ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η εβδομαδιαία θεατρική ατζέντα της Townsendia (12/11 - 18/11)


Η ποσότητα, η ποιότητα αλλά και η ποικιλία των παραστάσεων που έχουμε δει έως σήμερα μαρτυρούν μια αρκετά επιτυχημένη θεατρική σεζόν για τον χειμώνα που διανύουμε. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, εμείς όμως εξακολουθούμε να επιμένουμε σε λίγες και καλές προτάσεις που είμαστε σίγουροι θα σας διασκεδάσουν, θα σας συγκινήσουν, θα σας δώσουν τροφή για σκέψη και τελικά θα σας χαρίσουν μια μοναδική βραδιά. Ας δούμε τι ξεχωρίσαμε αυτή τη φορά για εσάς...


Μετά το κλασικό πια Αντί Διδακτορικού και την άκρως πρωτότυπη Υπερπαραγωγή, ο Δημήτρης Δημόπουλος ανεβαίνει στη σκηνή με την Καφρόκρεμα. Ο γνωστός κωμικός παρουσιάζει τα πιο σκωπτικά και ανατρεπτικά ως τώρα κείμενά του, αντιμετωπίζοντας κάθε θέμα με αθώο ενθουσιασμό μα και ειρωνικό σκεπτικισμό ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα; Μια παράσταση που κινείται με την ίδια ευκολία από την καφρίλα των πιο κρυφών σκέψεων όλων μας, ως την αφρόκρεμα των πιο ευγενών προθέσεών μας, ένας σταντ-απ μονόλογος και του ύψους, και του βάθους! Η Καφρόκρεμα καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη στην ολοκληρωμένη μορφή της, μετά τις σολντ-άουτ πρώτες παρουσιάσεις της στο Athens Comedy Festival και το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, για 3 μόνο παραστάσεις στις 14, 15 και 16 Νοέμβρη στο Θέατρο Αυλαία.


Ένα σύγχρονο πολυσυζητημένο έργο σπάνιου φιλοσοφικού προβληματισμού και υψηλής γλωσσικής εκφραστικής διεκδίκησης σε μία θεατρική προσαρμογή που συγκλόνισε το κοινό της Αθήνας, μεταφέρεται στην θεατρική σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον. Πρόκειται για τη "Γκέμμα" του Δημήτρη Λιαντίνη, μια μυσταγωγική παράσταση που μας καλεί μέσα από τη θεατρική, ερμηνευτική προσέγγιση του σκηνοθέτη, Πάνου Αγγελόπουλου, να μυηθούμε στο φως και την αλήθεια. Οι ιδέες-αρχέτυπα του Λιαντίνη ενσαρκώθηκαν σε ανθρώπινους χαρακτήρες και με εφόδιο το φιλοσοφικό λόγο στη σκηνή, ανταμώνουν, ξεσκίζονται και πάλι σμίγουν σε ανώτερα όντα με ένα μόνο σκοπό, να δώσουν απάντηση και φως στα μεγάλα σκοτάδια της ανθρωπότητας. Η "Γκέμμα" αποτελεί θησαυρό φιλοσοφικό, ποιητικό και λογοτεχνικό και μπορείτε να την απολαύσετε από Πέμπτη έως και Κυριακή. 


Μια ακόμη πολυσυζητημένη παράσταση είναι, καθόλου άδικα, «Ο συλλέκτης», το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς που μεταφέρεται στο θέατρο σε διασκευή του Μαρκ Χήλυ. Εδώ παρακολουθούμε τη διαμάχη ανάμεσα στις διαφορετικές επιθυμίες και επιδιώξεις δύο ανθρώπων(ο λόγος για τους Αργύρη Αγγέλου και Ιωάννα Πηλιχού), με έμφαση σ’ έννοιες όπως η εμμονή και η εξάρτηση. Ο Φώουλς, πραγματεύεται το θέμα της άσκησης εξουσίας, και στήνει μια μάχη, όπου εκείνος τη δυναστεύει καταργώντας τη σωματική της ελευθερία, ενώ εκείνη του επιβάλλεται με τη νοημοσύνη της. «Ο συλλέκτης» του Φώουλς είναι ένα λεπτά επεξεργασμένο ψυχογράφημα δύο χαρακτήρων, ένα έντονο θρίλερ με διαρκή υπόγεια ένταση και έχει πρεμιέρα στις 16 Νοεμβρίου.


Η Ζέτα Δούκα στην παράσταση “Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ” μέσα από μια καινούργια ματιά θα σχολιάσει – μοιραίως - όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Οριάνας Φαλάτσι. Σε ορισμένες περιστάσεις να λόγια είναι περιττά, γι' αυτό ας δούμε ένα μικρό απόσπασμα: «Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που καίνε ανθρώπους; Νόμιζα ότι με τα κρεματόρια είχαμε τελειώσει. Έχουμε μπει σε μια σκοτεινή στενωπό χωρίς κανείς να είναι ακόμη σε θέση να “δει” τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Κινούμενη άμμος η χώρα, κινούμενη άμμος και όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν. Αν ερχόσουν στον κόσμο θα μάθαινες τι είναι τα συναισθήματα, τι κάνει τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι. Θα μάθαινες τι είναι ο φόβος (πόσο φοβήθηκε άραγε ένα παιδί παλεύοντας με τον καπνό και τη φωτιά;) Θα μάθαινες τι είναι αγωνία, τι είναι η αγανάκτηση, τι είναι οργή και τι θυμός, πώς νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι που φωνάζουν το δίκιο τους ανεβαίνοντας αργά και συντεταγμένα το δρόμο που απέκτησε τελικά τη δική του ιστορία, τη δική σου ιστορία». Στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αυλαία. 


Τέλος, το Θέατρο Παράθλαση παρουσιάζει κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9 μμ το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο, “Οι γίγαντες του βουνού”. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του μεγάλου συγγραφέα, το οποίο, μετά το θάνατο του, έμεινε ημιτελές. Ωστόσο, πρόλαβε να διηγηθεί στο γιο του, το τι επρόκειτο να συμβεί στην τέταρτη και τελευταία πράξη. Με βάση λοιπόν τις σημειώσεις αυτές, δημιουργήθηκε μια συγγραφική ομάδα, που ανέλαβε να γράψει το τελευταίο μέρος του έργου. Εμπνευσμένη από το κόσμο των ονείρων και των φαντασμάτων, η παράσταση είναι βουτηγμένη σε εικόνες μαγικές, φαντασμαγορικές, μουσικές, ποτισμένες από μια ανυπέρβλητη γοητεία. Είναι ένα ταξίδι στο βάθος των εικόνων, των πραγμάτων, των ιδεών. Μέχρι την τελική αναμέτρηση.

Καλή θέαση!