ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αναδυομένη (Γρηγόριος Ξενόπουλος) - Κλασσική βιβλιοπρόταση #3

Γρηγόριος Ξενόπουλος. Και ποιος φίλος αναγνώστης δεν έχει ακούσει μια φορά έστω το όνομά του, το οποίο άρρηκτα έχει συνδεθεί με την ελληνική μυθιστοριογραφία και δημοσιογραφία του 20ου αιώνα; Με πλήθος διηγημάτων και μυθιστορημάτων στο συγγραφικό του εύρος, δε μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός πως αποτελεί έναν από τους πιο καίριους εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων. Η σημερινή μας βιβλιοπρόταση λοιπόν, αφορά σε ένα από τα γνωστότερα και αριστουργηματικά του έργα, την πολυδιαβασμένη "Αναδυομένη", ένα έργο με διάχυτο ρομαντισμό και συναίσθημα, που σίγουρα δε θα αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν αναγνώστη που θα επιχειρήσει να τη διαβάσει.

Η "Αναδυομένη" πρωτοεκδόθηκε από τις εκδόσεις «Αδελφοί Βλάσση» το 1984 και έκτοτε αποτελεί διαχρονική επιλογή για όλους τους αναγνώστες που αρέσκονται στα ερωτικά μυθιστορήματα και στα ποιοτικά ερωτικά παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή αφορά σε τρεις νέους, την κοντεσίνα Κλαίλια και τους νεαρούς Παύλο και Ντένη. Τα δυο αδέλφια, τρέφουν κρυφά αισθήματα για την ίδια κοπέλα, την αγάπη της οποίας όμως προσπαθούν να κερδίσουν μέσα από διάφορες χειρονομίες.

Η νεαρή κοπέλα, δείχνει να είναι κολακευμένη από το ενδιαφέρον των δυο αδερφών, μα δυσκολεύεται να επιλέξει κάποιον, καθώς έρχεται συχνά σε δύσκολη θέση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μην την απασχολεί διαρκώς αυτό το θέμα και να απολαμβάνει τις ημέρες της στη βίλα της «Αναδυομένης». Το κυνήγι όμως των δυο αδελφών προς την νεαρή κοντεσίνα είναι επίμονο και διαρκές, ενώ κανένας από τους δυο δε φαίνεται πρόθυμος να κάνει πίσω για να παραχωρήσει τη θέση του στον άλλο. Το αντίθετο μάλιστα! Συνεχίζουν να τη διεκδικούν, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχει στη σχέση τους, η αγάπη για την ίδια κοπέλα.

Φωτογραφία 1
Το εν λόγω έργο του μεγάλου συγγραφέα, αποτελεί μια ωδή στην αγάπη. Απλό στο σκεπτικό του, αλλά βαθύτατο στο νόημά του, το βιβλίο καταφέρνει να μας μυήσει σε έναν κόσμο, όπου ένα ερωτικό τρίγωνο διαπνέεται από αγάπη και ποιότητα και όχι από ευτελείς ερωτικές περιγραφές. Ο πλατωνικός έρωτας, τα συναισθήματα και οι σκέψεις των τριών προσώπων βρίσκονται παντού στις σελίδες του, ενώ παράλληλα πλαισιώνονται από έντονες εικόνες ειδυλλιακών τοπίων, στα οποία περνούν τις ημέρες τους οι πρωταγωνιστές.

Οι περιγραφές είναι άκρως φυσιολατρικές και η βίλα της «Αναδυομένης» συνδυάζεται άψογα με το ρομαντικό κλίμα που επικρατεί στο βιβλίο. Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην αναφέρουμε, πως στο έργο συνυπάρχει ο έρωτας με το δράμα, αφού στο ερωτικό αυτό παιχνίδι υπάρχουν συχνά δυσκολίες και απογοητεύσεις. Στο βιβλίο του αυτό, ο συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει ένα ρομαντικό κλίμα, τοποθετημένο σε ένα εξίσου ρομαντικό περιβάλλον. Ο τρόπος που διεκδικούν τα δυο αδέλφια την νεαρή κοπέλα, δημιουργεί συχνά αγωνία στον αναγνώστη για το πως θα καταλήξει η μεταξύ τους σχέση, αφού το αίμα τους ενώνει και η συγγένεια μεταξύ τους είναι κάτι που δε μπορεί να παραβλεφθεί.

Η Κλαίλια, παρουσιάζεται στο έργο διχασμένη, μιας και δεν ξέρει ποιο από τα δύο αδέλφια που τη διεκδικούν επίμονα να διαλέξει. Παρόλα αυτά, παραμένει μια ρομαντική κοπέλα, στο μεγαλύτερο μέρος του χαρακτήρα της αρκετά αθώα και ανέμελη, στην οποία τα ερωτικά τρίγωνα ήταν μέχρι πρότινος άγνωστα και η οποία μοιάζει να βρέθηκε τυχαία μέσα σε αυτό το ερωτικό παιχνίδι. Σαν να την άρπαξε ο συγγραφέας από κάπου αλλού και να την πέταξε μέσα στην ερωτική περιπέτεια της «Αναδυομένης»! Συχνά δε, ο αναγνώστης θα βρεθεί να αναρωτιέται πόσο αίσιο τέλος μπορεί να έχει ένας αγώνας δρόμου σαν κι αυτόν για την καρδιά της πρωταγωνίστριας, όταν οι δυο αντίπαλοι χαρακτηρίζονται από αδελφική σχέση.

Τέλος, για τους λάτρεις εκτός των βιβλίων, και των τηλεοπτικών σειρών, θα θεωρούνταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως η εν λόγω ιστορία του Γρηγορίου Ξενόπουλου, έχει μετουσιωθεί και σε τηλεοπτική παραγωγή, η οποία προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ, την περίοδο 1978 - 1979, με διάρκεια 16 επεισοδίων.

Φωτογραφία 2
Η «Αναδυομένη» είναι ένα έργο, το οποίο σίγουρα θα αφήσει τον αναγνώστη σε σκέψεις μετά την ολοκλήρωσή του. Αποστασιοποιημένο από ευτελείς ερωτικές περιγραφές, είναι βέβαιο πως αυτός που θα την επιλέξει θα απολαύσει ποιοτικό ρομαντισμό, εκδήλωση αληθινής αγάπης, ενώ παράλληλα θα χαθεί μέσα σε έναν κόσμο τοποθετημένο στην απλότητα ενός αιώνα πριν, σε μια βίλα γεμάτη δέντρα στο ακρογιάλι...

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: ert.gr, φωτογραφία 1: ianos.gr, φωτογραφία 2: musiccorner.gr

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ