια". 

Φωτογραφία 2: Αριστοτέλης-Αρχαία Στάγειρα 

Επόμενος σταθμός μας στην ανατολική Χαλκιδική είναι η Ιερισσός και ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης Άκανθος. Εκεί όπου στέκουν ακόμη τμήματα από τα αρχαία τείχη ενός στρατηγικού λιμανιού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα κτίσματα των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Η πόλη ήταν αποικία της Άνδρους και χτίστηκε περίπου το 650 π.Χ. Η θέση της στον δρόμο Ουρανούπολης - Αγίου Όρους την έκανε μία από τις πλουσιότερες αποικίες. Σήμερα, το χωριό της Ιερισσού είναι χτισμένο ακριβώς πάνω από αυτό το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης. 

Φωτογραφία 3: Αρχαιολογικός χώρος Ακάνθου 

Όσοι επισκέπτες θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, μπορούν να επισκεφθούν εξίσου σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Ξεκινώντας από το σημερινό Ποσείδι, στη χερσόνησο της Παλλήνης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την αρχαία Μένδη. Η ονομασία της οφείλετε στο αρωματικό φυτό μίνθη, ένα είδος μέντας, που βγαίνει στην περιοχή. Η πόλη είχε μεγάλη οικονομική άνθηση μιας και στους αρχαϊκούς χρόνους έκανε εξαγωγές των Μενδαίου Οίνου. Στην περιοχή βρίσκεται το ιερό του Ποσειδώνα και εκτείνεται στην επίπεδη επιφάνεια του αμμώδους ακρωτηρίου Ποσείδι. 

Φωτογραφία 4: Ιερό Ποσειδώνα 

Η σημερινή Καλλιθέα, πέρα από τη νυχτερινή ζωή και τα πολλά μαγαζιά, έχει στην περιοχή της έναν από τους πιο σημαντικούς ναούς που έχουν εντοπιστεί στη Χαλκιδική, τον ναό του Άμμωνα Δία. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ιερό από τον 8ου αιώνα π.Χ. του Διονύσου που λατρευόταν μαζί με τις Νύμφες στο σπήλαιο κάτω από το βράχο. Η επίπεδη επιφάνεια στο βόρειο τμήμα του χώρου, ιδρύθηκε τον 5ου αι. π.Χ. ιερό του αιγυπτιακής προέλευσης θεού Άμμωνα Δία. Πέρα από το βωμό, υπήρχε και περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού. Ευρήματα βοήθησαν ώστε να μπορέσει να γίνει η απεικόνιση από τους αρχαιολόγους. 

Φωτογραφία 5: Ιερό Άμμωνα Δία και Διονυσίου

Τους λάτρεις του δεύτερου ποδιού, μια επίσκεψη στο αρχαίο λιμάνι της Τορώνης θα τους μαγέψει. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε μεταξύ του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ. Το λιμάνι της Τορώνης τοποθετείται ανατολικά της Ληκύθου, του μικρού ακρωτηρίου, που υψώνεται σήμερα 13 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Λήκυθος αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της πόλης, με την οποία συνδέεται με ένα στενό ισθμό. 

Φωτογραφία 6: Λιμάνι Τορώνης

Όλα τα παραπάνω μνημεία έρχονται να συμπληρώσουν το πανέμορφο σκηνικό της όμορφης χερσονήσου δίπλα στη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία και οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποδείξει την σημαντικότητα της περιοχής και την ευνοϊκή θέση της, καθώς ανα τους αιώνες πολλοί την λάτρεψαν και διεκδίκησαν τις πόλεις της. Για εσάς που προγραμματίζετε τις εξορμήσεις σας στις καταγάλανες παραλίες μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τους όμορφους αρχαιολογικούς της χώρους και να δείτε από κοντά την ιστορία να ζωντανεύει ξανά!

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΣΙΟΥ

Με πληροφορίες από odysseus.culture.gr, halkidikivoice.gr, gohalkidiki.com

*Πηγές Φωτογραφιών: 
Φωτογραφία Εξωφύλλου: axtada.gr
Όλυνθος: sithoniahotels.gr
Αριστοτέλης-Αρχαία Στάγειρα: apocalypsejohn.com
Ιερό Ποσειδώνα: visitkassandra.com
Άκανθος: sithoniahotels.gr
Τορώνη: sithoniahotels.gr
Ιερό Άμμωνα Δία και Διονύσου: visitkassandra.com

Pages