ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος: Αυτό που μετράει στην εξέλιξη ενός «επαγγελματία» είναι και η διάρκειά του


Βρίσκεται στο χώρο σχεδόν 20 χρόνια και συνεχίζει μέχρι και σήμερα ακάθεκτος και με την ίδια διάθεση για δημιουργία και εξέλιξη στο χώρο! Ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος ''ανεβάζει'' και τη νέα του παράσταση στη Θεσσαλονίκη, που έχει τον τίτλο ''Α τόσο καλά;'' και με την αφορμή αυτή, μας μιλά για όλα!

Μετά τον ‘’Άνθρωπο Σκύλο’’, παρουσιάζετε σύντομα στη Θεσσαλονίκη την παράσταση ‘’Α τόσο καλά;’’. Πώς θα περιγράφατε αυτό το εγχείρημά σας με λίγα λόγια; 

Επιστροφή στα παλιά λημέρια! Stand up comedy και πάλι! Και χαίρομαι που βρήκα στέγη στο Αριστοτέλειον, γιατί δεν ήθελα να ξεκινήσω αρχικά τις παραστάσεις μου σε κάποιο μπαρ ή καφέ.

‘’-Τι κάνεις;’’, ‘’-Καλά!’’. Έτσι ξεκινά η παράστασή σας κι είναι δύο φράσεις, που όλοι χρησιμοποιούμε. Για εσάς τι εκφράζουν; 

Πολλά: Κλισέ… Βαριέμαι να απαντήσω… αποφυγή συζήτησης,… ρουτίνα. Αν θες πραγματικά να μάθεις τι κάνει ο άλλος, μη τον ρωτάς στα πεταχτά και στο δρόμο.

Στα κείμενά σας αναφέρεστε σε ποικίλα θέματα της καθημερινότητας. Από πού αντλείται η έμπνευσή σας; 

Ακριβώς από την καθημερινότητα. Κάνω αυτό, που λέγεται observational comedy, δηλαδή παρατηρώ και σατιρίζω. Ένα θέμα, που πρόσθεσα πολύ πρόσφατα, είναι τα μνημόσυνα. Και θέλει κότσια και πολύ χιούμορ, για να σατιρίσεις αυτά που έμαθες από το χαμό αγαπημένου σου προσώπου!


Πόσο εύκολο είναι να δημιουργείτε συνεχώς νέα κείμενα; 

Όχι και τόσο. Πρέπει να σημειώνεις τακτικά θέματα, που σου έρχονται στο νου, αλλά θέλει δουλειά για να μπορούν να παρουσιαστούν. Τη παράστασή μου ακόμα τη διορθώνω.

Ο Πήτερ Ουστίνοφ έλεγε ότι ‘’η κωμωδία είναι απλώς ένας αστείος τρόπος να είσαι σοβαρός’’. Εσείς πώς θα ορίζατε την κωμωδία στη ζωή σας; 

Ως τη σωτηρία, αλλά και τη λύτρωση απέναντι στη σοβαροφάνεια. Θα ήθελα κάποτε να διάβαζα: «και όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, η κωμωδία είναι…»

Τo κοινό της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε ένθερμα στην τελευταία σας παράσταση. Πιστεύετε θα συμβεί το ίδιο και στο νέο αυτό βήμα; 


Το ένθερμα το λέτε εσείς. Εγώ ξέρω ότι ήρθα με μια πολύ δυνατή πρόταση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, που δεν είχε την ανάλογη ανταπόκριση. Στο νέο μου βήμα θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά η αλήθεια είναι πως με 2 και 4 παραστάσεις ούτε κοινό χτίζεις, ούτε μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα. Θα δείξει…

Είστε ένας κωμικός με χρόνια εμπειρίας στο χώρο σας. Πώς βλέπετε την εξέλιξη της stand up κοινότητας στη χώρα μας; 

Πάρα πολύ καλή! Κάποτε έλεγα και ονόματα αλλά τώρα πια όχι… Το ότι υπάρχει αυτή η άνοδος τώρα, δε σημαίνει ότι πρέπει να παραθεωρούμε τους παλιότερους. Πήγα τη κωμωδία σε μέρη, που δεν είχε ξαναπαίξει άνθρωπος. ούτε καν το facebook υπήρχε. Αυτό που μετράει στην εξέλιξη ενός «επαγγελματία» είναι και η διάρκειά του.


Η Θεσσαλονίκη πώς θα λέγατε ότι αντιμετωπίζει την κωμωδία, γνωρίζοντας και το χώρο της Αθήνας; 

Γενικά το θέατρο δεν έχει στέγη στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για έναν επαγγελματία ηθοποιό. Έγιναν όμως πρόσφατα και δυο φεστιβάλ κωμωδίας που πήγαν πολύ καλά! Η κωμωδία είναι κάτι που αρέσει σε όλους. Ας της δώσουμε την ευκαιρία και την υποδοχή που της αξίζει!

Θα βρεθείτε στο Θέατρο Αριστοτέλειον στις 4 και στις 11 Ιανουαρίου. Έπειτα από αυτές τις παραστάσεις, ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; 

Από σχέδια καλά πάω. Στην υλοποίηση κολλάμε. Έχω στις βαλίτσες μου το jazz n comedy, που είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση, ή ένα mini cabaret story, όπως λέω. Έχω γράψει μια μαύρη κωμωδία με πολλά στοιχεία φάρσας και μία υπέροχη σύγχρονη κωμωδία που ξεκινάει από το 2060! Θέλω, επίσης, να σκηνοθετήσω μια θεατρική ομάδα, είτε ερασιτεχνική, είτε επαγγελματική, διότι βλέπω ανθρώπους, που δεν έχουν καμία σχέση με το θέατρο να σκηνοθετούν και η σκηνοθεσία είναι καθοδήγηση ψυχών, πρέπει να ξέρεις πως θα τις οδηγήσεις.