ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αντίνοος Αλμπάνης: Κάθε δουλειά για μένα ήταν ένα σχολείο



Με μεγάλη μας χαρά, φιλοξενούμε σήμερα στην Townsendia, έναν από τους πιο επιτυχημένους στη γενιά του, Έλληνα ηθοποιό. Με αφορμή την παράσταση “ Το φινιστρίνι”, που θα υποδεχτούμε στην πόλη μας, συναντήσαμε τον ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη και κάναμε μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης. Εμείς δεν έχουμε άλλο, από το να σας παρουσιάσουμε αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε. Απολαύστε τον. 

Έχουμε την χαρά να υποδεχτούμε στη Θεσσαλονίκη την επιτυχημένη παράσταση “Το Φινιστρίνι”, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, που καθήλωσε κοινό και κριτικούς με την μοναδική σας ερμηνεία. Θα θέλαμε να πείτε δυο λόγια για το τι θα παρακολουθήσει το φιλοθεάμον κοινό της πόλης μας στο Θέατρο Αυλαία.

Θα παρακολουθήσετε το ταξίδι ενός ήρωα από την απομόνωση στο φως. Τη διαδρομή ενός νέου ανθρώπου, που επέλεξε να κλειστεί στο σπίτι του για πάντα, ανήμπορος να διαχειριστεί τις δυσκολίες της κρίσης, της κοινωνίας, των σχέσεων, της ίδιας της ζωής. Θα ξεδιπλώσει τη ζωή του σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αλήθεια, για να καταλήξει πως πρέπει να βρει το κουράγιο να ανοίξει το φινιστρίνι και να ξανακοιτάξει τον ουρανό.

Ποιος κατά την γνώμη σας είναι ο βασικός παράγοντας, που οδηγεί την ανθρωπότητα να ζει σε αυτόν τον “μικρόκοσμο” της απομόνωσης;

Η ίδια η ζωή που φτιάχνουμε. Φορτώνουμε την ύπαρξη μας με παράλογες απαιτήσεις και καταλήγουμε ανεπαρκείς, να ντρεπόμαστε για κάτι που ούτε επιθυμήσαμε ούτε μπορούμε να υποστηρίξουμε.


Όλο και περισσότερο, ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγείται στη βοήθεια κάποιου ειδικού, κάποιας θεραπείας ή ακόμη καλύτερα στην όαση των παραισθήσεων και της παραμυθίας από την καθημερινότητα που ζει. Βάσει του κειμένου που ερμηνεύετε, ποια είναι η σωτηρία στα όποια ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας;

Η μοναδική σωτηρία σε όλα αυτά που βασανίζουν τις ψυχές μας, είναι η απόλυτη παραδοχή πως έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον. Έχουμε ανάγκη να επικοινωνούμε, να μιλάμε, να ζητάμε και να παρέχουμε βοήθεια. Είμαστε αγελαία όντα και μονάχα έτσι μπορούμε να επιβιώσουμε.


Σας γνωρίζουμε, εκτός των επιτυχημένων ερμηνειών σας στο θεατρικό σανίδι και ως τηλεοπτικό χαρακτήρα σε πολλές σειρές. Ποια ήταν αυτή που αγαπήσατε περισσότερο και γιατί;

Δεν υπάρχει δουλειά που να αγάπησα περισσότερο ή λιγότερο. Κάθε δουλειά για μένα ήταν ένα σχολείο. Από κάθε συνεργασία κάτι καλό έχω να θυμάμαι και τα εφόδια που πήρα ήταν όλα πολύτιμα.

Πολλοί ηθοποιοί ονειρεύονται μεγάλες ερμηνείες όπως και αναγνωρισιμότητα. Μπορεί να γίνει κανείς αναγνωρίσιμος ακόμη και αν δεν εμφανιστεί στην τηλεόραση;

Είναι πολύ σχετικό αυτό. Υπάρχουν σπουδαίοι ηθοποιοί, που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στην τηλεόραση κι όμως είναι απόλυτα γνωστοί στο θεατρικό κοινό. Αντίστοιχα, υπάρχουν ηθοποιοί που κάνουν μονάχα τηλεόραση και το κοινό του θεάτρου μπορεί να μην τους γνωρίζει. Θέλω να πιστεύω πως οι θεατές δεν είναι μια άμορφη, ομογενοποιημένη μάζα. Ο καθένας κάτι ξεχωρίζει, κάτι επιλέγει και αυτό είναι που τον κάνει να ακολουθεί έναν καλλιτέχνη στις δουλειές του.


Υπάρχει κάτι στην σταδιοδρομία σας έως και σήμερα που δεν θα θέλατε να κάνετε, ή σε αντίθετη περίπτωση, που θα θέλατε να κάνετε ξανά;

Αυτά που με ενοχλούν, δεν έχουν χώρο στη ζωή μου. Αντίστοιχα, αυτά που με ευχαριστούν, με κάνουν να τα επιθυμώ ξανά και ξανά.

Κατά καιρούς σας αποδόθηκε σε δημοσιεύματα ο τίτλος του “ζεν πρεμιέ”. Πιστεύετε ότι η εμφάνισή σας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία σας;

Είναι κάτι που δεν θα μπορέσω ποτέ να απαντήσω με σιγουριά. Το μόνο που ξέρω είναι πως έχω δουλέψει τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια, που θα αδικούσα τον εαυτό μου εάν πίστευα πως για ό,τι έχω καταφέρει ευθύνεται το χαριτωμένο μου πρόσωπο.


Πριν σας ευχαριστήσουμε για την πολύ όμορφη κουβέντα μας και σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στις παραστάσεις σας, θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Το καλοκαίρι του '19 θα βρίσκομαι σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, με την παράσταση "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Συνέντευξη: ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Το Φινιστρίνι" του Βασίλη Ρίσβα στο Θέατρο Αυλαία