ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αντωνία Σταυρίδου: Η γυναίκα εμπνέει πραγματικά τους σχεδιαστές μόδας


Η Αντωνία Σταυρίδου είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος και μία από τις καλύτερες ανερχόμενες σχεδιάστριες μόδας της χώρας μας. Αγαπάει απίστευτα αυτό που κάνει και αυτό βγαίνει στη δουλειά της. Η ίδια μίλησε στην Townsendia για τη μεγάλη της αγάπη, που είναι το σχέδιο μόδας, για το ότι οι σχεδιαστές εμπνέονται από τις γυναίκες, την καθημερινότητά της, για τις συμμετοχές της σε project μόδας της Θεσσαλονίκης και ξεκαθάρισε επιτέλους το τοπίο σχετικά με το Prêt-à-Porter και το Haute Couture, τα οποία αρκετοί δε γνωρίζουν! Απολαύστε την...



Πώς προέκυψε για εσάς η ενασχόληση με το χώρο της μόδας; Τι ήταν από που σας κέρδισε σε αυτόν;

Από μικρή ηλικία παρατηρούσα τους συνδυασμούς χρωμάτων και την κινησιολογία των υφασμάτων στα ρούχα. Στο μεταξύ ξεκίνησα να σχεδιάζω στο χαρτί ρούχα και αξεσουάρ που επιθυμούσα να αποκτήσω. Σταδιακά άρχισα να πειραματίζομαι και στο δημιουργικό κομμάτι και να ανακαλύπτω συνεχώς τεχνικές και υλικά για την κατασκευή τους. Νομίζω ότι είναι κομμάτι του εαυτού μου η δημιουργία, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη της μόδας.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις τόσο της οικογένειάς σας, όσο και των φίλων σας όταν τους ανακοινώσατε ότι πρόκειται να ασχοληθείτε με τη μόδα, κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που σπουδάσατε;

Μπορώ να πω πως δεν εξεπλάγη κανείς. Οι κοντινοί μου άνθρωποι ήταν το πρώτο μου κοινό που παρουσίαζα τις δημιουργίες μου, καθώς και αυτοί που έκριναν το αποτέλεσμα σε κάθε κομμάτι που υλοποιούσα. Οι σπουδές μου στην επιστήμη της πληροφορικής δεν επηρέασαν την δραστηριότητα μου πάνω στη ραπτική. Συνέχιζα και στα φοιτητικά μου χρόνια να δραστηριοποιούμαι και να συμμετέχω σε διάφορους διαγωνισμούς.


Στο παρελθόν λάβατε μέρος σε έναν διαγωνισμό για τον σχεδιασμό νέων στολών ιπτάμενων για μια αεροπορική εταιρεία. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία αυτή;

Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφή εμπειρία. Θα έλεγα πως ήταν μια μικρή ιδέα πάνω στην διαδικασία σχεδίασης μιας μικρής collection. Ο κάθε σχεδιαστής που λάμβανε συμμετοχή έπρεπε να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη συλλογή που περιείχε στολές, αξεσουάρ έως και υποδήματα, συνδυάζοντας τα χρώματα που αντιπροσώπευαν την αεροπορική εταιρεία. Αυτός ο διαγωνισμός σίγουρα ήταν το έναυσμα να πιστέψω περισσότερο στις ικανότητες μου και να συνεχίσω με μεγαλύτερο πείσμα και να ασχοληθώ με αυτό που ήθελα περισσότερο να κάνω. 

Πιστεύετε πώς μπορείτε να εξελιχτείτε στη Θεσσαλονίκη και να φτάσετε επαγγελματικά μέχρι εκεί που θέλετε και γιατί όχι, ακόμα υψηλότερα;

Κάποτε η Θεσσαλονίκη μπορούσε να θεωρηθεί “Μητρόπολη” στον τομέα της βιοτεχνίας ενδυμάτων. Πια αντιλαμβάνεται κανείς ότι και έχει να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε υλικά καθώς και σε δυνατότητες κατασκευής. Θα ήταν ευχάριστο να παραμείνω στη Θεσσαλονίκη και να συνεχίσω να αναπτύσσομαι στον χώρο της ένδυσης που με ενδιαφέρει, παρόλα αυτά δεν ξέρω αν θα είναι στη συνέχεια εφικτό.

Την τηλεοπτική σεζόν που μας πέρασε, είδαμε μέσα από τη συχνότητα του Open Beyond, την ελληνική έκδοση του Project Runway. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το τηλεοπτικό προϊόν; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε σε κάτι τέτοιο;

Έτυχε να παρακολουθήσω κάποια επεισόδια από το ελληνικό Project Runway αλλά δεν με κράτησε, παρόλο που θεματικά αναφερόταν στην διαδικασία δημιουργίας μόδας. Πιστεύω πως μέσα από τις συνθήκες που δούλευαν τα project τους οι διαγωνιζόμενοι, δεν τους δινόταν η ευκαιρία να δείξουν τις δεξιότητες τους στο σχέδιο και στη ραπτική. Έμπνευση – σχεδίαση και ραπτική δεν μπορούν να περιοριστούν μέσα σε λίγα λεπτά ή και ώρες. Έτσι σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που επιθυμούσε να παρουσιάσει ο σχεδιαστής – καλλιτέχνης. Η τηλεοπτική προβολή εξυπηρετεί για την πιο εύκολη δημόσια αναγνώριση αλλά μέσω τέτοιων προγραμμάτων αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν προβάλλονται οι πραγματικές ικανότητες των διαγωνιζόμενων σχεδιαστών μόδας. Άρα σίγουρα δεν θα επέλεγα να πάρω μέρος σε έναν τέτοιο τηλεοπτικό διαγωνισμό.

Τι ρούχα προτιμάτε να φοράτε; Διαφέρουν από αυτά που σχεδιάζετε;

Προτιμάω πια κομμάτια που μου δίνουν άνεση συνδυάζοντάς τα πάντα μαζί με κοσμήματα. Τα σχέδια μου ποικίλουν σε στυλ. Γι’ αυτό και κάποια από αυτά μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες. 


Για ποιο λόγο εσείς οι σχεδιαστές μόδας επικεντρώνεστε περισσότερο στη γυναίκα και όχι τόσο στον άνδρα;

Η γυναίκα εμπνέει πραγματικά τους σχεδιαστές μόδας. Ένας σχεδιαστής μπορεί να εμπνευστεί και να δημιουργήσει ατελείωτα κομμάτια προσαρμοσμένα στη γυναικεία φιγούρα, χρησιμοποιώντας όλους τους τύπους υλικών χωρίς ενδοιασμούς. Τα υφάσματα προσαρμοσμένα στα γυναικεία σώματα παίρνουν άλλη μορφή. Η μόδα είναι αναμφίβολα εργαλείο της γυναίκας που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να δώσει ένταση στις εμφανίσεις της. 

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, έχουν τη φήμη των περιποιημένων γυναικών. Τι θεωρείτε ότι είναι  αυτό που τις ξεχωρίζει;

Η Θεσσαλονίκη έχει αυτή την φήμη για τις περιποιημένες κυρίες της. Ίσως να ισχύει… μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και παρατηρείς μικρές και μεγάλες κυρίες να έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στην εμφάνιση τους πριν βγουν από το σπίτι τους. Κάτι που πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες λίγο – πολύ. Η καλή εμφάνισή καλυτερεύει και την διάθεση μας πέρα από την εικόνα μας.

Ποια είναι η ενδυματολογική σας άποψη για τον ανδρικό πληθυσμό; 

Οι άντρες δίνουν και αυτοί πια μεγαλύτερη σημασία για την εμφάνιση τους. Πειραματίζονται και μπαίνουν στο παιχνίδι της μόδας. Αναζητούν πια πιο ψαγμένες επιλογές για το ντύσιμο τους.

Μιλήστε μας για τα projects που συμμετείχατε στη Θεσσαλονίκη, στα οποία οι δημιουργίες σας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τον Νοέμβριο που μας πέρασε, ο σύλλογος Nouvella Amicale διοργάνωσε μια πολύ λαμπερή έκθεση στην Βίλα Καπαντζή στην πόλη μας, την Θεσσαλονίκη. Η έκθεση με τίτλο Sur Mesure καλούσε 40 περίπου σχεδιαστές που πήραν μέρος σε αυτήν την εντυπωσιακή εκδήλωση, να εμπνευστούν από Γάλλους σχεδιαστές και να δημιουργήσουν με τον δικό τους τρόπο κομμάτια γαλλικής μόδας. Εγώ με την σειρά μου παρουσίασα ένα λευκό Blazer Dress εμπνευσμένο από τον οίκο Balmain, καθώς επίσης και ένα μπλε μαντώ σε γραμμές που ακολουθούν οι συλλογές του οίκου Lanvin. Ήταν μια πραγματικά πολύ όμορφη εκδήλωση, όπου έφερε σχεδιαστές και κατοίκους της πόλης σε ένα ραντεβού με την μόδα. Ένα από τα ρούχα της εκδήλωσης Sur Mesure έκρυβε σατέν φόδρα με Floral Print με την υπογραφή Antoinette Couture. 


Έχω μια απορία: Prêt-à-Porter ή haute couture;

Είναι δυο διαφορετικές κατηγορίες στο τομέα της ραπτικής. Τα Haute Couture κομμάτια έχουν να κάνουν με την δεξιοτεχνία του σχεδιαστή, πιθανόν και της ομάδας τους, υψηλή ραπτική όπως λέμε στα ελληνικά. Περίτεχνες λεπτομέρειες και πατρόν συνήθως φτιαγμένα στα μέτρα του αγοραστή μιας haute couture δημιουργίας. Τα Prêt-à-Porter κομμάτια, ορίζονται ως πιο μαζικής παραγωγής. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πολλές φορές η τιμή τους δεν μπορεί να είναι επίσης υψηλή. Άρα η δεξιοτεχνία του σχεδιαστή μόδας ορίζει σε ποια κατηγορία από αυτές συγκαταλέγεται.

Έχετε κάποιο ανοιχτό project αυτόν τον καιρό;

Πέρα από το σχεδιασμό ρούχων, έχω ξεκινήσει την δημιουργία ψηφιακών pattern, αποτυπώνοντάς τα σε διάφορους τύπους υφασμάτων. Αυτό το διάστημα ετοιμάζεται μια όμορφη συνεργασία για τη δημιουργία μεταξωτών ενδυμάτων και αξεσουάρ, με μοναδικά prints, εμπνευσμένα από τα χρώματα της Μεσογείου. 

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα χρόνια...

Πιστεύω ότι θα συνεχίσω να δημιουργώ και να εκφράζομαι μέσα από την τέχνη της μόδας, ανακαλύπτοντας νέες τεχνικές και μέσα για την κατασκευή ενδυμάτων και αξεσουάρ. Ευελπιστώ σε μία συνεχή ανοδική πορεία!