ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η Ανθή Τατσιούλη και η Γιώτα Τσόκα συναντούν τον Κυριάκο Γκουβέντα στη Ζώγια


"Το φως χρώματα ζωντανεύει...
με το βιολί του Κυριάκου Γκουβέντα"

Δευτέρα 8 Απριλίου

@Ζώγια
στις 21.00

"Το φως χρώματα ζωντανεύει... με το βιολί του Κυριάκου Γκουβέντα" είναι ο τίτλος της βραδιάς που καταφθάνει στην Ζώγια την Δευτέρα 8 Απριλίου. Η Ανθή Τατσιούλη και η Γιώτα Τσόκα συναντούν τον Κυριάκο Γκουβέντα και οι μουσικές παίρνουν σάρκα και οστά με ξεχωριστό τρόπο. Η αρχή έγινε με μια φιλία, που εξελίχθηκε σε συνεργασία και οδήγησε σε έναν κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Το φως χρώματα ζωντανεύει». Ο Κυριάκος Γκουβέντας με το μαγικό βιολί-βιόλα του ζωντάνεψε κάποια από αυτά στο στούντιο, καθώς και άλλες μουσικές συνθέσεις στην πορεία, δίνοντας το ιδιαίτερο χρώμα του και συμβάλλοντας καθοριστικά στο να ζωντανέψουν αρώματα, συναισθήματα και μνήμες. Ήρθε ο καιρός λοιπόν να ακουστούν ζωντανά σε μια βραδιά, μαζί με κομμάτια από την ανατολή, από  τις στέπες της Ρωσίας, από την Ελλάδα του μεσοπολέμου και τη σύγχρονη, μαζί με czardas, τάνγκο, τσιγγάνικα, σε έναν νοσταλγικό καμβά, γεμάτο φως και χρώματα.

Φιλική συμμετοχή: Δημήτρης Πρατσινάκης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Κυριάκος Γκουβέντας...
Γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θεωρία της μουσικής και βιολί στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος και συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και με διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου. Είναι μέλος του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 1980 έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και ορχήστρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε παραστάσεις δημοτικής μουσικής, αλλά και διαφόρων άλλων ειδών μουσικής (ρεμπέτικα τραγούδια, κλασική μουσική, έντεχνο). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από χίλιες συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις και σε πληθώρα δισκογραφικών δουλειών. Είναι ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Επίσης επελέγη να εκπροσωπήσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική από το πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου στο Φεστιβάλ «Genius of the violin» (2004). Διδάσκει βιολί το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, ενώ δίδαξε επίσης στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» της Θεσσαλονίκης.

Η Ανθή Τατσιούλη...
Γεννήθηκε στην Τασκένδη και από το 1977 ζει στην Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχία πιάνου, ωδικής και αρμονίας, μονωδίας. Το 1991 πήρε το 1ο βραβείο σύνθεσης και ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης , με το τραγούδι "Ερωτικό". Το 1993 πήρε το 2ο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης ,  με το τραγούδι "Θέλω να ζήσω". Είναι καθηγήτρια πιάνου και μονωδίας. Εργάσθηκε σε πολλά Δημόσια Σχολεία, στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ως καθηγήτρια πιάνου. Στην πορεία της συνεργάσθηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές (Γιάννη Σπανό, Μανώλη Μητσιά, Μαρία Δημητριάδη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Λέκκα, Πέτρο Γαϊτάνο, Σαράντη Κασσάρα, Δημήτρη Νικολούδη, Μανώλη Ανδρουλιδάκη  κ.ά.).

Η Γιώτα Τσόκα...
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από την τάξη του μαέστρου Νίκου Αστρινίδη, παίρνοντας δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., καθώς και πτυχιούχος θεωρητικών και βυζαντινής μουσικής, με βαθμό Άριστα. Τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της HELEXPO. Συμμετείχε σε συναυλίες και ηχογραφήσεις ατομικά και με μουσικά σύνολα, με ρεπερτόριο από το baroque ως τη σύγχρονη εποχή. Συνεργάστηκε επίσης με διάφορους καλλιτέχνες από τον χώρο της έντεχνης ελληνικής μουσικής: με τον Κυριάκο Γκουβέντα, την Ανθή Τατσιούλη, τον Δημήτρη Πρατσινάκη, τον Δημήτρη Νικολούδη, τη Ναταλία Λαμπαδάκη, τη Νατάσα Μάρε Μουμτζίδου, τη Γεωργία Τέντα κ.ά. Η ολοκλήρωση ενός κύκλου τραγουδιών σε μουσική και στίχους δικούς της, παράλληλα με τη συνεργασία της με την τραγουδίστρια Ανθή Τατσιούλη, είχε ως επισφράγισμα την κυκλοφορία του δίσκου «Το φως χρώματα ζωντανεύει», όπου εκτός από μουσική και στίχους, έκανε την ενορχήστρωση, την πιανιστική ερμηνεία και την παραγωγή. Τον προηγούμενο χρόνο συνεργάστηκε με τον συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου, έργα του οποίου ηχογράφησε, σε συνεργασία με το εργαστήριο χειροποίητων πιάνων του Πάνου Ιωαννίδη «Handmade Piano» στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Συνεργάζεται με τον εκδοτικό οργανισμό «Βάρφη», συνθέτοντας μουσική για παιδικά βιβλία («Η χήνα η Πιπίνα» και «Ο μάγειρας ο Νικολός», συγγραφέας Γιώργος Μουμουζιάς, «Οι δώδεκα μήνες παίζουν κουκλοθέατρο», συγγραφέας Λίλα Στογιάννη, "Διογένης ο σκύλος", συγγραφέας Μερόπη Βλάχου). Εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Ιnfo:
"Το φως χρώματα ζωντανεύει... με το βιολί του Κυριάκου Γκουβέντα"
Κυριάκος Γκουβέντας, Ανθή Τατσιούλη & Γιώτα Τσόκα Live
Δευτέρα 8 Απριλίου
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλ. Σβώλου 54
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος: 12 ευρώ με ποτό / 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459