ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Top 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες που θα αγαπήσουν τα παιδιά



Όπως όλοι γνωρίζουμε, για τα παιδιά τα Χριστούγεννα είναι η απόλυτη περίοδος χαλάρωσης το χειμώνα. Με σχεδόν 15 ημέρες ξεγνοιασιάς, πέρα από το να διαβάσουν κάποιο εξωσχολικό βιβλίο, έχουν την ευκαιρία να ξαπλώσουν στον καναπέ και, ή οικογενειακά, ή με φίλους και συμμαθητές τους, να παρακολουθήσουν ορισμένες χριστουγεννιάτικες ταινίες, κλασσικές και μη, που θα τα βοηθήσουν να απομακρυνθούν λίγο από τις κουραστικές υποχρεώσεις του σχολείου. Για αυτό το λόγο, σήμερα θα αναφερθούμε σε 10 αγαπημένες παιδικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, οι οποίες προτείνονται για να κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Είναι αυτονόητο βέβαια, πως οι ταινίες αυτές, μπορούν να παρακολουθηθούν και από ενήλικες, αφού πολλές εξ' αυτών είναι κλασσικές και δεν παύουν να δημιουργούν στον θεατή, αισθήματα θαλπωρής και ηρεμίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.


1) Μία φορά κι έναν καιρό τα Χριστούγεννα του Mickey Mouse - 1999



Η συγκεκριμένη ταινία, αποτελεί μια από τις κλασσικότερες επιλογές που θα δει κάποιος σε αυτή τη λίστα. Αφορά σε διάφορους χαρακτήρες της αγαπημένης σε όλους Disney, όπου και παρουσιάζονται να απολαμβάνουν χαρούμενοι τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Από τον Mickey και την Miney, μέχρι τα μικρά ανίψια του Donald Duck, είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα λατρέψουν αυτή την επιλογή. Το χριστουγεννιάτικο κλίμα είναι διάχυτο σε όλες τις σκηνές, ενώ η θαλπωρή που εκπέμπει η ταινία θα κάνει τα παιδιά να νιώσουν οικεία με τους πρωταγωνιστές, αφού οι περιπέτειές τους εκτυλίσσονται στο χιόνι, μέσα στο σπίτι και κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σε μέρη δηλαδή πολύ οικεία για τους μικρούς μας φίλων. Φυσικά οι χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Mickey που δεν αναφέρθηκαν είναι πολλές ακόμα, αλλά επιλέξαμε την καλύτερη σύμφωνα με εμάς.

Προσωπική βαθμολογία: 8/10


2) Η Barbie και το Πνεύμα των Χριστουγέννων - 2008


Σε αυτή την ταινία της αγαπημένης και διαχρονικής Barbie, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια διαφορετική εκδοχή της "Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας" του Charles Dickens. Η πλοκή αφορά σε μια ντίβα του βικτωριανού θεάτρου, η οποία αδιαφορώντας για το πνεύμα των εορτών, αναγκάζει όλο το θίασο να κάνει εξαντλητικές πρόβες την παραμονή των Χριστουγέννων. Μέχρι που κάτι θα αλλάξει... Η πρωταγωνίστρια αποτελεί παραλληλισμό του Ebenezer Scrooge από τη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του διαχρονικού συγγραφέα, ενώ η πρωτότυπη αυτή εκδοχή, θα κάνει τα παιδιά να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους.

Προσωπική βαθμολογία: 7/10


3) Η Βασίλισσα του χιονιού - 1957 (σοβιετική εκδοχή)


Στο σημείο αυτό, θα "κλέψουμε" λιγάκι, καθώς η εν λόγω παιδική ταινία δεν αποτελεί καθαρά χριστουγεννιάτικη επιλογή, αλλά είναι εξαιρετική για να την παρακολουθήσουν τα παιδιά κάποιο κρύο απόγευμα των διακοπών. Αποτελεί εκδοχή κινουμένων σχεδίων της κλασσικής Βασίλισσας του
Χιονιού, του μεγάλου παραμυθά Hans Christian Andersen. Η βασίλισσα, θολωμένη από την οργή της που ένα μικρό αγόρι τόλμησε να αμφισβητήσει τη δύναμή της, αποφασίζει να τον απαγάγει, με τη μικρή του φίλη να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τον βρει και να τον κάνει να επιστρέψουν πίσω στην πόλη τους. Τα χρώματα στην ταινία είναι εκπληκτικά, ενώ οι μελωδίες που τη στολίζουν, μαγευτικές.

Προσωπική βαθμολογία: 8,5/10


4) Το Πολικό Εξπρές - 2004


Το "Πολικό Εξπρές" αποτελεί μια ακόμα επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη ταινία. Η πλοκή αφορά σε ένα αγόρι, το οποίο δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, μέχρι που ένα πολικό εξπρές σταματά έξω από το σπίτι του και το προσκαλεί σε ένα ταξίδι προς το Βόρειο Πόλο. Στο ταξίδι του αυτό, ο μικρός θα γνωρίσει ένα έξυπνο αλλά διστακτικό κορίτσι, ένα παιδί που νομίζει πως είναι ο πιο εύστροφος από όλους και ένα ιδιαίτερα μοναχικό παιδί. Ο μοναδικός Tom Hanks δανείζει με επιτυχία τη φωνή του σε πολλά πρόσωπα που συμμετέχουν στην πλοκή, ενώ την ταινία στολίζουν υπέροχα και εύθυμα μουσικά κομμάτια, κατά το ταξίδι προς το βορρά.

Προσωπική βαθμολογία: 7,5/10


5) Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης - 1993


Γνωστότερη και με τον τίτλο "The Nightmare Before Christmas", η πασίγνωστη αυτή ταινία δε μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Η κλασσική αυτή ταινία του Tim Burton, συνδυάζει γοτθικά - σκοτεινά στοιχεία στα οποία ως γνωστόν αρέσκεται ο σκηνοθέτης να χρησιμοποιεί στις ταινίες του, με κωμικά στοιχεία. Ειδικότερα, η πλοκή αφορά στον Jack Skellington, βασιλιά της πόλης του Halloween, ο οποίος αποφασίζει πως θέλει να απαγάγει τον Άγιο Βασίλη και να φέρει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τα Χριστούγεννα στην πόλη, παρά τις υποδείξεις της Sally, η οποία έχει κρυφά αισθήματα για αυτόν. Αν και στην πορεία ο Jack μετανιώνει για αυτή του την πρόθεση, εντούτοις τα προβλήματα δε σταματούν εκεί, αφού πρέπει να αποκαταστήσει την ηρεμία, μετά την αναστάτωση που δημιούργησε. Το soundtrack της ταινίας είναι αλησμόνητο, με τη φωνή του Jack να ακούγεται στα περισσότερα μουσικά κομμάτια της ταινίας. Αποτελεί μια εναλλακτική εκδοχή χριστουγεννιάτικης ταινίας, άκρως αγαπημένης, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγαπήσουν τα παιδιά.

Προσωπική βαθμολογία: 8/10


6) Gremlins - 1984


H ταινία "Gremlins", είναι σίγουρα μια από αυτές που δε θα μπορούσαν με τίποτα να λείπουν από τη λίστα μας. Η πλοκή της, αφορά σε έναν πατέρα, ο οποίος καταλήγει να πάρει για δώρο Χριστουγέννων στο παιδί του ένα πλάσμα που ονομάζεται gremlin. Το πλάσμα, το οποίο απαιτεί ειδική μεταχείριση, αποφασίζει τελικά πως θέλει να φέρει μπελάδες στο σπίτι που μεταφέρθηκε... Αποτελεί μαι ιδιαίτερη επιλογή την οποία σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά, θα γελάσουν πολύ και θα αγαπήσουν την κατεργάρικη φιγούρα που όλο σκαρφίζεται νέες σκανταλιές!

Προσωπική βαθμολογία: 8/10


7) Χριστούγεννα με τον Garfield - 1987


Τα "Χριστούγεννα με τον Garfield" είναι μια ακόμα ταινία η οποία δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. O Garfield, ο αγαπημένος σε όλους γατούλης, πηγαίνει μαζί με τον Jon και τον Odie στο σπίτι της γιαγιάς, όπου και ανάμεσα στα άλλα, μαθαίνει και την ιστορία της γιαγιάς και του παππού, ο οποίος έχει πεθάνει. Τη νύχτα και ενώ όλοι έχουν κοιμηθεί, ο Garfield, ακολουθώντας τον Odie, κάνει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη... Είναι μια εύθυμη ταινία, με εξαιρετικό χιούμορ, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας γάτο, η οποία σίγουρα θα δημιουργήσει αισθήματα χαράς αλλά και συγκίνησης στους μικρούς μας φίλους.

Προσωπική βαθμολογία: 8/10


8) We Wish you a Merry Christmas - 1999


Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές αυτής της λίστας, καθώς παρακολουθήθηκε σε αρκετά μικρή ηλικία. Η πλοκή αφορά σε τρία παιδιά, τον Ted, την Cindy και τον Olie, τα οποία μεγαλώνουν στο ορφανοτροφείο της πόλης "Αρμονία" και ψάχνουν κάποιον τρόπο να ανταποδώσουν στους κατοίκους τα δώρα που τους κάνουν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Μετά από φιλότιμες, αλλά ανεπιτυχείς προσπάθειες, τα παιδιά καταλήγουν να προσφέρουν στην πόλη και τους κατοίκους της, κάτι το οποίο έχει ξεχάσει εδώ και χρόνια και τους είναι άκρως απαραίτητο...

Προσωπική βαθμολογία: 8,5/10


9) Jack Frost - 1998


Η ένατη ταινία στη λίστα μας, είναι βέβαιο πως θα συγκινήσει αρκετά τους μικρούς μας φίλους. Το "Jack Frost" κυκλοφόρησε το 1998, με πρωταγωνιστή τον ασυναγώνιστο Michael Keaton και αναφέρεται στην προσπάθεια ενός πατέρα που έχει σκοτωθεί σε τροχαίο ατύχημα, να έρθει ένα χρόνο μετά σε επαφή με το γιο του, με τη μορφή χιονανθρώπου αυτή τη φορά. Πρόκειται για μια ταινία στην οποία το κλίμα είναι πιο ήρεμο σε σχέση με τις υπόλοιπες της λίστας, αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες προτάσεις, χωρίς πολλά κωμικά στοιχεία, που όμως είναι βέβαιο πως θα μείνει στη μνήμη των παιδιών.

Προσωπική βαθμολογία: 8/10


10) H Πεντάμορφη και το Τέρας 2: Τα μαγεμένα Χριστούγεννα - 1997


Κλείνοντας τη λίστα μας, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την εν λόγω ταινία, αφού απαρτίζεται από τους γνωστότατους ήρωες της Disney, Πεντάμορφη και Τέρας. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή της ταινίας τοποθετείται μετά την επίθεση των λύκων στην Belle το χειμώνα κατά την αναχώρησή της από το κάστρο, με το Τέρας να τη σώζει με κίνδυνο της ζωής τους. Στην ταινία, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία μιούζικαλ και εξαιρετική μουσική γενικότερα, όπως και πολλές ακόμα ταινίες της Disney, παρακολουθούμε το λόγο για τον οποίο απεχθάνεται το Τέρας τα Χριστούγεννα, με τους υπόλοιπους ήρωες να προσπαθούν να τον πείσουν για τη μαγεία των Χριστουγέννων. Παράλληλα, όσο κυλά η ταινία, τα παιδιά θα μπορέσουν να μάθουν και περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη μεταμόρφωση των ηρώων αλλά και του κάστρου στη μορφή που τους γνώρισε η Πεντάμορφη. Αποτελεί μια ταινία από την οποία σίγουρα θα εντυπωσιαστούν, αφού αφορά σε κλασσικότατους ήρωες και μας παραθέτει μια άλλη εκδοχή, αλλά και περισσότερα στοιχεία για τους πρωταγωνιστές. Σίγουρα θα την αγαπήσουν.

Προσωπική βαθμολογία: 8/10

Το κακό με τις χριστουγεννιάτικες ταινίες, είναι πως μπορούν να παρακολουθηθούν συγκεκριμένες ημέρες το χρόνο. Μα ίσως και αυτή να είναι η μαγεία τους... Αυτές τις τόσο λίγες ημέρες το χρόνο που κατά την παρακολούθησή τους στη ζέστη του τζακιού, τα συναισθήματα επαναλαμβάνονται και όλα μοιάζουν τόσο μαγικά...

Καλά Χριστούγεννα!!!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: blog.parkinn.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ