ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η Δράμα το φθινόπωρο…


Η Δράμα χαρακτηρίζεται αυτό το διάστημα από φθινοπωρινά χρώματα, πάρκα που δίνουν ανάσα στον επισκέπτη, πηγές που αναβλύζουν και παλιά αρχοντικά που θυμίζουν μία άλλη εποχή. 

Για να φτάσετε στην πόλη πέρα από την Εγνατία οδό θα διασχίσετε αναγκαστικά και επαρχιακό δρόμο που καθυστερεί μεν την πρόσβαση στην πόλη, προσθέτει δε ποικιλία στο ταξίδι, καθώς πέρα από άγονα τοπία θα αντικρίσετε και ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα.


Η πόλη της Δράμας αποτελεί πράσινο παράδεισο, καθώς διαθέτει πράσινα πάρκα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο κέντρο αλλά και πηγές, από τις οποίες προήλθε και το όνομα της πόλης (Ύδραμα από το ύδωρ που σημαίνει νερό). Το κεντρικό πάρκο μετατρέπεται κάθε Δεκέμβριο σε χριστουγεννιάτικο χωριό για ένα μήνα, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών, κυρίως οικογένειες με παιδιά. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, κοντά στο κεντρικό πάρκο, με το πράσινο τοπίο και τις πηγές που αναβλύζουν, όπου λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ τραγουδιού Dramaica Youth Festival με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα. Την ημέρα εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας η ομώνυμη εκκλησία συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. 


Οι πηγές σχηματίζουν λιμνούλες, όπου πλέουν διάφορα είδη πάπιας, ενώ τα φύλλα από τα δέντρα αυτόν τον καιρό έχουν ένα βαθύ κόκκινο. Γύρω από τις πηγές παρατάσσονται παλιά αρχοντικά αλλά και καφετέριες-ταβέρνες. Καθώς περπατάτε μέσα στο πάρκο θα αντικρίσετε ορισμένα γκράφιτι, τα οποία προσθέτουν περισσότερο χρώμα και ομορφιά. 


Το κέντρο της Δράμας αποτελείται από στενά δρομάκια, όπου παρατάσσονται καφετέριες, μαγαζιά με ρούχα ή υποδήματα αλλά και ταβέρνες. Αν και δεν διαθέτει την γραφικότητα που έχουν άλλες πόλεις, καθώς περιβάλλεται από άχαρα κτίσματα κατά κύριο λόγο, προσφέρει άφθονο πράσινο σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, με αποτέλεσμα να διατηρεί την γοητεία της. 

Προτού φύγετε από την πόλη αξίζει να επισκεφτείτε ένα ύψωμα πάνω στο βουνό, που προσφέρει άποψη της πόλης από ψηλά. Κάθε ταξίδι μας αφήνει διαφορετική αίσθηση: Άλλα χρώματα, άλλος κόσμος, άλλος αέρας. Κάθε μέρος έχει τις δικές του γεύσεις και ομορφιές, έτσι είναι και η Δράμα. Όπως γνωρίζεις έναν άνθρωπο και προσπαθείς να τον μάθεις με τον χρόνο, έτσι εξερευνάς και ένα μέρος, και ενώ μπορεί να φαντάζει άχαρο αρχικά, ανακαλύπτεις στην πορεία πως κρύβει πολλά χαρίσματα.