ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Σεμινάρια Butoh στο Bensousan Han


Παρασκευή 5 Απριλίου: 15.00- 19.00
Σάββατο 6 Απριλίου: 12.00-18.00
Κυριακή 7 Απριλίου: 12.00-18.00
Δευτέρα 8 Απριλίου:15.00- 19.00

Σώμα Τόπος

Η κίνηση μας βοηθά να αντιληφθούμε την πλαστικότητα και το βάθος των πραγμάτων,ώστε να αισθανθούμε ότι το σώμα χωράει κάπου.

Μέσα από την πρακτική του χορού Βutoh, στο παρόν εργαστήριο θα εξετάσουμε τους τρόπους αλληλεπίδρασης του χώρου και του χρόνου με το ανθρώπινο σώμα και την προσωπική κίνηση.

Το σώμα καταγράφει και αναπαριστά αισθητικές μεταφορές που εναλλάσσονται, ανακατασκευάζοντας την εικόνα και τη δομή τόσο της σωματικότητας, όσο και του ίδιου του περιβάλλοντα χώρου.

Το σώμα και ο χώρος στο παρόν σεμινάριο αντιμετωπίζονται ως τόπος συνάντησης διαδοχικών φαινομένων και ερμηνειών.
-Πως το ανθρωπινό σώμα ενεργοποιεί έναν παραστατικό χώρο και τον συμπεριλαμβάνει ως μέρος της ερμηνευτικής πράξης;
-Τι ονομάζουμε "εσωτερικά τοπία" και πως αυτά εκδηλώνονται σε κίνηση στον εκάστοτε χώρο;
-Η Ανθρώπινη φωνή ως σώμα σε πρωτογενή προσέγγιση ως μέρος της ερευνητικής διαδικασίας και της ερμηνευτικής πράξης...

Το σώμα μπορεί να γίνει κατανοητό ως ο δικός μας προσωπικός χώρος και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μας. Το ανθρώπινο σώμα έχει ορατή αρχιτεκτονική όπως άκρα, μυς, οστά.

Υπάρχει επίσης ένα αόρατο μέρος στο οποίο παράγονται εσωτερικές αλληλεπιδράσεις. Αλληλεπιδράσεις και αμοιβαίες επιρροές. Τα δυο αυτά μέρη εκδηλώνεται σε κίνηση.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να βυθίσουμε την προσοχή μας στη δομή του σώματος, να βρούμε αυτές τις εσωτερικές και εξωτερικές αλληλεπιδράσεις..Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την οπτική ενός αρχιτέκτονα, για τον οποίο το σώμα είναι εργαλείο και χώρος δημιουργίας ταυτόχρονα.

Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα των 4 ημερών δημιουργικότητας και έρευνας θα είναι η ανακάλυψη και η ευθυγράμμιση της προσωπικής μας αρχιτεκτονικής ,των συστημάτων του σώματος στην ακεραιότητά τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες μέσα από την συγκεκριμένη πρακτική .

Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για ηθοποιούς , χορευτές και Performance artists γενικότερα.

Κρατήσεις Θέσεων: 64movements@gmail.com

Μέρες & Ώρες
Παρασκευή 5 Απριλίου : 15.00- 19.00
Σάββατο 6 Απριλίου : 12.00-18.00
Κυριακή 7 Απριλίου: 12.00-18.00
Δευτέρα 8 Απριλίου:15.00- 19.00

Κόστος: 120e με προκαταβολή 50ε
Κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς: IBAN: GR03 0171 8630 0068 6313 1269 102
Δικαιούχος: Μαρία Λάππα / Mε αιτιολογία More64

Μπενσουσαν Χαν
Εδέσσης 6, Θεσσαλονίκη

O Grigory Glazunov ειναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Odd Dance Theatre στην Αγια Πετρούπολη μαζι με την Natalia Zhestovskaya.Είναι χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος του Butoh.

Υπήρξε ηθοποιός στο State Interior Theatre της Πετρούπολης και εχει διδάξει και χορογραφήσει για το Alexandrinsky Theatre που είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο στην Πετρούπολη.

Από το 1992 έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό σόλο και ομαδικών έργων για το Academy of Silence Art project των Griffin και Plastmass Theatres.

Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ με ατομικές και ομαδικές χορογραφίες (Vertical-2007. Butoh Relations International Festival, The 5th international Festival of Authentic Musical and Theatre Art in the Palaces of Moscow – 2005, SKIF (Sergey Kuryokhin International Festival of avant guard arts)’97 ’98 ‘2001, 2002, 2003, 2005).

Η Natalia Zhestovskaya είναι μαζί με τον Grigory καλλιτεχνική διευθύντρια και χορεύτρια του Odd Dance Theatre στην Πετρούπολη. Ως μαθήτρια του Boris Gutin Theatre-Studio έχει έντονα στο υπόβαθρό της την κουλτούρα του Ρωσικού θεάτρου. Ήταν ηθοποιός και δασκάλα κίνησης στο State Interior Theatre της Πετρούπολης. Έχει εκπαιδευτεί στο κινέζικο σύστημα αναπνοής Chi Kung και το Tai-Chi-Chuan από τον A. Serednyakov. Από το 1988 μέχρι σήμερα παρουσιάζει δικές της χορογραφίες, ατομικές και ομαδικές, και περιοδεύει σε διεθνή φεστιβάλ (Body and Word International Festival, Butoh Relations International Festival, Night of Arts κτλ)Τα τελευταία χρόνια είναι ηθοποιός του Luk Perceval στο Baltic House της Αγιας Πετρούπολης .

Στην Ελλάδα την είδαμε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον Σεπτέμβριο του 2016 με την παράσταση «Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Baltic House σε Σκηνοθεσία: Luk Perceval

Μαζί, έχουν διερευνήσει και πειραματιστεί με διαφορετικά συστήματα έκφρασης και τελετουργίας (yoga, mime art, κλασσικό μπαλέτο, σαμανισμός) και δημιούργησαν το δικό τους στυλ κίνησης και παράστασης. Χρησιμοποιούν μυθολογικές ιστορίες, μάσκες, αφηρημένα αντικείμενα και φέρνουν στον χορό τους τον χαρακτήρα της παραβολής. Έχοντας και οι δύο ένα ευρύ υπόβαθρο αυτοσχεδιαστικής γλώσσας παίρνουν συχνά μέρος σε κονσέρτα με διάσημους μουσικούς αλλά και σε δρώμενα με εικαστικούς καλλιτέχνες.

Ο Grigory και η Natalia σέβονται όλα τα άτομα που ξεκινούν ή συνεχίζουν να σπουδάζουν την τέχνη του Butoh. Οι μαθητές τους είναι επαγγελματίες χορευτές, περφόρμερς, εικαστικοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί. Τα τελευταία 15 χρόνια δίνουν τακτικά σεμινάρια butoh στο Ελσίνκι και σε άλλες πόλεις της Φινλανδίας, στη Μόσχα την Πετρούπολη και την Ευρώπη.