ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αρετή Κετιμέ: Η παράσταση το αγόρι με τη βαλίτσα έχει μείνει χαραγμένη στην καρδιά μου


Η πολυτάλαντη σαντουροπαίχτρια και τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ, έρχεται στη Θεσσαλονίκη με την παράσταση "Το αγόρι με τη βαλίτσα", το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία, Μάικ Κένι. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ακόμα δύο παραστάσεις στο Θέατρο Αμαλία. Με αφορμή τη συμμετοχή της στη παράσταση, μιλήσαμε για τη ζωή της, την τέχνη του σαντουριού και το προσφυγικό. Όλα αυτά και άλλα πολλά, ακριβώς από κάτω!

Φέτος συμμετέχετε στη θεατρική παράσταση "Tο αγόρι με τη βαλίτσα" που έκανε πρεμιέρα στις 4 Μαΐου στο θέατρο Αμαλία. Πείτε μας λίγα λόγια για τη γεύση που σας άφησε η εμπειρία σας αυτή.

Η παράσταση το αγόρι με τη βαλίτσα έχει μείνει χαραγμένη στην καρδιά μου για τα μηνύματα, την ανθρωπιά και την ιστορία που λέει. Είναι μία πολύ δουλεμένη παράσταση, από μία ομάδα πολύ αγαπημένη. Στην Αθήνα αυτήν την παράσταση, παρακολούθησαν τόσο παιδιά, όσο και ενήλικες και έμειναν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, φανερά συγκινημένοι.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που σας βρίσκουμε στο σανίδι. Πέρυσι είχατε πρωταγωνιστήσει στο έργο "Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ", το οποίο κάνει αναφορά -όπως και "Το αγόρι με τη βαλίτσα"- στο προσφυγικό ζήτημα. Οι επιλογές σας αυτές δείχνουν μια ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα;

Πράγματι, το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερο γίνονται προτάσεις από θεατρικές παραστάσεις, κυρίως για τη μουσική μου ιδιότητα. Η "Νούρα" όπως και το "Αγόρι με τη βαλίτσα", με κάποιο τρόπο μιλάνε γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα και μου αρέσει που μέσα από αυτή τη δουλειά ανακαλύπτω και εγώ τη ζωή, την καθημερινότητα άλλων ανθρώπων. 


Το σαντούρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική κουλτούρα διάφορων χωρών της Ανατολής. Στο θεατρικό έργο "Το αγόρι με τη βαλίτσα" γινόμαστε μάρτυρες του ταξιδιού ενός αγοριού από τη Μέση Ανατολή προς τη Δύση, ενώ παράλληλα ερμηνεύετε ζωντανά τραγούδια. Θα σας συνοδεύσει το αγαπημένο σας όργανο;

Φυσικά, μετά από αρκετή σκέψη θεωρώ σωστό πως το σαντούρι μου ταιριάζει να παίζει εκεί που τα αυτιά είναι αγνά... Στα παιδιά δηλαδή, γιατί μόνο μέσα από το θεατρικό λόγο μπορούν να ακούσουν με ηρεμία αυτό το τόσο ευαίσθητο μουσικό όργανο.

Το αγόρι με τη βαλίτσα, ο μικρός Ναζ, όταν ξεσπάει ο πόλεμος στην πατρίδα του και αναγκάζεται να φύγει, κάνει όπλο τις αγαπημένες του ιστορίες. Πιστεύετε μπορεί η παιδική φαντασία να αποτελέσει ένα είδος ασπίδας σε διαφόρων ειδών δυσκολίες, όπως η προσφυγιά;

Θεωρώ πως όλα τα παιδιά έχουν φαντασία και φτιάχνουν ασπίδα όπως κι εσείς λέτε, για όλα αυτά τα πράγματα που σκοτεινιάζουν τις ψυχές τους. Τα παιδιά και οι καρδούλες τους είναι αυτό που βλέπουμε να καταστρέφεται πρώτα σε κάποιον πόλεμο. Ας ευχηθούμε αυτές οι ψυχές που έχουν ταλαιπωρηθεί, να βρούνε μέσα στα χρόνια την ηρεμία.

Το ερμηνευτικό σας ρεπερτόριο περιλαμβάνει μια μουσική γκάμα από παραδοσιακά ελληνικά, ρεμπέτικα και σμυρνέικα τραγούδια. Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να σας συγκινεί σε κάθε σας εμφάνιση;

Κατά καιρούς έχω τραγούδια τα οποία με συγκινούν περισσότερο, άλλοτε χαρούμενα, άλλοτε λυπημένα. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αγαπάω πολύ ένα τραγούδι που λέγεται "Είμαι του δρόμου το παιδί". Είναι ρεμπέτικο, του Σκαρβέλη. Βέβαια, έχω πολλά ακόμα που αγαπάω και που τραγουδάω.


Μιλήστε μας για τα βίντεο που έχετε κάνει με γενικό τίτλο "Session Areti".

Αυτά τα δύο βίντεο έχουν ως κύριο σκοπό να παίξω τα τραγούδια μου με άλλη ενορχήστρωση. Οι μουσικοί που παίζουν είναι εξαιρετικοί και τους ευχαριστώ πάρα πολύ που με βοήθησαν σε αυτό το εγχείρημα. Είναι δύο κομμάτια που έχει αγαπήσει ο κόσμος, το "Μαύρα μου μάτια" και το "Ένα ταξίδι είναι η ζωή''. Η μπάντα αποτελείται από τους: Άρη Κονιδάρη, Γιώργο Μπαρμπέρη, Μάριο Ιωαννίδη, Στέλιο Φραγκούς, Δημήτρη Κατσίβελο.

Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τον Shantel και το τραγούδι "Δύση κι Ανατολή".

Το τραγούδι "Δύση κι Ανατολή" ήρθε στα χέρια μου ως μία πρωτόλεια εντελώς μελωδία, στην οποία έβαλα στίχους. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης παρακολουθούσε την πορεία μου αρκετά χρόνια πριν ακόμη κάνει την μεγάλη επιτυχία του Disco Partizani. Έγραψα τους στίχους όταν φαντάστηκα τι ενώνει και τι χωρίζει την Δύση και την Ανατολή. Επίσης, κάποια στοιχεία στην μελωδία τα εμπνεύστηκα από τα ηχοχρώματα της πατρίδας μας.

Τι σας μαγεύει όταν παίζετε μουσική;

Με μαγεύουν οι άνθρωποι, οι στιγμές, οι χαρές που έχουν στα πρόσωπα τους, με μαγεύει όταν η μουσική προσπαθεί να ενώσει τις ψυχές των ανθρώπων.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το ερχόμενο καλοκαίρι;

Αυτό το καλοκαίρι θα παίξω με τους αγαπημένους μου "Τακίμ". Μετά τις δύο επιτυχημένες εμφανίσεις που είχαμε στο Σταυρό του Νότου, θα συνεχίσουμε και αυτό το καλοκαίρι παρέα σε όλη την Ελλάδα.

Έχετε κάποιο νέο τραγούδι που θα ηχογραφήσετε προσεχώς;

Πιστεύω πως ο κόσμος θέλει ένα καινούργιο τραγούδι από μένα, γι’ αυτό και έχω κατά νου να σκαρφιστώ κάτι πραγματικά διαφορετικό, αλλά ταυτόχρονα και πολύ κοντά μου. Θα ήθελα τον ερχόμενο χειμώνα να παίξω με τη μπάντα μου σε ένα χώρο στην Αθήνα, όπως έκανα φέτος το χειμώνα σε ένα εξαιρετικό μαγαζί στου Ψυρρή, με τα ανατολικά ακούσματα στον αστερίσκο.


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Το αγόρι με τη βαλίτσα" του Μάικ Κένι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

Πηγές Φωτογραφιών: lifo.gr, newsit.gr