ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

11 + 1 λόγοι που αξίζει να παρακολουθήσετε την παράσταση "Υπάρχει και Φιλότιμο" στο Θέατρο Αριστοτέλειον


Το πρώτο ανέβασμα του έργου έγινε από το Θέατρο Τέχνης το 1950 με τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση», σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιχειρεί νέο ανέβασμα με νέο τίτλο και το έργο δοξάζεται αρκετές φορές στη σκηνή και φυσικά στην κινηματογραφική οθόνη.

Τα έργα που έχουν ενδιαφέρον θεατρικό συνομιλούν με το χρόνο και όχι μόνο με τον καιρό τους. Η καρδιά της γραφής των Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου χτυπά ακόμα δυνατά. Η μεγάλη κωμωδία δεν ασχολείται με τύπους και πρόσωπα αλλά με συμπεριφορές. Αυτές θα προσπαθήσουμε να ζωντανέψουμε στο προσεχές εγχείρημά μας. Βέβαια το γέλιο θα είναι παρόν για να πιστοποιεί και τις αδυναμίες μας και τα προτερήματά μας. Όλων!

Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Κωστής, Χρήστος Γιάνναρης, Ντίνος Σπυρόπουλος, Νίκος Απέργης, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου, Εύη Δαέλη, Ελένη Καραδάκη


Οι λόγοι που αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει αυτή την παράσταση είναι:

1. Πρόκειται για μία διασκεδαστική παράσταση που περιέχει άφθονο γέλιο, με ζωντανά χρώματα και εικόνες, που μεταφέρουν αμέσως το θεατή σε μια άλλη εποχή και συγκεκριμένα στο 1965.
2. Ο Γιάννης Μπέζος έχει επιμεληθεί της σκηνοθεσίας, με έμφαση στις λεπτομέρειες, ενώ παράλληλα ο θεατής έχει την ευκαιρία να γελάσει με την ψυχή του με τα απρόοπτα γεγονότα που διαδραματίζονται επί σκηνής.
3. Η ερμηνευτική ικανότητα του συνόλου των ηθοποιών είναι άρτια. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μπέζος διατηρεί τη δική του μοναδική ταυτότητα, ενώ παράλληλα οι ερμηνείες των Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Τάσου Κωστή είναι αξιομνημόνευτες. 
4. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει αθυροστομία, με αποτέλεσμα να αποτελεί στο σύνολό της ένα θέαμα για όλη την οικογένεια. Οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση μαζί με τα παιδιά τους, χωρίς να υποβόσκει φόβος για τη γλώσσα του έργου.
5. Η ενδυματολογικές επιλογές, το μακιγιάζ, οι κομμώσεις και η γενικότερη αισθητική του έργου, δεν περνούν απαρατήρητα (χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα παρατηρήσει και ο θεατής είναι οι ωραίοι βόστρυχοι και τα φουσκωτά χτενίσματα).
6. Το σκηνικό είναι λιτό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό. Από σπίτι του υπουργού "Μαυρογιαλούρου" αλλάζει και γίνεται ένα μικρό χωριό μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.
7.  Η κωμωδία διατηρεί στο σύνολό της έναν άκρως επίκαιρο και διαχρονικό χαρακτήρα, με χαρακτηριστικές αναφορές στην οικονομική διαφθορά, την ψηφοθηρία, καθώς και τα ψέματα από πολιτικούς.
8. Οι μουσικές επιλογές της παράστασης ακούγονται ακόμη πριν την έναρξή της, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται από νωρίς οι θεατές από τις θέσεις τους στο κλίμα της παράστασης.
9. Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του υπουργού Μαυρογιαλούρου, γεννά με την παραίτησή του ελπίδες ότι η πολιτική μπορεί να αλλάξει και οι εκπρόσωποί της να χαρακτηρίζονται από... ήθος και φιλότιμο. 
10. Παρακολουθώντας την παράσταση "Υπάρχει και Φιλότιμο", ο θεατής θα έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσει σημαντικούς ηθοποιούς, συγκεντρωμένους μαζί επί σκηνής. 
11. Η τηλεοπτική κόρη του Γιάννη Μπέζου, Εύη Δαέλη, μεγάλωσε και αποτελεί πλέον τη θεατρική κόρη του. Ο κόρη του υπουργού Μαυρογιαλούρου λάμπει επί σκηνής, δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση, ενώ παράλληλα προσδίδει έναν άλλο χαρακτήρα στο μικρό κακομαθημένο κορίτσι - κόρη πλούσιου υπουργού μιας άλλης εποχής. 
12. Αξίζει κανείς να παρακολουθήσει τον τρόπο μεταφοράς του έργου από τη μεγάλη οθόνη στο θεατρικό σανίδι. 


Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Μουσική επιμέλεια: Σιδερής Πρίντεζης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Γραφιστική επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης 
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
ΤΕΤΑΡΤΗ 
19:30
ΠΕΜΠΤΗ 
21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 
18:30 και 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 
19:30

Τιμές εισιτηρίων:
20€, 15€ (άνεργοι, πολύτεκνοι και φοιτητές) 12€ ομαδικό 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ 
Εθνικής Αμύνης 2 
Τηλ. 2310 262 051

Σύνταξη: ΓΙΟΥΛΗ ΤΟΛΚΑ