ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Χρήστος Δανάς: Υπάρχει πάντα μια λύση και αυτή βρίσκεται μέσα από καθαρό μυαλό


Σε μία υπερπαραγωγή του καταξιωμένου καλλιτέχνη Θεάτρου Σκιών Χρήστου Στανίση συμμετέχει ήδη από τον Οκτώβριο ο μουσικός, Χρήστος Δανάς. Οι παραστάσεις "Μια φορά κι έναν καιρό - Τα παραμύθια του Καραγκιόζη" φιλοξενούνται από το θέατρο Αθήναιον αρχικά μέχρι τον Δεκέμβριο και ήδη σχεδιάζεται ο δεύτερος κύκλος τους. Κάθε μήνα παρουσιάζεται και μια διαφορετική ιστορία του Καραγκιόζη, αλλά η εμπειρία αυτού του θεάματος σκιών, υπό τη συνοδεία τριών διαφορετικών οργάνων μουσικής, μένει κάθε μήνα μοναδική! Συναντήσαμε τον καλλιτέχνη Χρήστο Δανά και μιλήσαμε για την παράσταση, τις επιδιώξεις της, την αναγκαιότητα του Καραγκιόζη σήμερα και άλλα πολλά. Απολαύστε παρακάτω! 

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία σας με τον κύριο Χρήστο Στανίση;

Ο κ. Στανίσης παραβρέθηκε σε μια εμφάνιση που είχαμε με τους άλλους δύο συνεργάτες μου, τον κ. Αναστασίου και την κα. Μπιτζίδου. Του άρεσε το σύνολο και το δέσιμο που είχαμε μεταξύ μας και έτσι μας πρότεινε αυτή τη συνεργασία.



Οι σπουδές σας είναι στη μουσική;

Ξεκίνησα βιολί στην ηλικία των επτά ετών και τώρα σπουδάζω στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην κατεύθυνση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με ειδίκευση στο βιολί.

Βιοπορίζεστε μέσα από την τέχνη σας ή ασκείτε και κάποιο άλλο επάγγελμα;

Βιοπορίζομαι αποκλειστικά μέσα από τη μουσική, χωρίς να τη βλέπω στεγνά σαν ένα επάγγελμα. Είναι ευτυχία για μένα που μπόρεσα να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι που αγαπώ τόσο πολύ από μικρό παιδί.



Στις παραστάσεις παίζετε ζωντανά βιολί, μαζί με τους δύο συναδέλφους σας, οι οποίοι παίζουν σαντούρι και λαούτο. Ήταν αυτό το πάντρεμα οργάνων με τη τέχνη του θεάτρου σκιών ένα δύσκολο έργο για εσάς;

Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα να συμμετάσχω σε παραστάσεις του Καραγκιόζη ως οργανοπαίχτης, γεγονός που θέτει έναν πήχη δυσκολίας ως προς τη συνεργασία και το συγχρονισμό ανάμεσα σε μένα, τους συναδέλφους μου και τον κ. Στανίση. Ωστόσο, επειδή συνεργάζομαι με τα παιδιά καιρό τώρα, αυτό έκανε τη δουλειά μας πιο εύκολη.

Σίγουρα οι τέχνες στην Ελλάδα είναι ένας τομέας που υστερεί και για να πετύχει κάποιος χρειάζεται να έχει τα τρία «Τ» της επιτυχίας (τύχη, τόλμη, ταλέντο). Εσείς στο ταξίδι σας για να φτάσετε μέχρι εδώ, πού βρήκατε στήριξη;

Θα συμφωνήσω πως στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να πετύχει κάποιος και να φτάσει ψηλά, αν δεν έχει και τα τρία «Τ». Σίγουρα πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το ταλέντο, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να τολμά και να έχει υπομονή και επιμονή σε αυτό που κάνει, καθώς φυσικά και να έχει τύχη! Εγώ νιώθω πολύ τυχερός, γιατί είχα τους γονείς μου δίπλα μου τόσα χρόνια. Σε αυτούς οφείλω το ότι ξεκίνησα να παίζω βιολί και θα συνεχίζω να παίζω χάρη σ’αυτούς.

Τι πιστεύετε ότι συμβολίζει ο Καραγκιόζης ως ιδέα για την ελληνική κοινωνία;

Η μορφή του Καραγκιόζη είναι αρκετά συμβολική, όπως και πολλά στοιχεία του θεάτρου σκιών. Ο Καραγκιόζης αντιπροσωπεύει τον μέσο Έλληνα, που στην προσπάθειά του να αναθρέψει τα παιδιά του και να συντηρήσει την οικογένειά του θα έκανε τα πάντα, έτσι ακριβώς όπως ο Καραγκιόζης. Όπως ανέφερα, φέρει πάνω του συμβολικά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ότι πάντα κυκλοφορεί ξυπόλητος κι αν όχι, τότε με τρύπια παπούτσια, γεγονός που συμβολίζει ότι δεν μπορεί να μπει σε κανένα «καλούπι». Μπορεί κάποιος να βρει πολλούς ακόμα συμβολισμούς στον Καραγκιόζη. 



Γιατί θεωρείτε σημαντικό να εξοικειωθούν οι νέες γενιές με την παράδοση αυτή του Καραγκιόζη;

Δεν θεωρώ πως η παράδοση του Καραγκιόζη εξαφανίστηκε ποτέ ώστε να εξοικειωθούν οι νέες γενιές με αυτήν, απλά υπήρξαν περίοδοι που το θέατρο σκιών επισκιάστηκε από άλλων ειδών θεατρικές παραστάσεις.

Ο Καραγκιόζης εκπροσωπεί την εσωτερική δύναμη που νικά τις αναποδιές με θάρρος. Δεδομένης της κατάστασης των τελευταίων χρόνων, τι θεωρείτε ότι μπορεί ο Καραγκιόζης να μας διδάξει μέσα από τα παθήματά του;

Όπως είπατε και εσείς, είναι ένας χαρακτήρας που με το θάρρος του, αντιμετωπίζει όλες τις αναποδιές. Τον βλέπουμε πολλές φορές να χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του για να πετύχει το σκοπό του, ή να ξεφύγει από καταστάσεις. Ίσως αυτό που μπορεί να μας διδάξει, είναι το ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, υπάρχει πάντα μια λύση και αυτή βρίσκεται μέσα από καθαρό μυαλό.



Θα θέλατε να μεταφέρετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας;

Όπως γνωρίζουμε και βιώνουμε τις τωρινές συνθήκες, η καθημερινότητα έχει μετατραπεί σε μια δύσκολη κατάσταση όπου πολλοί αδυνατούν να την αντιμετωπίσουν. Θα ήταν φρόνιμο να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με θάρρος και δυναμισμό και όχι με δειλία και δισταγμό. Άλλωστε ένα από τα μαθήματα που μας περνά ο Καραγκιόζης μέσα από τα παθήματά του, είναι να ξεπερνάμε τα προβλήματα με εξυπνάδα και άλλοτε κάποια από αυτά με χιούμορ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πρώτα απ΄ όλα θέλω να ολοκληρώσω τη φοίτηση μου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ώστε να πάρω το πτυχίο μου και ο επόμενος στόχος μου είναι το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό πάνω στο αντικείμενο του παραδοσιακού βιολιού, καθώς και η ενασχόληση και αναζήτηση μου πάνω σε άλλες μουσικές παραδόσεις.

Συνέντευξη: ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Το αθάνατο νερό" σε σκηνοθεσία και διασκευή Χρήστου Στανίση στο Θέατρο Αθήναιον