ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Σταύρος Δουκουζγιάννης: Είναι πολύ σημαντικό να μη νομίζεις, αλλά να ξέρεις ποιος είσαι


Ναι, πάρα πολύ σωστά καταλάβατε, επέστρεψαν και πάλι οι συνεντεύξεις μου και χαίρομαι ιδιαίτερα τόσο για αυτό, όσο για για το πρόσωπο που έχω απέναντί μου και είμαι πιο έτοιμος από ποτέ να σας το παρουσιάσω. Από την πρώτη στιγμή που μίλησα στο τηλέφωνο μαζί για να κανονίσουμε πότε θα βρεθούμε για να κάνουμε τη συνέντευξη, με κέρδισε. Σπάνιο για μένα αλλά ένιωσα σαν να τον γνώριζα. 

Ο Σταύρος Δουκουζγιάννης είναι ηθοποιός και πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση "Sorry λάθος κρεβάτι" στο θέατρο Άρατος, μα θαυμάζω περισσότερο το χιούμορ του και την αλήθεια που έχει αυτό. Εκτός από το θέατρο που υπεραγαπά όπως εξηγεί παρακάτω, ο ίδιος έχει δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο, πρωταγωνιστεί στον κινηματογράφο και γενικά είναι παντού και πουθενά. Απολαύστε τον στη συνέχεια και θα επιβεβαιώσετε όλα όσα σας είπα!

Αρχικά, μιλήστε μας για το ρόλο που υποδύεστε αυτήν την εποχή στην θεατρική παράσταση "Sorry λάθος κρεβάτι" στο θέατρο Άρατος.

Θα πω γενικά για το έργο, γιατί έχει πολλές ανατροπές. Είναι ένα ξενοδοχείο στη μέση του πουθενά με έναν πολύ περίεργο ξενοδόχο. Το ίδιο περίεργοι είναι και οι πελάτες του που συναντιούνται με άλλους επισκέπτες και συμβαίνουν ιδιαίτερα πράγματα. Δυστυχώς δε μπορώ να αποκαλύψω άλλα πράγματα.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια διαλύουν το γάμο ή τη σχέση τους, συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν. Εκτιμάτε ότι οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στον τερματισμό μιας σχέσης και ενός γάμου αντίστοιχα;

Κάθε σχέση, είτε φιλική, είτε επαγγελματική, είτε οικογενειακή, παύει να υφίσταται όταν δεν υπάρχει διάλογος. Όταν αυτός ο διάλογος σταματήσει και δεν ξέρει ο ένας τι φταίει στον άλλον, τότε αυτή η σχέση με μαθηματική ακρίβεια θα φτάσει στο τέλος της. Οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν μια σχέση ή έναν γάμο, το θέμα είναι να υπάρχει διάλογος και όχι φωνές και μαλώματα. Η ζωή κάθε μέρα έχει ανατροπές και κάθε μέρα πρέπει να είσαι πολύ χαρούμενος που ξυπνάς και πας να ζήσεις. Είναι αυτό που λέω εγώ: "σήμερα το πρωί άνοιξα δύο δώρα, τα μάτια μου". 


Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε στον δικό σας ρόλο και γιατί το φιλοθεάμον κοινό να έρθει να σας δει;

Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο έργο του Βασίλη Τσικάρα, βραβεύτηκε για το πρωτότυπο σενάριό του στα θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης και έχει πάρα πολύ γέλιο. Η συγκεκριμένη παράσταση περνάει και πάρα πολύ ωραία μηνύματα για τις σχέσεις, το διαδίκτυο και πως μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σωστά. Για μένα, από κάθε θεατρική παράσταση κερδίζεις. Από μια παράσταση μπορείς να χάσεις μόνο χρόνο βλέποντάς την, να τα βάλεις με τον εαυτό σου και να αναρωτηθείς γιατί ήρθες.

Σε ποιο βαθμό μπορούν τα βιώματα ενός ανθρώπου να τον καθορίσουν; Νομίζετε πως οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν αυτά που κλήρωσε η ζωή για αυτούς;

Τα βιώματα ενός ανθρώπου σαφώς και τον καθορίζουν. Βλέπεις ανθρώπους της ίδια ηλικίας να διαφέρουν μεταξύ τους. Τα βιώματα επηρεάζουν και ανθρώπους που μεγάλωσαν στην ίδια οικογένεια. Για παράδειγμα όταν μια οικογένεια μεγαλώνει δύο παιδιά οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ο πρώτος μεγαλώνει σαν  πρώτος και ο δεύτερος σαν δεύτερος, όσο και αν θέλουμε να λέμε ότι οι γονείς δεν ξεχωρίζουν τα παιδιά τους. Ο δεύτερος μεγαλώνει πάντα με έναν αδερφό και δύο γονείς, έχει δεδομένο τον αδερφό του, ενώ ο πρώτος όχι. Η ζωή δεν κληρώνει αλλά εσύ κληρώνεις. Αυτό που θα ζητήσεις η ζωή θα σου το δώσει. Τον τρόπο θα τον βρει ο καθένας μόνος του. Αν πάντως θελήσεις κάτι πραγματικά, αυτό θα γίνει ή θα σου έρθει ο τρόπος να γίνει. Ακόμη και αύριο αν φύγω, εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή, ό,τι ζήτησα μου το έδωσε. Η ζωή είναι όμορφη, είναι τα πάντα, από εκεί και πέρα εσύ αποφασίζεις τον δρόμο σου. Θεωρώ πως είμαι τυχερός άνθρωπος, γιατί μπόρεσα την "καψούρα" μου να την κάνω επάγγελμα.

Πριν το "Sorry λάθος κρεβάτι" πρωταγωνιστήσατε στην θεατρική παράσταση "Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ'ένα γλάρο να πετάει". Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια και για αυτήν σας τη συμμετοχή;

Ο ρόλος που κάνω σε αυτή την παράσταση είναι πολύ ωραίος. Είναι ο γάτος ο Ζορμπάς, ένας μαύρος πελώριος γάτος και χοντρός που ξαφνικά προσγειώνεται μια γλαρομάνα στο μπαλκόνι του και του ζητά να της υποσχεθεί τρία πράγματα. Να φροντίζει το αβγό της γιατί η ίδια δεν είχε πολύ χρόνο ζωής, να προσέχει τον γλάρο όταν μεγαλώσει και το πιο δύσκολο, να του μάθει να πετάει. Ένας γάτος που κυνηγάει τον γλάρο για να τον φάει καλείται να τον μεγαλώσει και να του μάθει να πετάει. Όλο το κείμενο είναι καταπληκτικό και περνάει πολύ όμορφα μηνύματα, Από τη διαφορετικότητα, την τήρηση της υπόσχεσης προς τη γλαρομάνα και η δέσμευση της υπόσχεσης που ισχύει για όλους τους γάτους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην πραγματικά ζωή μέσω των φίλων, που είναι πολύ σημαντικό να έχεις. Ένας φίλος είναι σημαντικότερος από μια σχέση. Τους φίλους μας τους επιλέγουμε, ενώ τους συγγενείς όχι, κάτι που δε σημαίνει πως ένας συγγενείς σου δε μπορεί να γίνει πολύ καλός σου φίλος. Έχω τη τύχη να έχω φίλους μέχρι σήμερα πριν ακόμη από τα νήπια, μια ζωή ολόκληρη.

Ως γνωστόν, εκτός από το θέατρο, ασχολείστε και με το ραδιόφωνο. Τι είναι το "Spectral" ή αλλιώς "Φάσμα" και πώς προέκυψε;

Είμαστε στον Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων, που είναι περίπου 16 χρόνια ενεργός. Εκτός από την ιστοσελίδα που λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε περιοδικά, ένα ραδιόφωνο, τηλεοπτικό διαδικτυακό κανάλι και τώρα έχουμε ένα δεύτερο ραδιόφωνο, το Φάσμα, το οποίο είναι θεματικό ραδιόφωνο και έχει θέματα μυστηρίου, ανεξήγητων και μεταφυσικών φαινομένων. 


Γνωρίζοντας ότι δραστηριοποιείστε και σε άλλους τομείς, πιστεύετε ότι όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα;

Σαφώς όλοι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα, ούτε εγώ μπορώ να τα κάνω όλα. Απλώς φροντίζεις να κάνεις πράγματα που να δένουν με κάποιον τρόπο. Το μυστικό είναι να είσαι πρώτα εσύ καλά με τον εαυτό σου και μετά οι άνθρωποι γύρω σου. Αν θέλεις, βρίσκεις χρόνο για πολλά πράγματα, αν δε θέλεις, βρίσκεις δικαιολογίες. Βέβαια, εγώ σαν άνθρωπος θα κοιτάξω να βρω τον εύκολο τρόπο και να μη ζοριστώ.

Τι απαντάτε στους επικριτές σας που ενδεχομένως να έχετε; Πως διαχειρίζεστε την κριτική;

Μου αρέσει να με κριτικάρουν και ειδικά όταν το κάνουν φίλοι μου και αυτό είναι το ωραίο. Κάποια πράγματα μπορεί να τα θεωρώ φυσικά, αλλά κάποιος που τα ξέρει καλά, μπορεί να σου δώσει πολύ καλές συμβουλές για να βελτιωθείς. Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει άποψη, τις ακούω όλες. Ο πιο αυστηρός κριτής μου είναι εαυτός μου και μετά όλοι οι φίλοι μου θα με κρίνουν αυστηρά.

Την τελευταία δεκαετία ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της showbiz "κλείνουν" το μάτι στην υποκριτική χωρίς ωστόσο να έχουν κάνει κάποιες ιδιαίτερες σπουδές. Ποια είναι η δική σας άποψη για την τακτική αυτή;

Και εγώ δεν έχω κάνει σπουδές, εκτός κάποιων σεμιναρίων υποκριτικής. Η αλήθεια είναι ότι έχω να δω τηλεόραση εδώ και 18 χρόνια, δεν έχει κάτι να μου πει. Το τελευταίο πράγμα που είδα στην τηλεόραση ήταν το Big Brother 1 και μετά την έκλεισα. Το "Παρά 5" το είδα στο youtube και μου άρεσε πάρα πολύ. Δεν ξέρω ποιοι άνθρωποι της showbiz που κάνουν τηλεόραση να είναι και στο θέατρο. Ο κόσμος και η ιστορία σου τελικά δείχνει αν είσαι καλός ηθοποιός και αν σε δέχτηκε το "σύστημα". Το θέατρο θέλει να αγαπάς αυτό που κάνεις, όπως και όλες οι δουλειές. Για μένα το θέατρο είναι ο ναός που μπαίνει ο πιστός, σαν να μπαίνει στην εκκλησία, με ευλάβεια. Φυσικά και πρέπει να δουλέψει το κυλικείο αλλά δεν πρέπει να τρως την ώρα της παράστασης.


Από το λίγο που σας γνώρισα, κατάλαβα ότι έχετε πολύ ωραίο χιούμορ και συνήθως αυτού του είδους οι άνθρωποι κρύβουν τις αδυναμίες τους. Ποια νομίζετε ότι είναι τα μεγαλύτερα ελαττώματά σας; Πως τα διαχειρίζεστε;

Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες αλλά είναι κάτι που μου βγαίνει. Δεν κάνω κάτι που δεν είμαι. Πολλές φορές τα αστεία δεν είναι επιτυχημένα και ο άλλος αν είναι και λίγο ιδιαίτερος, δε μπορεί να γελάσει. Αυτό το επεξεργάζομαι στη συνέχεια και κοιτάζω να το βελτιώνω. Οι άνθρωποι που δεν έχουν χιούμορ, πολλές φορές αντιλαμβάνονται το χιούμορ μου. Σε παρέα μπορεί κάποιος να γυρίσει και να πει "ποιος νομίζει ότι είναι". Ξέρω πάρα πολύ καλά ποιος είμαι. Είναι πολύ σημαντικό να μη νομίζεις, αλλά να ξέρεις ποιος είσαι. Το μεγαλύτερο ελάττωμά μου, είναι η αναβλητικότητα. Έχω χάσει έτσι στιγμές. 

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 ξέρω ότι έχετε άλλη μια πρεμιέρα, αυτήν τη φορά στη μεγάλη οθόνη με την ταινία "Πολιορκία". Πως νιώθετε για την ταινία αυτήν και τον ρόλο σας;

Στις 28 του Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη προβολή της ταινίας στην Άμφισσα, γιατί γυρίστηκε εκεί. Πρόκειται για μια ιστορία που εξελίσσεται τον Μάρτιο του 1822 στη Μονή Δοβρά, στη Βέροια και είναι αληθινή. Είναι η δεύτερη ταινία ως θεατρική ομάδα "Άρατος". Η πρώτη ήταν η "Έξοδος 1826" και έπεται συνέχεια. Στις 16 Ιανουαρίου είναι η πανελλαδική πρεμιέρα της "Πολιορκίας".

Ο Σταύρος Δουκουζγιάννης τι αγαπά να κάνει συνήθως στον ελεύθερό του χρόνο;

Στον ελεύθερο χρόνο μου αγαπώ να κάνω θέατρο (γέλια). Μου αρέσει να κάνω μεγάλες διακοπές. Το χειμώνα είναι δύσκολα τα πράγματα, οπότε τα καλοκαίρια κάνω μεγάλες διακοπές.


Οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε περισσότερο ευάλωτοι, άλλοτε μέσα από τα βιώματά μας και άλλοτε από επιλογή για να αποφύγουμε ίσως την αλήθεια και καταφεύγουμε σε καταχρήσεις. Από ποια οπτική γωνία βλέπει αυτό το θέμα ένα ηθοποιός και γενικότερα ένας άνθρωπος που είναι ενεργός, όπως είστε εσείς;

Δεν έχει να κάνει με τα χρόνια, τις καταχρήσεις μπορείς να τις ξεκινήσεις και από παιδί. Συνήθως όσο περνούν τα χρόνια γινόμαστε πιο δυνατοί. Έχει να κάνει με το πως το βλέπει ο καθένας. Δεν ξέρω αν θα ακουστεί ωραίο αλλά εγώ ήμουν αλκοολικός και είμαι πάνω από τέσσερα χρόνια καθαρός. Γενικά ήμουν άνθρωπος του πολύ, δεν έχω μέτρο, οπότε κάποια στιγμή όλο αυτό δεν βγήκε σε καλό και δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα υγείας και είναι πώς θα το δεις το έργο.

Αν είχατε μια γόμα και τη δυνατότητα να σβήσετε μια μονάχα επιλογή σας, θα θέλατε να τη μοιραστείτε μαζί μας; 

Δε θα έσβηνα τίποτα, απλώς θα ήθελα να σπουδάσω θέατρο. Όποιο σεμινάριο μπορώ να παρακολουθήσω το παρακολουθώ, αλλά θα ήθελα να σπουδάσω θέατρο.

Τεχνολογία και άνθρωπος. Μπορούν να έχουν παράλληλη σχέση, ή θα υπάρχει ρήξη μεταξύ τους;

Φυσικά και μπορούν. Το κάθε πράγμα έχει να κάνει με το πως το χρησιμοποιείς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτσι την τεχνολογία που θα είναι προς όφελός σου, σε άλλη περίπτωση μπορεί να γίνει φονικό όπλο.

Μιλήστε μας λίγο και για "Τα πιο νιάου Χριστούγεννα".

Κάναμε πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου, είναι ένα έργο που έγραψε και σκηνοθετεί ο Βασίλης Ισσόπουλος και είναι η παρέα από την ιστορία του "Γάτου", στην οποία προτίθεται και η κακιά της ιστορίας Μαντάμ Κορακή, που κλέβει τα γράμματα από τον Άι- Βασίλη.


Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια από τώρα;

Τον φαντάζομαι ακόμα πιο όμορφο και και νεότερο κατά δέκα χρόνια (γέλια). 

Όσον αφορά στα επαγγελματικά σας, τι ετοιμάζετε το επόμενο χρονικό διάστημα;

Ετοιμάζουμε το "Σεξ αρχίζει στα 40" στο Θέατρο Άρατος και συνεχίζεται η ιστορία του "Γάτου", όπου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη θα πάμε στην Κύπρο. 

Τέλος, δώστε και μια ευχή στους αναγνώστες μας για το 2019.

Η πιο ωραία ευχή που μπορείς να δώσεις, είναι να έχουμε όλοι υγεία, γιατί είναι κάτι που δεν αγοράζεται. Από εκεί και πέρα, εύχομαι να έχουμε πολύ και καλό θέατρο.


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: Το "Sorry λάθος κρεβάτι" για 2η συνεχή χρονιά στο Θέαρο Άρατος