ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

5 διαχρονικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας που αξίζει να διαβάσει κανείς


Επιστημονική φαντασία. Ένας τομέας που περιλαμβάνει πληθώρα βιβλίων και ταινιών και εν έτη 2018, είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Με τις κινηματογραφικές παραγωγές να ακολουθούν η μια την άλλη και τα ειδικά εφέ των ταινιών να προσφέρουν στο θεατή μια κυριολεκτικά μοναδική εμπειρία, είναι αυτονόητο πως ο χώρος αυτός έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση. Το πιο αξιοσημείωτο στην περίπτωση μας βέβαια, είναι πως πλήθος από αυτές τις παραγωγές, έχουν ως πηγή έμπνευσης κλασσικά λογοτεχνικά έργα, τα οποία, αν και γραμμένα τα περισσότερα τον προηγούμενο αιώνα, παρουσιάζουν, πέρα από έναν ιδιαίτερα πρωτοποριακό τρόπο γραφής, καταστάσεις και εικόνες μακριά από τις μη ανεπτυγμένες τεχνολογικά κοινωνίες εκείνης της εποχής.

Στα περισσότερα από αυτά, ο αναγνώστης θα συναντήσει περιγραφές για κοινωνίες ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, τόσο στο τεχνολογικό, όσο και στο ιατρικό επίπεδο και είναι βέβαιο πως πέρα από αυτά τα οποία έχουμε δει ήδη να εφαρμόζονται, θα αναρωτηθεί κατά πόσον μπορούν να πραγματωθούν στη σύγχρονη εποχή ή και στο μέλλον, αυτά τα οποία περιγράφει ο συγγραφέας. 

Τέλος, να υπογραμμίσουμε πως η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει βιβλία καθαρά επιστημονικής φαντασίας, δηλαδή έργα τα οποία σε όλο τους το εύρος αναφέρονται σε τεχνολογικές, βιολογικές και ιατρικές εξελίξεις καθώς και σε διαστημικές περιπέτειες και όχι σε έργα high fantasy (όπως για παράδειγμα ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" του Tolkien). Ποια είναι όμως τα πέντε αυτά βιβλία επιστημονικής φαντασίας που σίγουρα αξίζει να διαβαστούν έστω για μια φορά; Πάμε να δούμε... 

1) 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος - Clarke Arthur C. (1968)

Φωτογραφία 1
Η "Οδύσσεια του Διαστήματος" είναι ένα από τα κλασσικότερα έργα επιστημονικής φαντασίας που έχουν γραφτεί ποτέ. Το βιβλίο αποτέλεσε έμπνευση για τον Stanley Kubrick, ο οποίος μετουσίωσε τις περιγραφές του, σε κινηματογραφική παραγωγή.

Το έργο έχει γραφτεί από τον Clarke Arthur C. κατόπιν παραγγελίας από τον σκηνοθέτη και θα λέγαμε πως μέσα σε αυτό συναντούμε πολλά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Από μια ομάδα ανθρωποπιθήκων να ζουν στη γη μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν, μέχρι την επίδραση μιας εξωγήινης δύναμης πάνω σε αυτούς και το διαστημικό και μακροχρόνιο ταξίδι μερικών αστροναυτών μέχρι τον Κρόνο, είναι βέβαιο πως ο αναγνώστης θα απολαύσει στο έπακρο το βιβλίο. Το έργο συνδυάζει σε ορισμένα σημεία την πρωτοπορία με φιλοσοφικές προεκτάσεις, κάτι που το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό. Το έργο αποτελείται από 303 σελίδες.

2) Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ - Adam Douglas (1979)

Φωτογραφία 2
Το συγκεκριμένο βιβλίο σε ένα γενικό μοτίβο, μοιάζει αρκετά με το προηγούμενο. Στο συγκεκριμένο έργο, ο κόσμος δεν περιορίζεται στη γη όπως τη γνωρίζουμε, αλλά ο συγγραφέας το πηγαίνει παραπέρα. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή αφορά στον  Arthur Dent, έναν γήινο ο οποίος παρέα με τον μπετελγεζιανό φίλο του, Ford Escort, βρίσκονται να ταξιδεύουν με το διαστημόπλοιο «Χρυσή Καρδιά» μακριά από τη γη η οποία έχει καταστραφεί. Στο ταξίδι τους αυτό, συντροφιά τους κρατούν η Τρίλιαν, η οποία έχει αφήσει ανικανοποίητα αισθήματα στον Arthur και ένα καταθλιπτικό ρομπότ, ο Μάρβιν. όλοι μαζί κατευθύνονται προς τον πλανήτη Μαγραθέα, μην έχοντας συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που κρύβει η αχανής αυτή γωνιά του διαστήματος. Το βιβλίο αποτελείται από 208 σελίδες.

3) Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος - Aldus Huxley (1932)

Φωτογραφία 3
Πως θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα ένα από τα σημαντικότερα έργα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκαν ποτέ. Ο "Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος" γράφτηκε από τον Aldus Huxley το 1932 και έκτοτε αποτελεί διαχρονική λογοτεχνική επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή αναφέρεται σε έναν μελλοντικό κόσμο, όπου το ανθρώπινο είδος έχει καταφέρει να αντικατασταθεί επιτυχώς από ανθρωπόμορφα πειράματα μέσα σε εργαστήρια, με την βιοεπιστήμη και τη γενετική να βρίσκονται σε τέτοιο κομβικό σημείο, που να μπορούν να καθορίζουν διάφορους παράγοντες τη ανθρώπινης εξέλιξης, όπως το φύλο, τη συμπεριφορά, την κοινωνική θέση και άλλα, πολύ πριν τη γέννησή του. Στο έργο αυτό ο συγγραφέας περιγράφει μια ανησυχητικά - ως τρομακτικά - ανεπτυγμένη κοινωνία στο μέλλον και κάνει τον αναγνώστη να αναρωτιέται αν ένα τέτοιο σχέδιο, θα μπορούσε πράγματι να πραγματωθεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Το βιβλίο αποτελείται από 232 σελίδες.

4) Dune - Frank Herbert (1965)

Φωτογραφία 4
Θα θεωρούνταν δικαίως παράλειψη να μην αναφερθούμε στο συγκεκριμένο έργο, αφού θεωρείται ένα από τα πλέον επικρατέστερα στο είδος. Η πλοκή επικεντρώνεται γύρω από τον νεαρό Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ' Ντιμπ έχει μεγαλεπίβολα σχέδια τόσο για τον εαυτό του, όσο και για την ανθρώπινη κοινωνία την οποία αναλαμβάνει να φέρει στη δόξα που της αρμόζει. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται στον πλανήτη «Αρράκις», στον κόσμο γνωστό και ως «Ντιουν». Το έργο συνδυάζει στοιχεία πολιτικής, με μια δόση μυστικισμού και γερές δόσεις φαντασίας, μακριά από την καθιερωμένη ανθρώπινη ζωή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και αποτελείται από 640 σελίδες.

5) Fahrenheit 451 - Ray Bradbury (1953)

Φωτογραφία 5
Για το τέλος, κρατήσαμε ένα έργο το οποίο είναι καίριας σημασίας ως προς το βιβλίο και την αρετή της ανάγνωσης γενικότερα. Εδώ, γίνεται λόγος για μια κοινωνία στο μακρινό μέλλον, στην οποία τα βιβλία επιβάλλεται να καταστραφούν, κάτι το οποίο απολαμβάνει ο Γκάυ Μόνταγκ, ο οποίος κάνει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία αυτή τη δουλειά και δε φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα από τον αντίκτυπο της καύσης των βιβλίων - ίσα ίσα - φαίνεται να το έχει συνηθίσει πλέον και πολύ μάλιστα. Η οπτική του για την πράξη που τελεί τόσα χρόνια έρχεται να αλλάξει, όταν συναντά ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι, καθώς και έναν καθηγητή, οι οποίοι του εξηγούν την αξία των βιβλίων και τη συμβολή τους στην ανθρώπινη εξέλιξη γενικότερα. Το εν λόγω έργο είναι ένας ύμνος προς την αξία του βιβλίου, αφού παρουσιάζει με άρτιο τρόπο τα προτερήματα της ανάγνωσης και τον τρόπο που συχνά ένα βιβλίο μπορεί να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του αναγνώστη. Το έργο  πέρα από τα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας περιλαμβάνει και πολλές φιλοσοφικές πινελιές και αποτελείται από 280 σελίδες.

Η επιστημονική φαντασία είναι ένα λογοτεχνικό είδος που σίγουρα θα μας μεταφέρει σε κόσμους μακριά από τον δικό μας. Οι γλαφυρές περιγραφές, συνδυασμένες με λεπτομέρειες που συναντούμε στη σύγχρονη εποχή, είναι βέβαιο πως θα αποζημιώσουν τον αναγνώστη και θα του δημιουργήσουν μια νέα οπτική για τον κόσμο και θα τον κάνουν να αναρωτηθεί κατά πόσον θα μπορούσαν οι αυτές οι περιγραφές μέσα στις σελίδες των έργων, να συμβούν στο μέλλον...

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: lithub.com, φωτογραφία 1: public.gr, φωτογραφία 2: ianos.gr, φωτογραφία 3: solaris.gr, φωτογραφία 4: e-bookshop.gr, φωτογραφία 5: public.gr

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ