Δέκα μικροί νέγροι (Agatha Christie) - Κλασσική βιβλιοπρόταση - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

Δέκα μικροί νέγροι (Agatha Christie) - Κλασσική βιβλιοπρόταση

Share This

Και αυτή την εβδομάδα όπως και προηγούμενες, την τιμητική της έχει η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, Agatha Christie. Το σημερινό αφιέρωμα, αφορά σε ένα από τα γνωστότερα (αν όχι το γνωστότερο) και πιο πετυχημένα έργα της. Οι "Δέκα μικροί νέγροι" δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1939 και έκτοτε αποτελούν διαχρονική επιλογή για τους απανταχού βιβλιοφάγους.

Η πλοκή, αφορά σε 8 άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, οι οποίοι λαμβάνουν ξεχωριστά σημειώματα ο καθένας από κάποιον, που ισχυρίζεται πως έχει γνωριστεί μαζί τους στο παρελθόν και τον οποίο παραδόξως οι ίδιοι δεν θυμούνται. Ο εκκεντρικός αποστολέας, τους προσκαλεί στο νησί του Νέγρου και οι παραλήπτες των γραμμάτων δέχονται την πρόσκληση, μιας και είναι περίεργοι να γνωρίσουν τον οικοδεσπότη που δεν θυμούνται και που τόσο ευγενικά τους προσκάλεσε στο σπίτι του.

Οι τόσο διαφορετικοί καλεσμένοι, συναντώνται τυχαία κατά την αναχώρησή τους για το νησί, ενώ μεταφέρονται με τη βενζινάκατο. Η διαμονή τους κατά τις πρώτες ώρες παραμένει ευχάριστη, με τους πρωταγωνιστές να απολαμβάνουν την παραθαλάσσια έπαυλη, τις ανέσεις που αυτή προσφέρει και τη θέα της θάλασσας από τα παράθυρά της. Το μυστήριο της υπόθεσης, καθώς και ο συνακόλουθος πανικός, αρχίζουν λίγο αργότερα, όταν ένας από τους 8 προσκεκλημένους πέφτει νεκρός στο μεγάλο σαλόνι.


Το βιβλίο σε όλο του το εύρος, συνιστά το απόλυτο μυστήριο. Η συγγραφέας καταφέρνει να χτίσει σταδιακά μια εξαιρετικά δύσκολη, αλλά συνάμα άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση, της οποίας τα γεγονότα εκτυλίσσονται αποκλειστικά σε ένα μέρος: τη μεγάλη, άδεια και για κάποιους αφιλόξενη έπαυλη του Νησιού του Νέγρου. Η Agatha Christie χρησιμοποιεί ιδιαίτερες περιγραφές τόσο αναφορικά με τους χαρακτήρες, όσο και με τα δωμάτια στα οποία διαμένουν και τους χώρους στους οποίους περιπλανώνται, δίνοντάς μας έτσι αποκλειστικά στοιχεία για την προσωπικότητα του καθενός. Η αίσθηση της απομόνωσης σε ένα έρημο νησί, στο οποίο οι πρωταγωνιστές πρέπει να περάσουν μερικές ημέρες και νύχτες καταφέρνοντας να επιβιώσουν, αφού ο πρώτος έχει ήδη πεθάνει μπροστά στα μάτια τους, είναι που κάνει το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον και ο αναγνώστης αδυνατεί να το αφήσει από τα χέρια του μέχρι να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, μέσα στο βιβλίο, παρουσιάζονται αναλυτικά η ψυχοσύνθεση, ο χαρακτήρας, καθώς και το παρελθόν των πρωταγωνιστών, χωρίς όμως αυτές οι ιδιαίτερες περιγραφές να βοηθούν ιδιαίτερα τον αναγνώστη να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης. Το αντίθετο μάλιστα! Εντείνουν ακόμα περισσότερο την αγωνία και τον κάνουν να αναρωτιέται τι σχέση μπορεί να έχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες, με έναν μυστηριώδη οικοδεσπότη και μια παλιά έπαυλη στη μέση του πουθενά! Η ίδια η συγγραφέας μάλιστα, έχει παραδεχτεί πως το εν λόγω βιβλίο ήταν ένα από τα δυσκολότερα που έχει γράψει και όχι αδίκως, αφού οι χαρακτήρες είναι πολλοί και η υπόθεση περίπλοκη.


Το βιβλίο στην ελληνική έκδοση, αποτελείται από κάτι παραπάνω από 200 σελίδες. Προσωπικά μου πήρε ένα μόλις βράδυ για να το ολοκληρώσω, αφού είναι έργο που ο αναγνώστης θα δυσκολευτεί να το αφήσει από τα χέρια του και να το συνεχίσει κάποια άλλη στιγμή. Το βιβλίο παρουσιάζει μια πολύ ξεκάθαρη δομή: στην αρχή μας παρατίθενται σκόρπια στοιχεία για τους πρωταγωνιστές, τα οποία όμως στη συνέχεια αναλύονται περισσότερο και κάνουν τον αναγνώστη να σχηματίζει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για καθέναν από αυτούς. Οι χαρακτήρες είναι κυριολεκτικά αυτό που λέμε "ένας και ένας", αφού οι διαφορές μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα, όπως εμπειρίες, εργασία, συμπεριφορά, ηλικία και άλλα είναι τεράστιες, ενώ ο οικοδεσπότης, ο οποίος παρουσιάζεται μυστηριώδης και ακριβοδίκαιος, προσπαθεί να αποδώσει δικαιοσύνη με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Η ανακάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου, συνιστά ένα εξαιρετικό δύσκολο, ως αδύνατο έργο, αφού ο αναγνώστης θα πλάσει διάφορα σενάρια σχετικά με τον λόγο για τον οποίο θα μπορούσε κάποιος από αυτούς ενδεχομένως να θέλει να σκοτώσει τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, χωρίς όμως να μπορεί να στηριχτεί σοβαρά στις υποθέσεις του και μιας και ο οικοδεσπότης δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να εμφανιστεί άμεσα. Η αλήθεια αποκαλύπτεται μόνο στο τέλος. Άλλωστε η μεγάλη συγγραφέας είχε πολλάκις πει, πως δεν σκεφτόταν από την αρχή ποιος θα είναι ο ένοχος στο έργο της, αλλά το αποφάσιζε σχεδόν πάντα λίγο πριν το τέλος, κάτι που ισχύει και στα περισσότερα έργα της, αφού στα πιο πολλά οι υποθέσεις για την ταυτότητα του ενόχου είναι διάφορες, αλλά αποτελούν μόνο ενδείξεις και δεν μπορούν να τεκμηριωθούν πριν ο αναγνώστης φτάσει στο τέλος.

Το γεγονός πως έχει καταταχθεί ανάμεσα στα πιο πολυδιαβασμένα και γνωστότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας γενικότερα και όχι μόνο της αστυνομικής, νομίζω πως εξηγεί ξεκάθαρα γιατί προτείνεται το συγκεκριμένο κλασσικό έργο. Σίγουρα με την ολοκλήρωσή του, ο αναγνώστης θα σκέφτεται και θα ανακεφαλαιώνει την υπόθεση για πολλή ώρα μετά...

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: criminalelement.com, φωτογραφία 1: variety.com, φωτογραφία 2:  famousauthors.org

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ

Pages