ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αμοργός - Στο νησί όπου ψάχνεις σήμα, αλλά το μόνο που βρίσκεις είναι γαλήνη




Την Αμοργό οι περισσότεροι την έχουμε ακουστά από το "Απέραντο Γαλάζιο" ("Le Grand Bleu") του Luc Besson, καθώς κάποιες σκηνές της ταινίας έλαβαν χώρα σε αυτό το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου πελάγους. Από το 1988, όταν έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας, μέχρι σήμερα, η Αμοργός προσελκύει τα καλοκαίρια πολλούς τουρίστες, κυρίως Γάλλους, αλλά και αρκετούς νέους -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- οι οποίοι την επισκέπτονται με αφορμή το μουσικό UP Festival. Η Αμοργός όμως είναι όμορφη κάθε εποχή, γεγονός που διαπίστωσα φέτος, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναδώ για δεύτερη φορά το μαγικό αυτό νησί.




Επισκέφτηκα την Αμοργό από τις 31 Οκτώβρη μέχρι τις 5 Νοέμβρη, στο πλαίσιο του συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ 2018, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ευκαιρία συμμετοχής στο συνέδριο, μου δόθηκε μέσω του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου μαζί με τους συμφοιτητές - συναδέλφους μου, ήμασταν υπεύθυνοι για την προβολή του συνεδρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόντες ήταν και επαγγελματίες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, καθώς και κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και άνθρωποι του χώρου της διαφήμισης. 


Το συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ, διοργανώθηκε για 16η συνεχόμενη χρονιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο γυναικών της Αμοργού, σε συνεργασία με το Δήμο Αμοργού, την υποστήριξη του ΕΣΠΑ και τη φιλοξενία του Aegialis Hotel & Spa. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε και το 9ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, με συμμετοχές ελληνικής παραγωγής, καθώς και συμμετοχές από σχεδόν 20 χώρες του εξωτερικού. Το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν εξαιρετικά οργανωμένο, γεμάτο επισκέψεις σε ιστορικά μέρη, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, νόστιμο φαγητό από αγνά τοπικά υλικά σε ταβερνάκια του νησιού, επιδείξεις παραδοσιακών συνταγών, ομιλίες ειδικών και συζητήσεις κοινού, προβολές ταινιών, νησιώτικους χορούς και φυσικά, πολλή ψημένη ρακί -το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού!


Από τις επισκέψεις σε αξιοσημείωτα μέρη του νησιού, ξεχώρισε το Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα μοναστήρι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε βράχο, στην απόκρημνη νότια ακτή του νησιού, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Η μονή χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και πήρε το όνομα της από την εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που βρέθηκε την εποχή της Εικονομαχίας από την Παλαιστίνη (όπου υπήρχαν ορθόδοξα μοναστήρια), στον Όρμο της Αγίας Άννας στην Αμοργό.


Το ενδιαφέρον μας επίσης, κέρδισε και η Ολυμπία, το ναυάγιο της Αμοργού, σκηνές του οποίου παρατηρούμε και στην ταινία "Απέραντο Γαλάζιο". Το παρατημένο πλοίο, βρίσκεται μισοβυθισμένο σε έναν μικρό και ήσυχο νοτιοδυτικό κόλπο του νησιού, της περιοχής Καλοταρίτισσα. Ναυάγησε περίπου το 1980, όταν το έπιασε βοριάς και πήγε να αράξει στον απάνεμο κολπίσκο του Λίβερου. Έριξε άγκυρα, αλλά δεν το κράτησε και έπεσε στα βράχια. 


Από ένα συνέδριο που επικεντρώνεται στον γαστροτουρισμό, δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει η επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, καθώς και η μαγειρική επίδειξη παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως ξεροτήγανα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, πίτες, μουσακάς, κ.α. Διασώζοντας την γαστρονομική κληρονομιά ενός τόπου, διασώζεται και ο πολιτισμός, η ιστορία του, αλλά και το μέλλον του! 


Υπάρχουν πολλά είδη εναλλακτικού τουρισμού που αξίζουν για να ταξιδέψει κανείς. Ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένα από αυτά και αρχίζει να αναπτύσσεται σταδιακά στη χώρα μας. Γενικότερα ο συνεδριακός τουρισμός, είναι ικανός να προάγει τον πολιτισμό και να αποτελέσει ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των χωρών. Ακόμα, από τη φιλοξενία ενός συνεδρίου, η πόλη/ το νησί/ το χωριό ανακτά ζωντάνια, η οικονομία ενισχύεται, οι δείκτες απασχόλησης ανεβαίνουν, οι υποδομές αξιοποιούνται και το όνομα της χώρας «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο. Οι ίδιοι οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες, αποτελούν τα καλύτερα «οχήματα διαφήμισης» για την προσέλκυση μελλοντικών τουριστών, που θα σέβονται την ιστορία του τόπου. Εάν θέλουμε να είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες, αξίζει να στηρίζουμε και να προωθούμε τέτοιων ειδών δράσεις, που μάχονται ειρηνικά, κόντρα στον μαζικό τουρισμό των all inclusive απερίσκεπτων διακοπών. 

Σύνταξη και φωτογραφίες: ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ