ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Σταύρος Δουκουζγιάννης: "Το σεξ αρχίζει στα 40" είναι μία από τις καλύτερες κωμωδίες που παίζονται τώρα στην Ελλάδα



Ο Σταύρος Δουκουζγιάννης πρωταγωνιστεί στην κωμωδία "Το σεξ αρχίζει στα 40" του Βασίλη Τσικάρα στο Θέατρο Άρατος και σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Κάθε συζήτηση μαζί του είναι απολαυστική και μαθαίνεις ολοένα και περισσότερα για αυτόν και την ιδιαίτερη προσωπικότητά του. Ο ίδιος μάλιστα, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι, μου μιλά για το θέατρο, το σεξ, τις προσωπικές του επιλογές, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις επερχόμενες εκλογές καθώς και για το που θα απολαύσει τις διακοπές του. Απολαύστε τον!

Μιλήστε μας αρχικά, για τον ρόλο σας στην θεατρική παράσταση "Το σεξ αρχίζει στα 40" στο θέατρο Άρατος που είναι σε εξέλιξη.

Είμαι ο Ρόμπερτ Νταστ, ο δικηγόρος και γείτονας των πρωταγωνιστών, ο οποίος έχει βρει τον τρόπο να έχει μια ωραία σχέση με τη γυναίκα του. Τον τρόπο αυτόν θα τον δείτε στην παράσταση. Ο Ρόμπερτ είναι φίλος των παιδιών εδώ και χρόνια. Όταν αποφασίζει η γυναίκα του ζευγαριού να χωρίσουν, τότε ξετυλίγεται ένα κουβάρι από ιστορίες που θα τις δείτε επί της σκηνής.

Για ποιον λόγο τελικά αποφασίζουν να χωρίσουν η Λόρα με τον Τζακ, στην θεατρική παράσταση;

Η γυναίκα θεωρεί ότι ο γάμος τους έχει βαλτώσει. Είναι στα 40 με 41 και παρόλο που ο άντρας της προσφέρει τα πάντα, εκείνη νομίζει ότι πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Όταν θεωρητικά οι δυο τους είναι σε διάσταση, αποφασίζει να κάνει μαθήματα γιόγκα, να συμμετάσχει σε μια θεατρική ομάδα, να κάνει μαθήματα διακόσμησης. Δηλαδή έχει πάει αλλού η κατάσταση.

Με ποιον τρόπο η εισβολή ενός τρίτου προσώπου, της barwoman, θα ανατρέψει την κατάσταση;

Αυτό φυσικά δε θα μπορούσα να σας το αποκαλύψω (γελάει). Αυτή η γυναίκα είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γυναικών σε καταστήματα της νύχτας και εισβάλλει στη ζωή τους με ιδιαίτερο και απολαυστικό τρόπο.


Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το χωρισμό των ζευγαριών; Γιατί τώρα τα ζευγάρια χωρίζουν πιο συχνά σε σχέση με παλαιότερα;

Νομίζω ότι και παλαιότερα χώριζαν τα ζευγάρια, απλώς δεν το μαθαίναμε. Βέβαια η μαμάδες και οι γιαγιάδες μας είχαν μάθει έτσι και μπορεί να είναι έτσι και κάποιες σήμερα. Για παράδειγμα, έχω φίλο του οποίου η μητέρα θεωρούσε φυσιολογικό να κακοποιείται από τον σύζυγό της λόγω αλκοολισμού. Οι γυναίκες παλαιότερα δεν είχαν καριέρα γιατί έμεναν στο σπίτι, έκαναν παιδιά και φρόντιζαν όλη την οικογένεια. Αυτό ίσως ήταν και ένας λόγος που τότε η οικογένεια ήταν πιο δεμένη συγκριτικά με σήμερα, γιατί δεν υπάρχει κανείς για να την κρατήσει. Αναγκαστικά ο παππούς και η γιαγιά είναι εκεί για να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες, αλλά το ζευγάρι δε σηκώνει και πολλά. Δε συζητάνε. Εγώ πιστεύω ότι αν ένα ζευγάρι συζητάει τα προβλήματά του δε θα χωρίσει, αρκεί να τα πουν κοιτώντας ο ένας στα μάτια του άλλου. Ο λόγος που δε μιλάνε σήμερα τα ζευγάρια είναι γιατί δεν υπάρχει υπομονή και γιατί δε θέλουν να συζητάνε. Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και ειδικά όταν δουλεύουν και οι δύο, αφήνουν στην άκρη τη συζήτηση. Σε πολλές περιπτώσεις τα ζευγάρια χωρίζουν για ασήμαντο λόγο.

Με ποια οπτική, μιας και η παράσταση είναι στο σανίδι, δείχνει να την παρακολουθεί το φιλοθεάμον κοινό; Ποιες είναι οι αντιδράσεις του; 

Καταρχάς το σεξ είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους. Είναι αυτό που πολλοί γράφουν τη λέξη "σεξ" και λένε αφού τράβηξα την προσοχή σας τώρα μπορώ να σας μιλήσω για αυτό που θέλω. Είναι ένα θέμα που καλώς ή κακώς, όσο και να λέμε δε μας απασχολεί, μας απασχολεί όλους. Ο Βασίλης Τσικάρας είχε μια φοβερή έμπνευση γράφοντας αυτό το έργο και όσοι το δουν θα καταλάβουν τα πολλά μηνύματα που περνάει. Όλοι λένε αλήθειες. Από τον δικηγόρο, το ζευγάρι, τον πατέρα του ζευγαριού που έχει άνοια, όλοι λένε πράγματα που είτε τα έχουμε βιώσει, είτε τα έχουμε ζήσει από φιλικό ζευγάρι ή συγγενικό πρόσωπο. Είναι ένα σημερινό έργο. Το κοινό ταυτίζεται υποσυνείδητα με αυτήν τη θεατρική παράσταση. "Το σεξ αρχίζει στα 40" είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες που παίζονται τώρα στην Ελλάδα. Αυτό το λέω γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς, δε γράφονται ωραίες κωμωδίες. Ο Βασίλης Τσικάρας έχει πετύχει με αυτό του το έργο να γράφει κωμωδία χωρίς βωμολοχία και κωμωδία που αφορά τις σχέσεις. Αν πάμε αυτό το έργο σε κάποιον χωρίς να του έχουμε πει ποιος το έχει γράψει, θα μας πει ότι είναι μετάφραση από ένα ξένο έργο. Το μυστικό της κωμωδίας είναι ότι γελάς με τα χάλια σου. Αυτό συμβαίνει και στη δική μας. Αν υπάρχει άλλη καλή κωμωδία αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, θα την είχε γράψει ο Βασίλης Τσικάρας. 

Πώς πιστεύεις ότι αντιμετωπίζουν οι Έλληνες το θέμα του σεξ; Αποτελεί μέχρι σήμερα ταμπού;

Δεν πολυσυζητάμε το θέμα του σεξ. Αν κρίνω από εμένα, δε βρίσκω τον λόγο να πω τι κάνω στη σεξουαλική μου ζωή. Δεν χρειάζεται να αναλύσω τι και πώς. Τώρα αν έχω κάποιο πρόβλημα σχετικό με το σεξ, ίσως το συζητούσα. Μικρότερος μιλούσα για αυτό γιατί φοβόμουν μην κολλήσω κάποιο νόσημα. 

Από ποια ηλικία και γιατί, είναι καλό να ξεκινά η σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου; Σήμερα οι άνθρωποι κάνουν σεξ;

Οι άνθρωποι σήμερα κάνουν σεξ και μάλιστα από μικρή ηλικία. Αυτό που έχω δει είναι ότι κάνουν και κόντρες για το ποιος θα κάνει περισσότερο. Δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι κάνουν σεξ από το γυμνάσιο και γενικότερα κάνουν πολλά πράγματα που δε θα έπρεπε. Για αυτό φταίει η δική μας γενιά, γιατί στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε κάποια πράγματα τα οποία μας τα πήραν ή τα χάσαμε, δε δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας. Είχα την τύχη να έχω μια καταπληκτική μητέρα και μια γιαγιά άλλου επιπέδου και από μικρό παιδί κάναμε συζητήσεις για το σεξ και τις ιδιαιτερότητές του. Είναι ωραίο να λες εσύ για το σεξ στο παιδί σου και να σε ακούει, είτε αυτό είναι ετεροφυλόφιλο είτε ομοφυλόφιλο. 


Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν προβλέπει τη διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής. Πώς το σχολιάζεις αυτό;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε γενικά παιδεία. Δεν λένε στα παιδιά για το θέατρο, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το σεξ, δε λένε στα παιδιά τίποτα. Από εκεί και πέρα είναι στην πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών το τι θα μάθουν στα παιδιά και φυσικά στων γονιών τους στο σπίτι. Θεωρώ ότι τα παιδιά δε μαθαίνουν τίποτα στα σχολεία. 

Το σεξ αρχίζει ή τελειώνει στα 40;

Η Θεοπούλα είπε το σεξ δεν κόβεται. Όσο περνάει ο καιρός, το σεξ καλυτερεύει. Το θέμα είναι να έρθει στην ώρα του και να γίνει με τον σωστό τρόπο. Το χρόνο τον ξέρει ο καθένας μόνος του. Το σεξ είναι καλό να γίνεται τουλάχιστον μετά τα 15. 

Από ότι έχετε ήδη ανακοινώσει, στις επερχόμενες εκλογές θα είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Θεσσαλονίκης. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στα πολιτικά δρώμενα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί, απλώς ήθελα και θέλω να ασχολούνται νέοι άνθρωποι με την αυτοδιοίκηση. Όταν είδα τις υποψηφιότητες, καλώς ή κακώς ορισμένοι είναι δοκιμασμένοι, είπα ότι δε γίνεται πάλι οι ίδιοι να κατεβαίνουν υποψήφιοι. Όταν έγινε η πρόταση από τον Μάκη Κυριζίδη, δεν του απάντησα αμέσως. Είναι νέο παιδί με νέες ιδέες. Ζύγιζα την πρότασή του και είπα ότι θα βοηθήσω με τον τρόπο μου. Πρωταρχικός μου στόχος δεν είναι τόσο να βγω εγώ δημοτικός σύμβουλος αλλά να βγει δήμαρχος Θεσσαλονίκης ένας νέος άνθρωπος όπως είναι ο Μάκης Κυριζίδης. Τώρα αν βγω και εγώ, ακόμα καλύτερα! Σε δεύτερο πλάνο, κοίταξα τις θέσεις της παράταξης οι οποίες με βρίσκουν πολύ σύμφωνο με ένα σύνθημα "λερώνεις - πληρώνεις". Δε γίνεται να έχουμε στην πόλη το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η ίδια να είναι βρώμικη. Αγαπώ αυτήν την πόλη, γεννήθηκα σε αυτήν και θέλω να είναι η καλύτερη πόλη του κόσμου. Θεωρώ ότι είναι, αλλά την έχουμε παρατημένη. Είναι απαράδεκτο το 2019 η Θεσσαλονίκη να έχει αυτό το χάλι. Θεωρητικά θα συζητούσα και με άλλους υποψήφιους, αλλά δεν ξέρω αν θα έλεγα ναι. Αυτή τη στιγμή είμαστε οι πρώτοι που έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα και ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνουμε.


Πως πιστεύετε ότι αντιδρά η κοινή γνώμη στο άκουσμα ότι ένας ηθοποιός είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

Επειδή φέτος είναι πολλοί οι υποψήφιοι, μου έλεγαν οι περισσότεροι "και 'συ;" (γέλια). Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει τη γνώμη του. Δε γίνεται να συμφωνούμε όλοι. Μακάρι στις επερχόμενες εκλογές ο κόσμος να ψηφίσει νέους ανθρώπους χωρίς κόμματα, φρου - φρου και αρώματα. Με το που μπαίνουν στο παραβάν οι πολίτες παθαίνουν μετάλλαξη και ψηφίζουν κάτι άλλο από αυτό που θέλουν. Ευτυχώς εμένα δε μου έχει τύχει. 

Σε περίπτωση που καταφέρετε να εκλεγείτε τον ερχόμενο Μάιο, τι θα θέλατε να αλλάξει στη Θεσσαλονίκη και ποια θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα σας;

Η καθαριότητα είναι το άλφα και το ωμέγα. Το μότο μας είναι "λερώνεις - πληρώνεις", από τον δρόμο μέχρι τους τοίχους. Δεν μπορεί ο καθένας να ζωγραφίζει όπου θέλει και να γράφει: "Στέλλα σ' αγαπάω. Τάκης". Θα το πληρώσεις, είτε είναι δημόσιο κτήριο είτε όχι.  Η αλήθεια είναι ότι από τη μια μέρα στην άλλη δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα. Για εμένα το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της καθαριότητας. Δεν μπορεί να υπάρχουν 1.500 άνθρωποι στην καθαριότητα και η πόλη να είναι βρώμικη. 


Πως σχολιάζετε τη Συμφωνία των Πρεσπών; 

Σε αυτήν την ερώτηση δε θα απαντήσω πολιτικά αλλά σαν άνθρωπος. Σε μια συμφωνία, απ' ότι ξέρω εγώ σαν άνθρωπος, δίνει ο ένας και δίνει και ο άλλος Αφού συμφωνήσουν σε αυτά που πρόκειται να δώσουν, επέρχεται η συμφωνία ή όχι. Στην προκειμένη περίπτωση, εμείς δώσαμε αυτά που δώσαμε και κανείς δε μου έχει απαντήσει τι πήραμε. Άρα τι συμφωνία είναι αυτή, όταν έχουμε δώσει χωρίς να πάρουμε;

Εκτός από "Το σεξ αρχίζει στα 40" συμμετέχετε και στα "Παραμύθια του Καραγκιόζη". Πείτε δύο λόγια και για αυτή σας την υποκριτική δράση.

Πρόκειται για το καινούριο παραμύθι με τον καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών, Χρήστο Στανίση "Ο Ακρίτας και η Λυγερή", που είναι ένα ποντιακό παραμύθι. Όταν συζητάς με έναν άνθρωπο όπως ο Χρήστος Στανίσης, έχεις να πάρεις τόσα πολλά. Είναι μια ιστορία από μόνος του. Είναι ένας από τους 3 καλύτερους στην Ελλάδα σε αυτό που κάνει. Πέρα του ότι αγαπάει αυτό που κάνει, κερδίζει και τα παιδάκια. Δε γίνεται ένα παιδί 5 - 6 ετών να βλέπει Καραγκιόζη και να το γουστάρει. Όρεξη να έχεις να ακούς το Χρήστο να σου μιλάει. Εγώ κάνω τον Αράπη που κλέβει τη Βασιλοπούλα. Βέβαια να πω ότι δεν το έχω με τη λαογραφία. Δεν έχω ασχοληθεί με τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του τόπου. Μόνο για πράγματα που έχω ζήσει έχω ψάξει στην παράδοση.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο πολύ άμεσο μέλλον, μιας και είστε ένας πολυπράγμων άνθρωπος;

Θα ξεκουραστώ για 10 ημέρες το Πάσχα στην Αστυπάλαια. Είναι κάτι που χρειάζομαι και θα ξαναπάω και το καλοκαίρι. Αυτό εξαρτάται από τις περιοδείες που πιθανόν να κάνουμε το καλοκαίρι. Έχουμε ακόμα τις παιδικές παραστάσεις με την "Ιστορία του γάτου που έμαθε έναν γλάρο να πετάει", όπου και ευχαριστώ πολύ το Βασίλη Ισσόπουλο, που μου έκανε την πρόταση για αυτή την παράσταση. Ήταν μια πολύ όμορφη θεατρική χρονιά για εμένα. 


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Το ΣΕΞ αρχίζει στα 40" η νέα κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα στο Θέατρο Άρατος

********
Όλα τα δημοσιευμένα κείμενα στον ιστότοπο townsendia.gr, εκφράζουν τις απόψεις του εκάστοτε συντάκτη και δεν έχουν καμία σχέση με τις απόψεις του υπεύθυνου, ή του αρχισυντάκτη (εκτός από τα κείμενα των ίδιων). Συνεπώς οι προαναφερθέντες δυο δεν φέρουν καμιά ευθύνη για τις δημοσιεύσεις υπόλοιπων συντακτών. Η αναδημοσίευση υλικού από τον ιστότοπο townsendia.gr, επιτρέπεται με αναφορά στην πηγή.