Κατερίνα Διδασκάλου: Ο φόβος είναι αυτός που μας κρατά δέσμιους - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

Κατερίνα Διδασκάλου: Ο φόβος είναι αυτός που μας κρατά δέσμιους

Share This

Η επιτυχημένη ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου, πρωταγωνιστεί για όγδοη σεζόν στη θεατρική παράσταση "Η πόρνη από πάνω". Μάλιστα, πρόκειται να την απολαύσουμε και στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αμαλία. Η Townsendia και ο Γαβριήλ Χατζηνόπουλος είχε τη χαρά να συνομιλήσει μαζί της. Η Κατερίνα Διδασκάλου άνοιξε όλα τα θεατρικά και όχι μόνο χαρτιά της και αποκάλυψε εκτός από αυτά τι θα δούμε στο συγκεκριμένο έργο αλλά και τα τηλεοπτικά της σχέδια, μιας και όπως είπε θα επιστρέψει στη μικρή οθόνη. Η γνωστή ηθοποιός μοιράζεται και τη φράση - μότο τη ζωής της, που δεν ξεχνά από τη μητέρα της. Απολαύστε την!

Αρχικά κυρία Διδασκάλου, θα θέλαμε να μάθουμε λεπτομέρειες για τον ρόλο σας στην θεατρική παράσταση "Η πόρνη από πάνω" στο Θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη.

Η Ερατώ είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας. Μια κοπέλα από την επαρχία και από ένα βάναυσο οικογενειακό περιβάλλον, που προσπαθεί να ξεφύγει μέσω του γάμου. Έτσι δέχεται την πρόταση που της κάνει ο πρώτος που γνωρίζει στην Πρέβεζα, όπου είναι και η γενέτειρά της. Παρατηρεί ότι ο κύριος ο οποίος παντρεύτηκε είναι βάναυσος σαν τον πατέρα της και διεφθαρμένος δημόσιος λειτουργός. Η Ερατώ έχει μάθει να τα υπομένει όλα και αυτό κάνει, μέχρι που μια πόρνη μετακομίζει στο από πάνω διαμέρισμα και αυτό της αλλάζει μαγικά τη ζωή. Είναι μια πολύ όμορφα ειπωμένη ανθρώπινη ιστορία από τον Αντώνη Τσιπιανίδη, τον οποίο ευχαριστώ πολύ που μου εμπιστεύτηκε αυτό το πνευματικό του παιδί και κάνω αυτήν την οκτάχρονη πλέον ηρωίδα. Κάθε φορά μένω κατάπληκτη από τα καινούρια, υπέροχα πράγματα που ακούω από τον κόσμο. Το χιούμορ με το οποίο γράφει ο Αντώνης και η αλήθεια που βγαίνει από όλες αυτές τις καταστάσεις που περνά η Ερατώ, συγκινεί τον κόσμο. Μόνο το κοινό αποφασίζει για το πόσο θα πάει μια παράσταση.

Πώς είναι μια ηθοποιός να έχει αναλάβει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους σε ένα έργο; 

Δεν μένει παρά να δείτε την παράσταση. Αυτή η παράσταση, αν δεν τη δεις, είναι πέραν κάθε περιγραφής. Δε μπορώ ακριβώς να σας περιγράψω τι ακριβώς γίνεται στη σκηνή. Η δράση πάνω στη σκηνή εκείνη την ώρα, είναι κάτι που αφορά τους θεατές και τον ηθοποιό, έτσι και αλλιώς αυτή η διαδικασία είναι μαγική. Η συγκεκριμένη παράσταση, επειδή το κείμενό της είναι τόσο όμορφα γραμμένο, οι διαφορές αυτές και οι συνεχείς εναλλαγές, μου βγήκαν από μέσα μου, μέσα από την ανάγνωση. Τελικά, η καλή σκηνοθεσία είναι η καλή ανάγνωση του έργου. Είναι τόσες πολλές οι εκπλήξεις κειμενικά, που με οδήγησαν να τις σκηνοθετήσω και παρασύροντας και εμένα στις ερμηνευτικές εκπλήξεις. Δε σας κρύβω ότι με αυτήν την ηρωίδα μπήκα σε καινούρια ερμηνευτικά μονοπάτια. Ο κόσμος γελάει πολύ, κάτι που ήταν καινούριο για μένα και συγκινείται. Εναλλάσσεται το πηγαίο γέλιο. Όταν είναι πηγαίο το χιούμορ, είναι πηγαίο και το γέλιο από το κοινό.


Ποια γνώμη πιστεύετε ότι έχει ο μέσος θεατής για το ότι υποδύεστε εσείς όλους τους ρόλους;

Προφανώς πάρα πολύ καλή, γιατί έρχονται άνθρωποι και βλέπουν πολλές φορές την παράσταση. Για μένα δεν υπάρχει μέσος θεατής, αλλά υπάρχουν θεατές και είναι ο άνθρωποι που εκείνη την ώρα έχουν φύγει από τον καναπέ τους και έχουν έρθει να δουν θέατρο. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης που συνέπεσε να κάνω αυτό τον μονόλογο, βλέπω ότι ο κόσμος έκανε μια πολύ μεγάλη στροφή στο καλό θέατρο και τιμά το καλό θέατρο. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι βλέπω πολλά νέα παιδιά και αυτό πραγματικά με ενθουσιάζει.

Είπατε πριν ότι τα χρόνια της κρίσης, οι άνθρωποι επιλέγουν το καλό θέατρο. Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο γεγονός, ή ότι οφείλεται στην οικονομική δυσκολία;

Παλαιότερα, ο κόσμος είχε την άνεση να δει 30 παραστάσεις τον χρόνο. Πλέον δεν την έχει, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πλέον πηγαίνει και βλέπει πέντε, το πολύ 10 παραστάσεις τον χρόνο και τις  διαλέγει πολύ πιο προσεκτικά.

Ποια κοινά στοιχεία εντοπίζει η Ερατώ στην πόρνη που μετακομίζει ακριβώς από πάνω της;

Νομίζω κανένα, ίσα ίσα θυμώνει με την Ερατώ. Έλα όμως που σιγά σιγά αυτή η περιθωριακή κυρία του πάνω ορόφου, της δείχνει πώς πραγματικά είναι η ζωή, με την έννοια ότι δε φοβάται και κάνει αυτό που θέλει χωρίς να περιμένει την έγκριση κανενός. Τη βοηθάει στο να φτάσει στις διαπιστώσεις.


Σύμφωνα με τη δική σας γνώμη, πώς θα αντιμετώπιζε η σύγχρονη ελληνική κοινωνία την "πόρνη από πάνω";

Βλέπουμε ποια είναι αντιμετώπιση γύρω μας προς αυτές τις γυναίκες. Δεν έχω προσωπική γνώμη για αυτό, αλλά βλέπουμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι. Όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα, απέναντί τους αντιδρούν επιφυλακτικά.

Οι άνθρωποι σήμερα ζούμε τόσο ελεύθερα όπως η πόρνη;

Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν πάντα και οι μεν και οι δε. Υπάρχουν πάντα οι φοβισμένοι άνθρωποι και πάντα θα υπάρχουν, όπως και υπήρχαν κάποιοι, που σκέφτονται και ζουν σύμφωνα με το τι λέει ο κόσμος. Υπάρχουν και άνθρωποι που κάνουν αυτό που θέλουν και προχωρούν ενάντια στον άνεμο σε πάρα πολλούς τομείς. Το πώς ζεις και τι διαλέγεις να κάνεις, είναι θέμα ανθρώπου, είναι εντελώς θέμα χαρακτήρα και φόβου. Ο φόβος είναι αυτός που μας κρατά δέσμιους.

Το τελευταίο διάστημα δε σας βλέπουμε πολύ συχνά στην τηλεόραση. Τι είναι αυτό που σας κάνει να απέχετε από αυτήν;

Πάντως, φέτος θα με δείτε στην τηλεόραση αλλά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω ακόμη. Εγώ την αγαπώ την τηλεόραση. Είναι θέμα σεναρίου και κατά πόσο αυτό δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του κοινού και το πως οι συνθήκες επιτελούν να υπάρχει μια αισθητική. Έχω κάνει δουλειές στην τηλεόραση όπως το "4", η οποία ήταν εξαιρετική και τη θυμάμαι με πολλή πολλή αγάπη, το "Άγγιγμα ψυχής" του Μανούσου Μανουσάκη, "Γόβα στιλέτο" και φέτος παίζω και σε μια σειρά της συνδρομητικής τηλεόρασης που θα βγει τον Ιούνιο και την ξεχώρισα πολύ. Είναι μεγάλη υπόθεση όταν υπάρχει καλό σενάριο και πολύ καλή πρόθεση από τους συντελεστές να γίνει μια δουλειά που να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το κοινό.


Θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφος. Με ποια σειρά προσωπικής επιλογής θα τα ταξινομούσατε;

Ειλικρινά αγαπώ πολύ και τα τρία είδη που αναφέρατε. Θα σας πω το εξής: η ενέργεια που βάζεις είναι πάντα η ίδια, μόνο η τεχνική είναι αυτή που διαφέρει. Πρέπει να είσαι 100% εκεί, είτε είσαι στο γυαλί είτε στη σκηνή.

Αναμφίβολα είστε μια ηθοποιός με σημαντική πορεία στον χώρο της υποκριτικής και παρατηρώντας την πορεία συναδέλφων σας που κάνουν στροφή προς την τηλεόραση, υπάρχει περίπτωση να σας βλέπαμε εκεί αλλά όχι σαν ηθοποιό;

Όχι, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Δε θεωρώ ότι είναι μέρος της δουλειάς μου χωρίς να κρίνω τους συναδέλφους, γιατί είναι αστείο να κρίνουμε τους άλλους. Εγώ δε θα το έκανα, δε μου πάει.


Πως αντιδράτε στις κριτικές;

Όταν αποφασίζεις να εκτεθείς, πρέπει να υπομένεις και τις κριτικές. Η μητέρα μου έλεγε κάτι πάρα πολύ όμορφο και το έχω σαν μότο στη ζωή μου: "Σας εύχομαι να έχετε τόσο ενδιαφέρον στη ζωή ώστε να μην ασχολείστε με τις ζωές των άλλων, εκτός αν είναι να βοηθήσετε".

Τι πρόκειται να κάνει η Κατερίνα Διδασκάλου το επόμενο διάστημα στην επαγγελματική της ζωή;

Το μέλλον και το επάγγελμα αυτό φέρνει πολλά μικρά πράγματα. Φαντάζομαι καινούρια θεατρικά και κάτι καινούριο για το σινεμά, αλλά αυτά θα τα πούμε όταν έρθουν. Έρχονται πολλά καινούρια πράγματα και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτά.


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Η πόρνη από πάνω" με την Κατερίνα Διδασκάλου στο Θέατρο Αμαλία

Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα της ηθοποιού στο Facebook. 

Pages