ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Ελευθερία Τέτουλα: Άνεμος Ελευθερίας και πολιτισμού


Την γνωρίσαμε πριν λίγα χρόνια όταν παρουσίαζε με μεγάλη επιτυχία το εξαιρετικό έργο "Βγερού γλυκά Φανού" στο Θέατρο Αυλαία, συνεργαστήκαμε μαζί της όταν ανέλαβε της Δημόσιες Σχέσεις αρχικά στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς και έπειτα του Θεάτρου Αυλαία. Εκεί ήταν που την γνωρίσαμε και ως άνθρωπο. Ευγενική, υπομονετική, με άποψη για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Από συνεργάτιδα έγινε φίλη και κάπως έτσι περνούσε ο καιρός. Σήμερα υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Ιγνάτιου Καϊτεζίδη "ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ". Αν και η Townsendia πολιτιστικό site δεν μπόρεσε να μην αδράξει την ευκαιρία και να συνομιλήσει μαζί της...

Πείτε μας λίγα λόγια για σας, κ. Τέτουλα.

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Βεάκη στην Αθήνα. Συνεργάστηκα ως ηθοποιός με το ΚΘΒΕ, με ΔΗΠΕΘΕ , με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους και συμμετείχα σε τηλεοπτικές σειρές στην τηλεόραση.  Από το 2016 διδάσκω και σκηνοθετώ στις θεατρικές ομάδες Mostra και Allegro του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πανοράματος και στην παιδική θεατρική ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος. Είμαι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Θεάτρου Αυλαία Θεσσαλονίκης.

Είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Ιγνάτιου Καϊτεζίδη «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ». Πως ακριβώς προέκυψε η απόφαση αυτή;

Ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια τη δράση μου στο χώρο του πολιτισμού, με κάλεσε  και στη συνέχεια μου πρότεινε να συμμετέχω ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Προφανώς εκτίμησε τη δουλειά μου, τις γνώσεις μου, ίσως να διέκρινε το μεράκι που με χαρακτηρίζει. Κι εγώ δέχτηκα! Γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που αξίζουν στη ζωή είναι η προσφορά στους συνανθρώπους μας και στον τόπο που ζούμε, η ανιδιοτελή, αυθόρμητη και ειλικρινή συμμετοχή στα κοινά και ειδικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Γιατί δώσατε έμφαση στη φράση «ανιδιοτελή, αυθόρμητη και ειλικρινή συμμετοχή»;

Για να το προσέξετε! (Γελάει) Πιστεύω πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνεται χώρος εκπλήρωσης προσωπικών και επαγγελματικών φιλοδοξιών, ούτε χώρος κομματικών θέσεων και αντιπαραθέσεων. 

Όπως επίσης πιστεύω πως η συμμετοχή στα τοπικά δημοτικά συμβούλια δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα ούτε οικογενειακό προνόμιο. 

Είναι τιμή και αξίωμα που κερδίζεται από την παρουσία του καθενός μας στην τοπική κοινωνία, από τη συμμετοχή μας σε συλλογικούς φορείς και συλλόγους, όπως οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά μας, από τη δράση μας στους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους του δήμου μας, από την καθημερινή παρουσία μας στην ιδιωτική και δημόσια ζωή.

Έχετε κάποιες νέες ιδέες να προτείνετε στο Δήμο;

Έχω πολλές και διάφορες νέες ιδέες και είμαι και διατεθειμένη να βοηθήσω στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου είτε εκλεγώ είτε όχι, αν μου ζητηθεί από τον Δήμαρχο βεβαίως. Πρωταρχική μου σκέψη και επιθυμία είναι ο πολιτισμός να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων μας, να είναι προσιτός σε όλους είτε συμμετέχουμε σε αυτόν ως θεατές είτε ως δημιουργοί. Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα, δεν είναι μια πολυτέλεια.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Πρέπει να βρούμε τρόπους τα νέα παιδιά αλλά και τους ενήλικες να τους τραβήξουμε κοντά στις πολιτιστικές δράσεις που λαμβάνουν ήδη χώρα στο Δήμο μας, αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να εμφανιστούν κι άλλες. 

Ο Δήμος σε συνεργασία με τους ήδη υπάρχοντες πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής μας, αλλά και με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα ΕΣΠΑ μπορεί να διοργανώσει φεστιβάλ χορού παραδοσιακού ή σύγχρονου, θεάτρου, μουσικής... Τα φεστιβάλ αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως ερέθισμα και κίνητρο στα νέα παιδιά να συμμετέχουν. Προς την ίδια κατεύθυνση ο Δήμος μας θα μπορούσε να συνεργαστεί με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης που έχουν τις δομές και την εμπειρία σε θέματα πολιτισμού.

Από την άλλη μεριά πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα και τις ευκαιρίες στις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες να δημιουργήσουν νέες πολιτιστικές δομές, αυτές που οι ίδιες έχουν ανάγκη. Συλλογικοί φορείς, όπως οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων μας μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα για τέτοιες πρωτοβουλίες και τα σχολικά κτήρια να γίνουν χώρος φιλοξενίας όλων αυτών των δράσεων.

Έχω κι άλλες ιδέες, όπως τρόπους αξιοποίησης των ιστορικών μνημείων του Δήμου μας, αλλά να μην σας τα αποκαλύψω όλα.

Πιστεύετε πως θα τα καταφέρετε να εκλεγείτε; Είναι κάποιοι άνθρωποι που θα σας στηρίξουν;

Θα το παλέψω!!!... Οι άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί μου, που έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά μου, οι μαθητές μου στις θεατρικές ομάδες, οι γονείς με τους οποίους συνεργάστηκα στου Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με γνωρίζουν, μ’ εκτιμούν και είμαι σίγουρη πως θα με στηρίξουν. Στόχος μου είναι να γνωρίσω και να με γνωρίσουν όσο δυνατόν περισσότεροι πολίτες του Δήμου μας, να ακούσω του προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες αλλά και να με ακούσουν, και αν στο τέλος μου εμπιστευθούν με την ψήφο τους ένα πολύ υπεύθυνο και σημαντικό αξίωμα, αυτό του Δημοτικού Συμβούλου, έχει καλώς. Από την άλλη πάλι, αν δεν τα καταφέρω σε αυτές τις εκλογές, δεν θα απογοητευτώ. Θα συνεχίσω να συμμετέχω στα κοινά του Δήμου μας, όπως κάνω και τώρα, και θα ξανακατέβω υποψήφια στις επόμενες εκλογές. (Γέλια!) Είμαι μαχήτρια, δεν τα παρατάω με την πρώτη!

Έχετε κάποιο σλόγκαν για τον αγώνα σας;

Ναι! «ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»! Νομίζω πως με εκφράζει πολύ! Συνηθίζω επίσης να λέω: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!», «ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ!»

Συνέντευξη: ΕΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ