ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Λάμπρος Κωνσταντάρας ή καλύτερα ο "Λαμπρούκος όλων"





Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τον θάνατό του, ωστόσο κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τον ίδιο, τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, αλλά και το πόσο απολαυστικός ήταν πάντοτε.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας βρίσκεται στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ο ίδιος γεννιέται στις 13 Μαρτίου του 1913, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο χώρο της τέχνης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έχει και την αδελφή του, τη Μήτση Κωνσταντάρα, καθώς και άλλη μια αδερφή εκτός χώρου.

Ο γνωστός ηθοποιός γεννιέται στην οδό Πλουτάρχου 13 στο Κολωνάκι και από μικρή ηλικία αποφασίζει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ο ίδιος ανήκει στην ομάδα της ΑΕΚ στη θέση του τερματοφύλακα της Β’ομάδας το 1929-1930. Παράλληλα, είναι και αθλητής στίβου σε αγωνίσματα ταχύτητας.

Το 1930 κατατάσσεται μετά από επιμονή της οικογένειάς του και χωρίς την δική του θέληση, στη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα, από όπου τελικά δραπετεύει…από τη θάλασσα.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γλιτώνει το Στρατοδικείο μετά από ενέργειες της οικογένειάς του και το 1934 φεύγει στη γαλλική πρωτεύουσα έτσι ώστε να σπουδάσει χρυσοχόος και να αναλάβει το χρυσοχοείο της οικογένειάς του στο κέντρο της Αθήνας.


Φωτογραφία 1
Όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν έτσι όπως τα υπολογίζει και αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί με άλλες, ώσπου ο Γάλλος σκηνοθέτης Λουί Ζουβέ τον βλέπει να παίζει ως κομπάρσος σε θεατρική παράσταση.

Έτσι, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας σπουδάζει υποκριτική στο θέατρο «Ατενέ» και το καλοκαίρι του 1938 επιστρέφει στην Ελλάδα, ξεκινώντας πλέον καριέρα ηθοποιού.

Ο Λαμπρούκος….ηθοποιός

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας παίζει στο ελληνικό θέατρο για 40 χρόνια, με τον αριθμό των παραστάσεων στις οποίες συμμετέχει να ξεπερνά τις 19 και εμφανίζεται σε πολλές ελληνικές πόλεις, καθώς επίσης και στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια, στο πλαίσιο περιοδειών.

Το καλοκαίρι του 1938, ο ηθοποιός πραγματοποιεί την πρώτη του παράσταση στην Ελλάδα, με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, στο έργο «Τα παράσημα της γριούλας» του Φ. Μπάρυ.


Φωτογραφία 2



Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία παράσταση του γνωστού ηθοποιού γίνεται τον χειμώνα του 1978, με το θίασο Λάμπρου Κωνσταντάρα - Νίκου Ρίζου - Μάρως Κοντού, στο μιούζικαλ «Τρελές
επαφές ρωμέικου τύπου», του Κώστα Πρετεντέρη.

Ωστόσο, γνωστός στο ευρύ κοινό, γίνεται μέσα από τους ρόλους του στον κινηματογράφο.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ξεχωρίζει στο ρόλο του ώριμου άνδρα, με λεφτά και λάτρης του γυναικείου φύλου ή του «πατέρα» αρκετών γνωστών σταρ της εποχής (Η Αλίκη στο Ναυτικό, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Υιέ μου, υιέ μου κλπ).

Ο ίδιος μετρά 78 συμμετοχές στον αντίστοιχο αριθμό ελληνικών ταινιών, σε τέσσερις που γυρίστηκαν στη Γαλλία την δεκαετία του 1930 και σε μία ελληνική που γυρίστηκε στην Αίγυπτο το 1950.

Μάλιστα, το 1969 κερδίζει το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Ο Μπλοφατζής», στην οποία και πρωταγωνιστούσε.

Τελευταία του ταινία είναι «Ο Λαμπρούκος Μπαλαντέρ», κάτι που οι περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν ως απάντηση στην ερώτηση: «Πες μου μια ταινία του Κωνσταντάρα».

«Τα εν οίκω»

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας για πρώτη φορά το 1945 και έχει πλάι του την ηθοποιό Γιούλη Γεωργοπούλου, με την οποία αποκτά ένα γιο, το δημοσιογράφο και βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα, ο οποίος του χαρίζει στη συνέχεια δυο εγγόνια: την Παυλίνα και το Λάμπρο.


Φωτογραφία 3



Το 1971, ο αγαπημένος ηθοποιός ξαναπαντρεύεται, αυτή τη φορά τη Φιλιώ Κεκάτου και τα τελευταία χρόνια της ζωή του αποφασίζει να τα περάσει στη Βάρκιζα.

Τα προβλήματα υγείας & ο θάνατος

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας από το 1970, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ξεκινά η αντίστροφή τόσο της καριέρας του όσο και της ζωή του.

Συγκεκριμένα, έχει διαβήτη, αλλά ποτέ δεν κάνει διατροφή προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Το 1978 αρρωσταίνει από κρίση με το ζάχαρο που τον ταλαιπωρούσε και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ ετοιμαζόταν να φύγει για την παράσταση, μένει παράλυτη η δεξιά του πλευρά.

Ο ηθοποιός μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κάνουν λόγο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υγεία του σταδιακά βελτιώνεται, χωρίς να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση και για αυτόν τον λόγο κάνει την τελευταία του ταινία, το 1981 (Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ).

Το εγκεφαλικό που είχε υποστεί του αφήνει προβλήματα στην ομιλία του και σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ηθοποιός κόλλαγε σε σύμφωνα όπως στο "κ".

Βέβαια, στα γυρίσματα της ταινίας είναι όπως πάντα άψογος και οι υπόλοιποι ηθοποιοί μένουν άφωνοι με τον επαγγελματισμό του και αρχίζει να παίρνει τα πάνω του.

Το καλοκαίρι του 1983 παθαίνει δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο ήταν πιο βαρύ από το πρώτο και αφήνει έντονα τα σημάδια του, όπως: προβλήματα στην ομιλία και πρόβλημα στην χρησιμοποίηση του δεξιού του χεριού.

Έκτοτε «φυλακίζεται» στον εαυτό του, νικημένος από την κατάθλιψη, χωρίς να θέλει να θέλει να συναναστρέφεται με κανέναν. Αμέσως, παίρνει την απόφαση να απομονωθεί στο σπίτι του στην Βάρκιζα.


Φωτογραφία 4



Δυστυχώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται σταδιακά και μεταφέρεται εσπευσμένα στο «Ασκληπιείο» της Βούλας.

Από εκεί ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιστρέφει σπίτι του, όπου περνά τις τελευταίες του μέρες άφωνος και καταβεβλημένος.

Στις 28 Ιουνίου 1985, ο «Λαμπρούκος όλων» φεύγει για τη γειτονιά των Αγγέλων, σε ηλικία 72 ετών.

Ο θάνατός του γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες και αποτελεί πρώτη είδηση σε όλα τα δελτία ειδήσεων, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Ο κινηματογράφος και ο χώρος της υποκριτικής θρηνούν το χαμό του δημοφιλούς ηθοποιού και η κηδεία του τελείται παρουσία πλήθους κόσμου, στις 29 Ιουνίου του 1985, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν ένας άνθρωπος που πολλοί ίσως να μην ήξεραν. Αλλά δεν τους ενδιέφερε τελικά, διότι έβλεπαν μέσα από το ταλέντο του αυτά τα οποία ήθελαν έτσι ώστε να τον βάλουν στην καρδιά τους και στο «σπίτι» τους, για μια ζωή.

Οι ταινίες του παίζονται φυσικά μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να προσφέρουν απίθανο γέλιο, τόσο με τις ατάκες που έλεγε ο ίδιος, όσο και με τις εκφράσεις που έπαιρνε λέγοντάς τες.

Φωτογραφία 5

Δε μπορώ, τέλος, να μην αναφερθώ και στις ξεκαρδιστικές «γυμναστικές» επιδείξεις που έκανε για να πραγματοποιήσει μια βουτιά στην πισίνα, σε μια ταινία που ειλικρινά δεν θυμάμαι πως λεγόταν, αφού για μένα σε όλες ήταν ο Κωνσταντάρας, εκείνος ο ψηλός κύριος, με την κοιλιά και τα ανοιχτά ξεκούμπωτα πουκάμισα.

Ήταν και είναι ο «Λαμπρούκος όλων».

Με πληροφορίες από το sansimera
Φωτογραφίες: κεντρική: golden-memories.info, φωτογραφία 1: singlewoman.gr φωτογραφία 2: mixanitouxronou, φωτογραφία 3: newsbeast.gr, φωτογραφία 4: youtube.com, φωτογραφία 5: tempo24.news

Σύνταξη: ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ