ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Επιστρέφει η "Βρωμιά" του Ρόμπερτ Σνάιντερ στο Θέατρο Τ


Το « Alte Fablon » 

Επανέρχεται για περιορισμένες παραστάσεις 

με την "Bρωμιά" 
του Ρόμπερτ Σνάιντερ

01 Απριλίου  –  16 Απριλίου 2019
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

στο Θέατρο Τ
Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη 546 42  Τηλ.: 2310 85 4333


Η παράσταση
"Γι’ αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις… πρέπει να μιλάς..."

Η «Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ γράφτηκε το 1991, όταν οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών ήταν σε έξαρση.

Σ’ έναν κόσμο που η ευαισθησία έχει αντικατασταθεί με τη σκληρότητα, η αγάπη με το μίσος και ο σεβασμός με την ασέβεια, έρχεται ο Σαντ. Ένας Άραβας μετανάστης αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τα στερεότυπα, το φόβο της κοινωνίας αλλά και το δικό του φόβο απέναντι στο άγνωστο και το διαφορετικό. Το φόβο που δημιουργεί βία και σιωπή. Το φόβο που σε κάνει να σωπαίνεις, να μην μιλάς, να μην επικοινωνείς. Το φόβο που σε λερώνει, σε απομονώνει, σε παραλύει. Και μένεις μόνος. «Βρώμικος». Είναι ο καθρέφτης μας, το είδωλο μιας πραγματικότητας που συνθλίβει και περιθωριοποιεί. Πρέπει να μπεις στη θέση του για να νιώσεις τη ‘’βρωμιά’’ στα παπούτσια του, στην περπατησιά του, στην ανάγκη του να επικοινωνήσει, να ζήσει, να υπάρξει, στο δικαίωμα του να ονειρευτεί. Ο Σαντ πολλαπλασιάζεται, είναι η μητέρα σου, ο αδερφός σου, είσαι εσύ, είμαι εγώ, είμαστε εν δυνάμει όλοι σε μια κοινωνία που δεν κοινωνεί.


Είπαν για μας
…είναι προφανές ότι φύγαμε από το θέατρο «αλλιώς» σε σχέση με το πώς μπήκαμε… γιατί συναντήσαμε έναν δυνατό αιχμηρό λόγο εντελώς διαφορετικό από τα συνήθη, με άκρως εμπνευσμένη σκηνική απόδοση και μια αξιοθαύμαστη ερμηνεία, κουβαλώντας για καιρό μέσα μας τον «Σάντ», όχι ως «λυπημένο» αλλά ως κατήγορο-καταπέλτη… 
(Πίτσα Στασινοπούλου -  kulturosupa.gr)

…το οξύτατο πρόβλημα τη μετανάστευσης, περιγραφόμενο με ακρίβεια και ρεαλισμό από τον Ρόμπερτ Σνάιντερ, σκηνοθετημένο ιδανικά από την Μαίρη Ανδρέου και παιγμένο συγκλονιστικά από τον Σπύρο Σαραφιανό άφησε άναυδους και άφωνους τους  θεατές του θεάτρου Τ που καταχειροκρότησαν τον πρωταγωνιστή που έδωσε σώμα, ψυχή και πνεύμα και με κάποια επιφύλαξη ερμήνευσε τον ρόλο της ζωή του, ίσως μέχρι τον επόμενο…
(Βαγγέλης Ραφτόπουλος - cityculture.gr)

…στον απαιτητικό ρόλο του Σαντ ο Σπύρος Σαραφιανός μεταφέρει μεστά στη σκηνή του Θεάτρου Τ τον παραληρηματικό λόγο του χαρακτήρα του, με διαρκή μακροβούτια στις μεταπτώσεις ενός ανθρώπου που ζει στο δρόμο πουλώντας λουλούδια, νιώθοντας ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να μοιράζεται τον ίδιο αέρα με τη λευκή φυλή, ακροβατώντας ανάμεσα στο ίχνος διάθεσης για ζωή και στην απόλυτη ματαίωση. Τα σκηνικά που πλαισιώνουν την ερμηνεία του μετατρέπουν τη σκηνή σε μια αχανή απρόσωπη λαοθάλασσα με έναν δωρικό όμως και πανέξυπνο τρόπο, μια σπουδαία έμπνευση της Ευαγγελίας Κιρκινέ. Στην ίδια λογική, η σκηνοθεσία της Μαίρης Ανδρέου δίνει χώρο στο κείμενο, το θέτει σε πρώτο πλάνο, παίζοντας διαρκώς με το δίπολο αποστασιοποίησης και βαθιάς καταβύθισης στην ιστορία….
(Κική Μουστακίδου parallaximag.gr)


Συντελεστές
Κείμενο: Ρόμπερτ Σνάιντερ
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου
Σκηνικά  - Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης
Μουσική επιμέλεια: Τάσος Παπαδόπουλος - Μαίρη Ανδρέου
Σχεδιασμός Έντυπων: Lacrimoza Design

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση Παραγωγής & Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης
Παραγωγή: Alte Fablon

Επί σκηνής 
Σπύρος Σαραφιανός


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
01 Απριλίου  –  16 Απριλίου 2019
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη  στις 21:30

Διάρκεια παράστασης
65 ’ λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων)
Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα (κατά προτεραιότητα). 

Προπώληση Εισιτηρίων
IANOS (Αριστοτέλους 7) – Ταμείο του Θεάτρου Τ
και στον Πολυχώρο Τέχνη Alte Fablon (Φιλίππου 71 ) 


Ώρες ταμείου ΘΕΑΤΡΟΥ  Τ
Δευτέρα – Κυριακή 11:00 -14:00, 18:00-21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΟ  Τ
Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη 546 42  
Τ: 231 085 4333
E: theatrotaf@gmail.com
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.