ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Δημήτρης Κρίκος: Το bullying είναι μια εξουσία που προκύπτει από το νταηλίκι των λίγων και τη σιωπή των πολλών


Λίγο πριν την μεγάλη πρεμιέρα της παράστασης "Girls Whisper" στο Θέατρο Αυλαία, συνομιλήσαμε με το σκηνοθέτη Δημήτρη Κρίκο. Μας ενθουσίασε ιδιαίτερα ο τρόπος που παρουσίασε τις Σχολές Χορού και Θεάτρου Lets's Dance, μα πάνω από όλα η αγάπη, το πάθος και ο ζήλος του για την παράσταση, που σκηνοθέτησε με τόσο κόπο, μιας και σε αυτή συμμετέχουν δεκάδες ηθοποιοί και χορευτές της σχολής. Σταθήκαμε στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα όπως το bullying, το ρατσισμό και τη μετανάστευση και στο πώς αυτά συνδέονται με την τέχνη. Τι μας είπε; Διαβάστε και παρακολουθήστε την παράσταση... Αξίζει! 

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας για την παράσταση "Girls Whisper", η οποία θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Θέατρο Αυλαία, θα θέλατε να συστήσετε στους αναγνώστες της Townsendia τις Σχολές χορού και Θεάτρου Let's Dance;

Πολύ ευχαρίστως! Οι Σχολές χορού και Θεάτρου Let's Dance λειτουργούν από το 2006 στη Θεσσαλονίκη σε 2 πολύ όμορφους χώρους στην Τούμπα και στη Θέρμη. Εγώ φέτος μπήκα σε αυτήν την παρέα και χαίρομαι ιδιαιτέρως. Αυτό που συνάντησα ήταν άνθρωποι με χαμόγελα παντού γύρω μου, αληθινά χαμόγελα, άνθρωποι που διασκεδάζουν και ξεφεύγουν από την καθημερινότητα. Άνθρωποι που κάνουν το μεράκι τους! Είτε μιλάμε για δασκάλους, είτε για μαθητές. Μικροί και μεγάλοι χορεύουν όλων των ειδών τους χορούς! Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ξεχώρισα τις πρώτες φορές που μπήκα στην σχολή, οι άνθρωποι και η αύρα που εισπράττω και για αυτό παρασύρθηκα και ξεκίνησα με αυτό. Η σχολή παρέχει όλα τα εφόδια σε εμάς να δουλέψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και στο θέατρο και στον χορό και έχει σπουδαίες εγκαταστάσεις και προσωπικό. Και αυτό το κατάλαβα αργότερα όταν είδα και τις διακρίσεις σε αγώνες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δε θέλω να πω τυπικά πράγματα, θεωρώ ότι αν σε κάποιον αρέσει ο χορός ή το θέατρο, σίγουρα αξίζει να περάσει μια βόλτα! Διδάσκονται latin χοροί, ευρωπαϊκοί χοροί, hip-hop, tango, oriental, zumba, ελληνικοί χοροί και πολλά άλλα, καθώς και στο θέατρο αυτοσχεδιασμός, θεατρικό παιχνίδι, υποκριτική, ορθοφωνία, τραγούδι, κινησιολογία και προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε ανώτερες δραματικές σχολές.

Είστε ο σκηνοθέτης, όπως και ο σκηνογράφος της παράστασης "Girls Whisper". Πείτε μας με λίγα λόγια για το τι πραγματεύεται η παράσταση όπως και για το έργο που θα παρουσιάσουν οι Σχολές Χορού Let’s Dance…

Το έργο μας διαδραματίζεται λίγα χρόνια πριν, στα πρώτα χρόνια του 2000 και εξελίσσεται σε ένα λύκειο στην Αμερική. Όπου κλασικά όπως έχουμε δει από τις ταινίες αλλά και απ’ όσα ξέρουμε από την Ελλάδα, είναι λίγο περίεργα τα πράγματα στην εφηβεία ως προς τις παρέες και το διαχωρισμό τους. Υπάρχουν ομάδες, κλίκες, αγόρια, κορίτσια, οι αθλητές του σχολείου, οι αριστούχοι, οι μεταλλάδες, oι emo, οι όμορφες, οι μάγκες κ.τ.λ. και μέσα σε όλο αυτό, έρχεται μια καινούρια μαθήτρια, μετανάστρια από την Αφρική, η όποια δεν είχε πάει ποτέ σε κανονικό σχολείο και έκανε κατ’ οίκον μαθήματα σε όλη τη ζωή της. Μια παράξενη κατάσταση από όποια μεριά και αν το δεις. Αυτή την υπερβολικά σπάνια ιστορία, που αναδεικνύει καλώς και κακώς κείμενα της κοινωνικής ζωής των παιδιών και των εφήβων, θα προσπαθήσουμε να τη δείξουμε μέσα από χορό, τραγούδι και όμορφες σχολικές καταστάσεις.


Το διασκευασμένο έργο "Girls whisper", βασίζεται στην ταινία "Mean girls", η οποία περιγράφει πώς λειτουργούν οι κλίκες στο σχολείο, όπως και την επίδραση που μπορεί να έχουν στα κορίτσια. Σήμερα, τόσο επίκαιρο όσο ποτέ. Εσείς ως δάσκαλος σε σχολές χορού, τι προτείνετε για την εξάλειψη του bullying στις αίθουσες των σχολείων, όπως και σε άλλους χώρους όπου υπάρχουν νέοι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα στις Σχολές Χορού; 

Το bullying είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, επίκαιρο και δυστυχώς διαχρονικό. Τα περιστατικά τα όποια έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό θα μείνουν για πάντα στην μνήμη μας, πόσο κρίμα και πόσο άδικα. Σχεδόν πάντα βουρκώνω με την υπόθεση του Βαγγέλη, αλλά και των υπόλοιπων παιδιών. Κατά την γνώμη μου όλα είναι θέμα παιδείας και εκπαίδευσης. Πρέπει από μικροί να μαθαίνουμε πόσο κακό είναι αυτό, αυτός που το κάνει να είναι δακτυλοδεικτούμενος και να μην υπάρχει ο φόβος να τον καταδείξουν οι πολλοί. Το bullying κατά ένα μεγάλο κομμάτι. Στην ουσία είναι μια εξουσία που προκύπτει από το νταηλίκι των λίγων και τη σιωπή των πολλών. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάθε ένα μπορεί να υποστεί bullying ανά πάσα στιγμή, να μπαίνουν στη θέση του άλλου και με ομαδικές ενέργειες που θα τους έχουν περαστεί υποσυνείδητα από την εκπαίδευση τους πάνω στο θέμα, να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά που συμβαίνουν στους ίδιους και τους γύρω τους. Όλα πάντως πρέπει να ξεκινήσουν από την οικογένεια και από το σχολείο.

Μεταξύ άλλων, το έργο που θα παρουσιάσετε, αναφέρεται και στο φαινόμενο του ρατσισμού, όπως και σε αυτό της μετανάστευσης, κοινωνικά φαινόμενα που θα έπρεπε να απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας. Θεωρείτε πως η τέχνη μπορεί να κάνει βήματα προς την βελτίωση των συνθηκών των ατόμων που βάλλονται από αυτά τα φαινόμενα;

Ρατσισμός και μετανάστευση δυο λέξεις και έννοιες που σχετίζονται με την τέχνη, η κάθε μία με τον τρόπο της. Στην τέχνη αρέσει το διαφορετικό. Στην τέχνη κάνουμε σύνθεση των διαφορετικών ανθρώπων, φύλλων, μουσικών, τρόπων ζωής. Η τέχνη και το θέατρο μας δείχνουν γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και φυσικά κάνουν τεράστια βήματα στη βελτίωση των συνθηκών των ανθρώπων που βάλλονται από αυτά τα φαινόμενα. Όσο για τη μετανάστευση, πόσα και πόσα τραγούδια, πόσες και πόσες παραστάσεις ή ταινίες δεν έγιναν με αφορμή τη μετανάστευση και την ξενιτιά σε όλον τον κόσμο, πόσοι άνθρωποι δεν απάλυναν κάπως τον πόνο τους ακούγοντας και βλέποντας αυτά. Πόσοι και πόσοι δεν ξέσπασαν μέσω της τέχνης στα δύσκολα πράγματα που τους επιφύλαξε η ζωή. Πώς να μην είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η τέχνη με την μετανάστευση. Η τέχνη μπορεί και να βοηθάει περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους σήμερα, παρά η πολιτική.

Πάνω από 50 χορευτές και ηθοποιοί θα βρεθούν επί σκηνής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του "Girls Whisper". Πώς καταφέρατε να συντονίσετε μία τόση μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων; 

Αυτό μάλλον ήταν και είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Κατ’ αρχήν γιατί στην εποχή που ζούμε, είναι δύσκολο να βρεθούν τόσοι άνθρωποι, με διαφορετικά προγράμματα, υποχρεώσεις και δουλειές. Και δεύτερον, σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ούτως η άλλως είναι δύσκολο να οργανωθεί όλο αυτό. Παρ' όλα αυτά, η στήριξη από τη διεύθυνση της σχολής σε όλα τα ζητήματα, οι εξαιρετικοί συνάδελφοι - δάσκαλοι χορού της σχολής και η άψογη συνεργασία όλων των παιδιών χορευτών και ηθοποιών, ήταν αυτά που μου έδωσαν τη βοήθεια και όλοι μαζί σαν ομάδα, ελπίζουμε να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο. 


Τι είναι αυτό που δυσκολεύει ένα τόσο τολμηρό εγχείρημα; 

Επειδή δεν έχω τόσο μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και φέτος ήταν η πρώτη χρόνια που κάνω κάτι τέτοιο, θα πω ότι αυτό που τη δυσκολεύει περισσότερο από όλα, είναι ο χρόνος. Δύσκολο να τον βρεις, ακοστολόγητος και αμείλικτος. Σχεδόν πάντα χρειαζόμαστε λίγο πιο πολύ χρόνο για να κάνουμε κάτι όσο πιο καλό και τέλειο γίνεται. 

Περιγράψτε μας μία όμορφη στιγμή από τις πρόβες σας; 

Η πιο όμορφη στιγμή μέχρι τώρα, ήταν την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε όλοι μαζί, πρόσφατα, ηθοποιοί και χορευτές για να κάνουμε μια πρόβα - πέρασμα. Υπάρχουν κάποιες σκηνές που παίζουν και οι χορευτές ως κομπάρσοι και πρέπει αντιδρούν σε αυτά που συμβαίνουν. Καθώς περνούσαν οι σκηνές, τους έδινα οδηγίες για το πώς να αντιδρούν κάθε φορά και αυτοί το έκαναν, κάπως μουδιασμένα είναι η αλήθεια. Ώσπου σε κάποια φάση στο έργο ένα αγόρι φλερτάρει με ένα κορίτσι πολύ καθαρά, τότε όλων η αντίδραση ήταν αυτό που είχα κι εγώ στο μυαλό μου να βγάλουν, δηλαδή το επιφώνημα "ωωωω". Με τις ανάλογες γκριμάτσες. Έγινε τόσο αυθόρμητα και αληθινά. Υπήρξε πολύ γέλιο από όλους και φυσικά δόθηκε αφορμή για άκρως καλλιτεχνική συζήτηση και για τον τρόπο που αντιδρούμε πάνω στην σκηνή. Αλλιώς είναι να είσαι ηθοποιός πάνω στη σκηνή, αλλιώς χορευτής και αλλιώς τραγουδιστής. Εμείς θα επιχειρήσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις.

Θα θέλατε να αποκαλύψετε τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια; 

Δεν υπάρχουν μελλοντικά επαγγελματικά σχέδια συγκεκριμένα, μόνο όνειρα τα οποία θα τα αναφέρω αν κάποια στιγμή γίνουν πραγματικότητα. Προς το παρόν είμαι πολύ χαρούμενος και από τους τυχερούς, έχω γύρω μου πολύ αξιόλογους συναδέλφους και συνεργάτες στις δουλειές που κάνω, με αυτούς θέλω να εξελιχτώ και να προχωρήσω όσο περισσότερο μπορώ. Επιπλέον να γνωρίσω και καινούριους ανθρώπους μέσα στη δουλειά και να κάνω πράγματα άγνωστα, πράγματα που μου αρέσουν και με εκφράζουν.

Σας ευχαριστώ παρά πολύ για την συνέντευξη και για το βήμα που μας δόθηκε για να μιλήσουμε για την παράσταση μας.

Συνέντευξη: ΕΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Girls whisper" από τις Σχολές χορού και θεάτρου Let's Dance στο Θέατρο Αυλαία