ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Charles Dickens) - Κλασσική βιβλιοπρόταση #2



Και να που σε λίγες ημέρες, θα έρθει και πάλι ο καιρός που θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε μια ακόμα χρονιά. Τα Χριστούγεννα είναι πλέον κοντά και από τις λίστες μας δε θα μπορούσε βεβαίως να λείπει και μια άκρως χριστουγεννιάτικη, κλασσική βιβλιοπρόταση, η οποία θα μας μεταφέρει άριστα στο κλίμα των ημερών που πλησιάζουν και θα μας μεταδώσει ιδιαίτερα μηνύματα.

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία το 1843, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα εκείνου του έτους, με τον τίτλο «A Christmas Carol» και έκτοτε αποτελεί κλασσική λογοτεχνική επιλογή για τους απανταχού βιβλιοφάγους. Τα μηνύματα τα οποία περνά το έργο στον αναγνώστη είναι ποικίλα, ενώ παράλληλα εγείρει ηθικά διλήμματα σχετικά με τη ζωή, την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις προσωπικές επιλογές κάθε ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή αφορά σε ένα γέρο, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, παρουσιάζοντάς μας την προσωπική του κοσμοθεωρία, ενώ επικεντρώνεται στις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του, στις παραξενιές του, καθώς και στη συχνά άσχημη συμπεριφορά του προς τους συνανθρώπους του.

Φωτογραφία 1
Με σκοπό να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε και να ανακαλύψουμε τα μηνύματα που κρύβει το βιβλίο, είναι καίριας σημασίας να παρουσιάσουμε το χαρακτήρα του γέρο Σκρουτζ. Αναλυτικότερα, ο πρωταγωνιστής μας, εμφανίζεται στο έργο ως ένας φιλάργυρος άνθρωπος, γκρινιάρης, με μόνιμα κακή διάθεση, που δε βρίσκει τίποτε το ενδιαφέρον στους συνανθρώπους του και για αυτό το λόγο τους αποφεύγει συστηματικά. Η πλοκή εκτυλίσσεται τις ημέρες των Χριστουγέννων και όσο προχωρά η ροή του βιβλίου, συναντούμε και άλλους χαρακτήρες πέρα από τον πρωταγωνιστή.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, διαδραματίζει ο παλιός συνέταιρος του Σκρουτζ, ο Τζέικομπ Μάρλεϊ, ο οποίος έχει αποβιώσει μερικά χρόνια πριν από τα Χριστούγεννα εκείνου του έτους. Ο χαρακτήρας αυτός, ο οποίος πλέον έχει περάσει στην αιωνιότητα, αποφασίζει να επισκεφτεί τον εν ζωή συνέταιρό του, προκειμένου να του υπενθυμίσει όλα αυτά που έχει ξεχάσει τόσα χρόνια με τη δουλειά και τη γκρίνια του, ενώ επιχειρεί να του δείξει μια πιο αισιόδοξη και απλή πλευρά της ζωής, μέσα από καθημερινά γεγονότα του παρελθόντος. Σκοπός του είναι να μεταστρέψει το γέρο Σκρουτζ από παράξενο, σε έναν άνθρωπο με μεγαλύτερη ευαισθησία για τους συνανθρώπους του και πόσο μάλλον τις γιορτινές αυτές ημέρες του χειμώνα.

Ο πρωταγωνιστής αρχικά ταράζεται από την επίσκεψη του παλιού του συνέταιρου, αλλά γρήγορα συνηθίζει την παρουσία του. Θα καταφέρει άραγε το καλοπροαίρετο φάντασμα να πετύχει το σκοπό του;

Φωτογραφία 2
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στο ρόλο που διαδραματίζουν και άλλοι χαρακτήρες της υπόθεσης, όπως ο διστακτικός βοηθός του Σκρουτζ, ο Μπὸμπ Κράτσιτ, ο οποίος σε ένα μεγάλο βαθμό φοβάται το αφεντικό του και προσπαθεί πάντοτε να το κρατά ικανοποιημένο. Είναι αναγκασμένος να δουλεύει πολλές ώρες, ακόμα και την παραμονή των Χριστουγέννων και είναι ένα από τα λίγα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται πολύ ο πρωταγωνιστής και δε δυσανασχετεί τόσο με την παρουσία του.

Και για το τέλος κρατήσαμε τα τρία φαντάσματα τα οποία προειδοποιεί ο συνέταιρος του Σκρουτζ πως θα τον επισκεφθούν. Ευτυχώς για αυτόν, τα πλάσματα αυτά δεν φαίνονται να έχουν κακές προθέσεις, κάτι που γλυτώνει τον πρωταγωνιστή από φόβο και μπελάδες. 

Φωτογραφία 3
Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα απορροφηθεί από τη μαγευτική αφήγηση του Charles Dickens. Ο συγγραφέας, καταφέρνει μέσα από γλαφυρές περιγραφές, να μας παρουσιάσει τη χριστουγεννιάτικη περίοδο στην Αγγλία του 19ου αιώνα, στολίζοντάς την παράλληλα με τη ζεστασιά των ημερών αυτών. Συχνά, η αφήγηση σε πολλά σημεία γίνεται αντιφατική, αφού συνδυάζει τις παραξενιές και την κακή διάθεση του γερό Σκρουτζ, με την ευαισθησία των συνανθρώπων του και το κρύο του γραφείου του με τη ζεστασιά από το τζάκι του σπιτιού του. Μα αυτό είναι τελικά που κάνει το έργο τόσο μαγευτικό. Ο συνδυασμός φαινομενικά αντίθετων μεταξύ τους καταστάσεων, δημιουργεί ένα οικείο κλίμα στον αναγνώστη, τον χαλαρώνει και τον κάνει να απολαμβάνει τη ζεστασιά που εκπέμπει το βιβλίο.

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» είναι ένα έργο το οποίο αξίζει σίγουρα να διαβαστεί από τους λάτρεις της λογοτεχνίας, κάτι που αποδεικνύεται και από την ευρεία αποδοχή του την εποχή της δημοσίευσής του, τόσο από το αναγνωστικό κοινό, όσο και από τους κριτικούς. Με 6.000 αντίτυπα να πωλούνται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα και πάνω στον χρόνο να αγγίζουν τα 10.000, κατανοούμε πως αποτελεί διαχρονική επιλογή, αφού πέρα από μαγευτικές περιγραφές της παγωμένης Αγγλίας, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να λάβει ηθικά μηνύματα, θα μπει σε σκέψεις και θα καταλάβει για ποιο λόγο το όνομα του Charles Dickens, δύο αιώνες αργότερα, εξακολουθεί να παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα.

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: catisart.gr, φωτογραφία 1: genxpose.blogspot.com, φωτογραφία 2: bbc.com, φωτογραφία 3: smithsonianmag.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ