ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η Παιδική και Εφηβική γωνιά της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Πολλές διεξόδους θα προσφέρει στους μικρούς μας φίλους η Παιδική και Εφηβική γωνιά της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 

Ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι κάθε χρόνο η Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών, μικρών αλλά και… μεγάλων παιδιών!

Φέτος το κομμάτι αυτό της 16ης ΔΕΒΘ (9-12 Μαΐου 2019, εγκαταστάσεις ΔΕΘ – Helexpo), ιδιαίτερο, πολύχρωμο και έτοιμο να υποδεχτεί τις ανησυχίες των μικρών μας φίλων, θα φιλοξενήσει ένα ευρύ πρόγραμμα με κεντρικές αλλά και παράλληλες δράσεις.  

Συνολικά 107 εκδηλώσεις,  βιβλιοπαρουσιάσεις, εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιού, θεατρικό παιχνίδι και πολλές άλλες εκπλήξεις, που απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών, αλλά και σε εκπαιδευτικούς  και στο ευρύ κοινό θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσους παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου,  να γνωρίσουν τους εκπροσώπους του, να συνομιλήσουν με συγγραφείς, να εντοπίσουν και να αναπτύξουν τα δικά τους ταλέντα κ.α.  


137 συντελεστές, 32 εκδοτικοί οίκοι, 13 φορείς, 46 σχολεία 

Τις εκδηλώσεις θα εμψυχώσουν 137 συγγραφείς, εικονογράφοι, ομιλητές, καλλιτέχνες κ.α. 

Σ’ αυτές συμμετέχουν 29 εκδοτικοί οίκοι: Αίολος, Ακυβέρνητες Πολιτείες, Ανάτυπο, Κυριακίδης, Αφοί Κυριακίδη, Διάπλους, Ελκυστής, Ελληνοεκδοτική, Επόμενος Σταθμός, Ζήτη, Θερμαϊκός, Ίκαρος, iWrite, Καλειδοσκόπιο, Καστανιώτης, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Λιβάνης, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Πνοή, Ρώμη, Σαΐτης, Ταξιδευτής, Τζιαμπίρης-Πυραμίδα, Το Δόντι, Φυλάτος, Ωρίωνας. 

Εξάλλου, το «παρών» δίνουν και 13  φορείς: Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, Bookpoints, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση / Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο Ν.Π. Λειβαδιώτη, Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Επιπλέον, την Έκθεση θα επισκεφθούν 46 σχολεία με περισσότερες από μια ομάδες μαθητών, ενώ υπολογίζεται να βρεθούν σ’ αυτή περισσότεροι από 2500 μαθητές που θα συμμετέχουν στα δρώμενα και θα περιηγηθούν στη διοργάνωση μαζί με εκπαιδευτικούς και φορείς.  


Αναλυτικά οι άξονες του προγράμματος της Παιδικής και Εφηβικής γωνιάς της 16ης ΔΕΒΘ είναι οι εξής: 

Επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών
Την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαΐου, από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, την Έκθεση θα επισκεφθούν οργανωμένες ομάδες μαθητών από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών, που θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους. Υπολογίζεται ότι μέσα στα δύο πρωινά την Έκθεση θα επισκεφθούν περισσότεροι από 2000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό 
Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

Ξένοι προσκεκλημένοι
Η Γαλλίδα συγγραφέας και εικονογράφος Μαϊτέ Λαμπουντίγκ με τη «Ζουζού» της και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, και ο Γερμανός συγγραφέας Ίνγκο Ζίγκνερ με τον «Μικρό δράκο Καρύδα» του και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης και των εκδόσεων Μεταίχμιο, περιμένουν να γνωρίσουν μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους μέσα από εκδηλώσεις, εργαστήρια και υπογραφές βιβλίων.


Παράλληλες εκδηλώσεις 

Έκθεση εικονογραφίας 
Συνολικά 25 Έλληνες και ξένοι εικονογράφοι συναντώνται στην έκθεση  με θέμα την έννοια του σπιτιού και τίτλο «σπίτι/home» που θα λειτουργεί στη διάρκεια του τετραημέρου. Η έκθεση αποτελεί δράση σε σύλληψη, σχεδιασμό, συντονισμό και επιμέλεια του project παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας «anOther story» και φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του στους χώρους της Κοιν.Συν.Επ ειδικού σκοπού «Myrtillo» (www.myrtillocafe.gr), από τις 30 Οκτωβρίου 2018 έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2018. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με τη στήριξη της «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του  Δήμου Αθηναίων. Η επιμέλειά της είναι της Θεοδώρας Αραμπατζή, υπεύθυνης του πρότζεκτ anOther story. Συμμετέχουν οι εικονογράφοι: Σβετλίν Βασίλεβ, Κατερίνα Βερούτσου, Κλαίρη Γεωργέλλη, Μυρτώ Δεληβοριά, Μιχάλης Καζάζης, Ναταλία Καπατσούλια, Κέλλυ Ματαθία Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Έφη Λαδά, Θέντα Μιμηλάκη, Μάρια Μπαχά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Διατσέντα Παρίση, Αχιλλέας Ραζής, Μελισσάνθη Σαλίμπα, Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδη, Μαρίνα Στελλάτου, Φωτεινή Στεφανίδη, Φωτεινή Τίκκου, Σοφία Τουλιάτου, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, Βάσω Ψαράκη.

Ο χάρτης με τα παράξενα πλάσματα - Μύθοι και παραμύθια από ισπανόφωνες χώρες
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στις ισπανόφωνες χώρες στην Παιδική Γωνιά θα φιλοτεχνηθεί ένας τεράστιος χάρτης με δεκαπέντε χώρες, δεκαπέντε μύθους και παραμύθια με ήρωες πλάσματα αλλόκοτα… Στον χάρτη περιλαμβάνονται: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Γουατεμάλα, Εκουαδόρ, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Μεξικό, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή.


Γωνιά Ανάγνωσης - «Βιβλία με λίγα (ή καθόλου!) λόγια»
Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργεί μια γωνιά ανάγνωσης γεμάτη βιβλία που αποδεικνύουν ότι, μερικές φορές, τα λίγα λόγια είναι αρκετά. Τα βιβλία προσέφεραν οι εκδόσεις: Άγρα, Αιώρα, Γράφημα, Δια Βίου, Διάπλους, Ελληνικά Γράμματα, Hannibal, Μεταίχμιο, Νάματα, Εκδοτική Αθηνών, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, Παπασωτηρίου, Πατάκη, Τζιαμπίρης-Πυραμίδα, Φουρφούρι, Ψυχογιός.

Ο τοίχος των παιδιών - «Ήμουν κι εγώ εκεί…!»
Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης ένας τοίχος γεμίζει με τις υπογραφές μικρών και μεγάλων, συγγραφέων, εικονογράφων, μαθητών, εκπαιδευτικών, εκδοτών, εμψυχωτών… για να θυμόμαστε όσους πέρασαν το κατώφλι της φετινής Παιδικής Γωνιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τη 16η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Θα πραγματοποιηθεί δε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.