ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Άγγελος Σπηλιόπουλος: Κοιτάω διαρκώς τη βελτίωσή μου σαν κωμικός



Αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους κωμικούς της ελληνικής stand up comedy σκηνής. Ο Άγγελος Σπηλιόπουλος είναι το ''Φιλέτο της Αγοράς'' και θα εξηγήσει τους λόγους σύντομα και στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Στην Townsendia μίλησε για την παράστασή του αλλά και τη σχέση του με την κωμωδία.

"To φιλέτο της αγοράς", η πρώτη solo παράσταση που παρουσιάζετε ανά την Ελλάδα, φτάνει στη Θεσσαλονίκη. Τι θα δουν όσοι παρακολουθήσουν την παράστασή σας;

Η παράσταση αυτή αποτελείται από τα καλύτερα αστεία μου στα πέντε χρόνια που κάνω stand up comedy. Είναι μια παράσταση με σύντομα αστεία, τα one-liners. Το κοινό βλέπει να εκτελούνται μπροστά του κάποιες εκατοντάδες πρωτότυπα και έξυπνα (ελπίζω!) μικρά αστεία.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργείς συνέχεια αστεία και μία παράσταση αποκλειστικά με one liners;

Καθόλου! Η διαφορά με το "long form" stand up είναι κυρίως σε αυτό. Στο πόσο δύσκολο είναι να μαζέψεις υλικό. Κάποιος που λέει ιστορίες, μπορεί με ένα αστείο του να έχει 3-4 λεπτά κείμενο. Εμένα ένα αστείο μου διαρκεί 8 δευτερόλεπτα. Μετά πρέπει να έχει άλλο. Επίσης, όπως και σε όλο το stand up comedy, το να γράψεις είναι μια αργή και επίπονη διαδικασία. Πρέπει να συμφιλιωθείς με το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που σκέφτεσαι και γράφεις, δεν είναι αστεία. Περίπου το 10% είναι σχετικά καλό για παράσταση. Από την άλλη αυτό είναι καλό, γιατί ξέρεις ότι αν κάτσεις να γράψεις 1 στα 10 θα είναι αξιοπρεπές αστείο. 

Με τις αλλαγές που προέκυψαν μετά το αρχικό ανέβασμα της παράστασης, θα λέγατε ότι το τελικό αποτέλεσμα ικανοποιεί εσάς ή το κοινό; Τι αποζητάτε περισσότερο;

Πέρσι στο Athens Comedy Festival παρουσίασα πρώτη φορά αυτήν την παράσταση και πήγε πολύ καλά! Μέσα στο καλοκαίρι έγραψα τα τελευταία κείμενα, που μπήκαν και την ολοκλήρωσαν. Μέχρι τώρα είμαι αρκετά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και νομίζω και το κοινό. Φυσικά στόχος μου είναι να γράφω όλο και καλύτερα αστεία και βελτιώνομαι στο performance. Κοιτάω διαρκώς την βελτίωσή μου σαν κωμικός.


Έχοντας πλέον την εμπειρία της solo παράστασης, προτιμάτε να παίζετε με άλλους κωμικούς ή μόνος σας;

Το να παίζεις μόνος σου είναι ένα φυσικό βήμα κάποια στιγμή στο stand up, καθώς φτιάχνεις την σόλο παράστασή σου, αλλά νομίζω το να παίζεις με άλλους κωμικούς δεν συγκρίνεται. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό αλλά και διδακτικό, καθώς βλέπεις τα προβλήματα και τις ανησυχίες του καθενός και μαθαίνεις αρκετά πράγματα. Πάντα θα προσπαθώ ναι παίζω σε παραστάσεις με άλλους κωμικούς.

Φαντάζομαι ότι στο μυαλό σας "φτιάχνετε" καθημερινά αστεία. Αν μια μέρα "τελειώσουν", τι σκέφτεστε να κάνετε;

Οικοδομή! Ω δεν ξέρω, τρομαχτική ερώτηση! Γενικά δεν πιστεύω ότι τελειώνει η έμπνευση. Μπορεί να τελειώσει το ενδιαφέρον ή η αγάπη για αυτό, αλλά νομίζω ότι αν ασχολείσαι με αυτό που θέλεις και είσαι ψυχολογικά κάπως καλά, θα βγάλεις αποτέλεσμα.

Υπάρχουν κωμικοί, από τους οποίους εμπνέεστε ή παρακολουθείτε την πορεία τους ως κωμικός αλλά και ως θεατής;

Βλέπω πολύ stand up και από παλιά μου άρεσε σαν είδος. Ένας κωμικός που με επηρέασε και με ενέπνευσε αρκετά ήταν ο Mitch Hedberg. Γράφει αρκετά σουρεαλιστικά one-liners και είναι ένας από τους καλύτερους του είδους. Αξίζει κάποιος να τον τσεκάρει. Γενικά πάντως, όπως είπα, βασική επιρροή είναι τα άτομα με τα οποία παίζεις μαζί. 


Προς τους νέους κωμικούς, υπάρχει κάποιου είδους προετοιμασία να κάνει κανείς, ώστε να ανέβει στη σκηνή απόλυτα προετοιμασμένος;

Καταρχάς να πάνε απόλυτα προετοιμασμένοι. Να έχουν γράψει ένα κείμενο και να το ξέρουν καλά. Από εκεί και πέρα όποιος το δοκιμάσει να κοιτάξει να το απολαύσει γιατί είναι φοβερή εμπειρία!

Εν μέσω περιοδείας με την παράσταση αλλά και στην Αθήνα, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Κάνω διάφορα πράγματα στο YouTube και θέλω να κάνω και περισσότερα. Βασικό όμως μέλημα κάθε μέρα είναι να γράφω και να μαζεύω αστεία για την επόμενη παράσταση


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Το Φιλέτο της Αγοράς" με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο στο Θέατρο Αθήναιον