ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η εβδομαδιαία θεατρική ατζέντα της Townsendia (10/12 - 16/12)



Διανύουμε την πιο γιορτινή και χαρούμενη περίοδο όλου του χρόνου. Η πόλη έχει στολιστεί και όλοι οι δρόμοι αποπνέουν κέφι και χριστουγεννιάτικη διάθεση. Υπάρχει, όμως, και μια μερίδα του κόσμου που αποζητά, ακόμη και εν μέσω των γιορτών, κάποιο έναυσμα για στοχασμό, μια ευκαιρία για να προβληματιστεί και να συγκινηθεί. Ακολουθούν οι θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίσαμε για εσάς αυτήν την εβδομάδα.


Αρχικά, ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε το "Ερωτικό Γαϊτανάκι" του Αυστριακού Άρθουρ Σνίτσλερ. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1897 προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων λόγω της έντονης κοινωνικής κριτικής του αφενός, και της διάχυτης σεξουαλικότητάς του από την άλλη. Απαρτίζεται από 10 σκηνές, 5 γυναίκες, 5 άντρες, κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, αναζητώντας ο καθένας να βρει τον εαυτό του, τον έρωτα και την ευτυχία. Πώς μπορεί όμως κάποιος να μην είναι σημείο του καιρού του; Ένα έργο με χιούμορ, που σατιρίζει τις ανθρώπινες, ερωτικές σχέσεις καθρεφτίζοντας μια κοινωνία που καταρρέει και παρακμάζει - εν αγνοία της. Μπορείτε κι εσείς να το απολαύσετε τη Τρίτη 11 & 18 Δεκεμβρίου στο Καλλιτεχνικό Καφενείο Νέον, Ι. Δραγούμη 34.


Ο Τάκης Χρυσικάκος επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά τις περσινές sold out παραστάσεις διανύοντας τον 5ο χρόνο παραστάσεων του θεατρικού έργου «Αναφορά στο Γκρέκο» του Νίκου Καζατζάκη. Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του και συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου.Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα. Θα μεταφερθεί στην σκηνή του Θεάτρου Αυλαία από 11 έως και 16 Δεκεμβρίου. 


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το νέο άπαιχτο θεατρικό έργο «Υπέρ Ελλάδος» της Σοφίας Νικολαϊδου, σε σκηνοθεσία & δραματουργική επεξεργασία Πηγής Δημητρακοπούλου.Το έργο, που διερευνά, 70 χρόνια μετά, την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Πολκ, παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Συγκεκριμένα,το θεατρικό της Σοφίας Νικολαΐδου πιάνει τον σπαραγμό των ανθρώπων που συντρίβονται από την κυρίαρχη Ιστορία που σκάει κυριολεκτικά πάνω στα κεφάλια τους ως επιβεβλημένη “νομοτέλεια”, ως “κοινό καλό”, ως χρέος “υπέρ Ελλάδος”. Παρουσιάζεται καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης αλλά και με αγγλικούς υπέρτιτλους κάθε Τετάρτη στις 18.00. 


Η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, παρουσιάζεται μέσα από τη ματιά του μεγάλου Ρουμάνου σκηνοθέτη Σίλβιου Πουρκαρέτε. Η μεγαλοφυής σαιξπηρική εξιστόρηση μιας δυνατής ιστορίας αγάπης, ζήλειας κι εγκατάλειψης, σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, κάθε Τετάρτη μέχρι και Κυριακή στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ). Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε «χειμερία νάρκη». 


Στο θέατρο «Αθήναιον» στη Θεσσαλονίκη, η Δήμητρα Παπαδήμα θα υποδυθεί την Πηνελόπη Δέλτα στο θεατρικό έργο της Μαρίας Παπαδήμα «Πηνελόπη Δέλτα - Ίωνας Δραγούμης. Τελευταία Συνάντηση». Στο ρόλο του Ίωνα Δραγούμη, ο Μάνος Κωστής. Μια τελευταία προσπάθεια να καταλάβουν αν τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν έρθει διαφορετικά απ' ότι ήρθαν. Η Π. Δέλτα συναντά τον Ί. Δραγούμη στο σταθμό του τραίνου. Η πρεμιέρα θα δοθεί στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στις 21:00 στο θέατρο «Αθήναιον» και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και τις 13.1.2019. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Ευαγγελάτου και την επιμέλεια της παράστασης ο Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Καλή θέαση!

ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΡΕΤΟΥΝΙΩΤΗ