ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Διαβάσαμε και προτείνουμε: “Η Τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης”




Ποιο θα λέγαμε ότι είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που ενώνει την ανθρώπινη ύπαρξη; Αυτή η απάντηση αποτελεί πηγή προβληματισμού, όπως ακριβώς και το φαντασιακό ταξίδι στην ανάγνωση του μυθιστορήματος της Susanna Tamaro, "Η Τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης".

Το εν λόγω βιβλίο έπεσε στα χέρια μου όταν, σε μια από τις μηνιαίες επισκέψεις μου στο βιβλιοπωλείο, μου τράβηξε την προσοχή η παιδική αθωότητα του τίτλου και το ψυχρό, αλλά παράλληλα οικείο εξώφυλλό του. Φήμες λένε πως αν ανοίξεις ένα οποιοδήποτε βιβλίο στη μέση του και επιλέγοντας να διαβάσεις μια τυχαία σελίδα, είσαι σε θέση να καταλάβεις αν θα είναι ή όχι της αρεσκείας σου. Προσωπικά, εφαρμόζοντας το συγκεκριμένο τρικ ξετρελάθηκα με την σαγηνευτική ενέργεια της γραφής του.

Η ιστορία που μας περιγράφει η Sussana Tamaro, μέσα από το διεθνές best seller της "Η Τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης" των εκδόσεων Διόπτρα, είναι ιδιαίτερα απλή, προσιδιάζοντας σε ένα παραμύθι, παράλληλο και εναλλακτικό του Μικρού Πρίγκιπα. Η περιπέτεια ξετυλίγεται γύρω από τον χαρακτήρα μιας μικρής τίγρης που γεννιέται μαζί με τον αδελφό της στην παγωμένη Σιβηρία και μεγαλώνει σε ένα ιδανικά ασφαλές περιβάλλον, υπό την προστασία της στοργικής μητέρας της, της βασίλισσας της Τάιγκας. Η μητέρα της προσπαθεί να προετοιμάσει τη μικρή τίγρη, ώστε να αναλάβει το δικό της κυρίαρχο ρόλο στο απέραντο παγωμένο βασίλειο. Ωστόσο, η φύση της μικρής τίγρης είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες του είδους της, καθώς δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια προδιαγεγραμμένη μοίρα, με ένα συγκεκριμένο σκοπό και έναν προσχεδιασμένο τρόπο για να ορίσει τη ζωή της. Η μικρή τίγρης ονειρεύεται κάτι πέρα από την αυτοκυριαρχία της, ονειροπολεί ένα ταξίδι αναζήτησης σε ότι είναι αυτό που υπάρχει μετά τον ορίζοντα, κυνηγώντας τον ήλιο. Όταν η ίδια καλείται να επιλέξει το δικό της μονοπάτι, κάνει πράξη τις ονειροπολήσεις της, χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες.


Η τίγρης, θα περιπλανηθεί αναζητώντας έναν άπιαστο προορισμό, το νόημα της ζωής. Μέσα από αυτό της το ταξίδι, γνωρίζει τον Άνθρωπο, έναν διαφορετικό από τους άλλους, όπως ακριβώς και εκείνη, μαθαίνοντας το νόημα της πραγματικής φιλίας. Φυσικά, όλα τα παραμύθια έχουν μέσα τους φυσικά εμπόδια και τραγικές καταστάσεις για τους πρωταγωνιστές τους. Έτσι, λοιπόν και η τίγρης, που χωρίζεται αιφνιδιαστικά και οδυνηρά από τον Άνθρωπό της, περνά από την απόλυτη ελευθερία στην απόλυτη σκλαβιά και προσπαθεί μέσα από ποικίλες δοκιμασίες να καταφέρει να φτάσει στο τέλος του προορισμού της, ή όπως αναφέρεται στο βιβλίο "στην Τάιγκα χωρίς αίμα" . Τώρα αν φτάνει και πώς είναι το τέλος, που τόσο καιρό αναρωτιόταν να βρει, θα το ανακαλύψετε μόνοι σας. 

Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι όμορφα σκιαγραφημένοι, με ιδιαίτερο βάθος που αφήνει τον αναγνώστη με ένα αίσθημα έκπληξης, αν αναλογιστούμε την μοναδική απλότητα των λέξεων, των περιγραφών και των καταστάσεων. Η ιστορία της τίγρης θα λέγαμε πως αποτελεί μια αλληγορία γραμμένη μέσα από έναν πεζό λυρισμό. Απλή και ουσιαστική σε κάθε λέξη που επιλέγει στις περιγραφές της, συνθέτει μια παραβολή για αξίες που μπορεί να φαίνονται "παλιομοδίτικες" ή "κλισέ", όμως συνθέτουν ένα αξιακό περιβάλλον που όλοι θα θέλαμε να ζούμε, γύρω από την φιλία, την αγάπη και την ουσία της ζωής.

Η "Τίγρης που ήθελε να γίνει ακροβάτης" συγκαταλέγεται σε ένα από αυτά τα κομψοτεχνήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, όπου με απλό και κατανοητό λόγο προσπαθούν να μιλήσουν για έννοιες σύνθετες και πνευματικές, καθηλώνοντας τον αναγνώστη. 


Το μυθιστόρημα της Susanna Tamaro απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, συνδυάζοντας μοναδικά την εύκολη κατανόηση, χωρίς να γίνεται επιφανειακό και εύπεπτο. Σίγουρα, δεν αποτελεί ένα βιβλίο που μετά την πρώτη του ανάγνωση θα μπει στο χρονοντούλαπο της βιβλιοθήκης σας και θα ξεχαστεί κάθε ανάμνηση του. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι μπορεί να ανήκει στα σύγχρονα κλασσικά μυθιστορήματα και να αποτελέσει μοναδική πηγή προβληματισμού και έμπνευσης για όλα τα θέματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο.

Καταλήγοντας, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα, "ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που ενώνει την ανθρώπινη ύπαρξη. Σύμφωνα με τις σκέψεις που γεννιούνται μέσα μας από την ανάγνωση της περιπέτειας της μικρής τίγρης, θα μπορούσαμε να πούμε η αναζήτηση του δρόμου προς την ευτυχία ή…

Πηγή Φωτογραφίας εξωφύλλου: enallaktikidrasi.com
Πηγή Φωτογραφίας Βιβλίου στο κείμενο: dioptra.gr
Πηγή Φωτογραφίας Συγγραφέα: tasosgoudelis.files.wordpress.com από το maxmag.gr