Top 10 Εναλλακτικά Hobbies - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

Top 10 Εναλλακτικά Hobbies

Share This

Η ρουτίνα της καθημερινότητας πολλές φορές μας περικυκλώνει σε ένα αδιέξοδο μονοπάτι που μοιάζει να οδηγεί στο πουθενά. Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι έτσι. Η ζωή μας μπορεί να γίνει περισσότερο ενδιαφέρουσα, χρωματιστή και ευωδιαστή με απλά πράγματα. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και τις Τέχνες, η απόδραση στη φύση και τα ταξίδια είναι, φυσικά, μερικά χόμπι που οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε, μόλις βρούμε τον χρόνο και τα χρήματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια ακόμα χόμπι που είναι διαφορετικά και αρκετά δημιουργικά, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερα έξοδα. Πάμε να τα δούμε;

1) Ανακύκλωσε το + do it μόνος σουΤα παλιά αντικείμενα που κρατάμε στα σπίτια μας, είτε για συναισθηματικούς, είτε για συσσωρευτικούς -ψυχαναγκαστικούς λόγους μπορούν εύκολα να πάρουν μία δεύτερη πνοή ζωής και να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους. Τα περισσότερα από αυτά, αν μετατραπούν και τροποποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, είναι δυνατόν να μας προσφέρουν τις διακοσμητικές τους ή και χρήσιμες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μια παλιά γραβάτα άνετα μεταμορφώνεται σε θήκη γυαλιών οράσεως / μυωπίας. Ένα παλιό κολάν μπορεί να γίνει μια μοντέρνα μπλούζα! Υπάρχουν, πλέον, πολλές εφαρμογές Do It Yourself στο διαδίκτυο για να βρίσκουμε πρωτότυπες ιδέες και να αξιοποιούμε τα πράγματα μας, ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια. Εξάλλου, όπως λέει και το ρητό: "One man's trash, is another man's treasure". Γιατί, λοιπόν, να μην γίνουν τα σκουπίδια μας, οι δικοί μας μικροί προσωπικοί θησαυροί; Μέσα στο κλίμα του σύγχρονου υπερκαταναλωτισμού με τις υπερχειλισμένες χωματερές, ας γίνουμε η διαφορά που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την "ανάγκη" να πάτε για ψώνια, σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσετε κάτι χρήσιμο και όμορφο με τα χέρια σας!

2) Ζωγραφική 


Έχετε αναρωτηθεί γιατί σε όλους μας όταν ήμασταν μικροί άρεσε να ζωγραφίζουμε; Η ζωγραφική, όπως και όλες οι Τέχνες, είναι η έκφραση της ψυχής μας. Συγκεκριμένα ζωγραφίζοντας, αφήνουμε το μυαλό μας ελεύθερο να ερμηνεύσει τον κόσμο σε εικόνες με τον δικό του δημιουργικό τρόπο. Μην αναρωτιέστε τι θέμα να ζωγραφίσετε, απλά πάρτε μια λευκή κόλα μπροστά σας και ξεκινήστε. Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι σε χαρτί! Ζωγραφίστε μια κούπα, τον τοίχο του δωματίου σας, το γραφείο σας, οτιδήποτε! Στην αρχή μπορεί να φαίνεται παράλογο, γιατί στην κοινωνία μας έχουμε συνδέσει τη ζωγραφική και το γκράφιτι με τον βανδαλισμό κτηρίων με συνθήματα ποδοσφαιρικών ομάδων. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Απελευθερώστε τη φαντασία σας, και αφήστε την να σας οδηγήσει σε έναν κόσμο αθώο, αγαθό και μαγικό, όπως ακριβώς όταν ήσασταν μικρό παιδί. Ποιος ξέρει, τι θα ανακαλύψετε τώρα για τον εαυτό σας; Και ας μην ξεχνάμε ότι η ζωγραφική, όπως και η γραφή μπορούν να έχουν ψυχοθεραπευτική δράση!

3) Ντοκιμαντέρ -ίσου


Τα ντοκιμαντέρ, δυστυχώς, δεν εκτιμούνται όσο θα έπρεπε από πολλούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει, όμως, καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τον κόσμο και να διευρύνετε τους πνευματικούς σας ορίζοντες παρά μονάχα μέσα από ένα ποιοτικό ντοκιμαντέρ. Οι πιθανότητες λένε ότι όποιο και να είναι το ενδιαφέρον σας (από την αστρονομία, μέχρι τον χορό και από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι τον ακτιβισμό) σίγουρα θα βρείτε κάποιο ντοκιμαντέρ που να έχει εντρυφήσει στο θέμα. Ανακαλύψτε ποιου θέματος ντοκιμαντέρ θα σας ενδιέφερε να παρακολουθείτε και ψάξτε το διαδικτυακά. Υπάρχουν, πλέον, αρκετές σελίδες με δωρεάν online streaming ντοκιμαντέρ. Θα δείτε ότι είναι τόσο απολαυστικό, που μόλις ξεκινήσετε να βλέπετε ντοκιμαντέρ, η περιέργεια σας για τον κόσμο θα διεγερθεί και θα νοιαστείτε περισσότερο για όλα αυτά που μας περιβάλλουν και συμβαίνουν τριγύρω μας (κοντά μας ή και πολύ μακριά μας). Σε αυτή τη ζωή υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε και ακόμα περισσότερα που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ. Το ποσοστό της αντίληψης μας για τον κόσμο καθορίζεται από τις εικόνες και τα βιώματα μας. Αυτό που καταφέρνουν τα ντοκιμαντέρ είναι να επεκτείνουν την αντίληψη αυτή και ουσιαστικά τον ίδιο μας τον εαυτό!

4) Δημιουργία ενός κλαμπ με φίλους


Ένα κλαμπ μπορεί να έχει διάφορες θεματικές. Για παράδειγμα, να βλέπετε ταινίες με φίλους κι έπειτα να τις συζητάτε, να διαβάζετε βιβλία, να παίζετε διάφορα θεατρικά παιχνίδια, να βγάζετε βιντεάκια, να μαγειρεύετε, να φιλοσοφείτε, να κάνετε ορειβασία, να πηγαίνετε για ιππασία ή για φωτογραφικές εξορμήσεις. Είναι πολλές οι δραστηριότητες και οι ασχολίες που υπάρχουν και θα ήταν ενδιαφέρον να κάνετε παρέα με τους φίλους σας. Αρκεί να βρείτε τι είναι αυτό που θα άρεσε σε όλους και να επιλέξετε μία μέρα και ώρα μέσα στη βδομάδα, ώστε να αφιερώνεστε σε αυτό το κάτι που θα κάνει την παρέα σας μοναδική. Αντί μια μέρα να πάτε για καφέ ή ποτό, σίγουρα θα αποδειχθεί ότι αν καθιερώσετε να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί όλους μαζί, ο χρόνος θα περάσει στο πι και φι, καθώς θα έχει πολύ περισσότερη πλάκα. 

5) Καλλιγραφία


Η τέχνη της καλής γραφής μπορεί να αποδεχθεί ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς λαμβάνετε ένα είδος ιδιαίτερης ικανοποίησης εάν καταφέρετε να σχεδιάσετε υπέροχα πανέμορφα γράμματα. Με την ανάπτυξη των social media, οι γραφικοί μας χαρακτήρες φθείρονται και τείνουν προς τη λήθη. Ποια ήταν η τελευταία φορά που ασχοληθήκατε με τα γράμματα σας; Στο σχολείο σίγουρα. Γιατί, όμως, είναι σημαντική αυτή η ενασχόληση; Ο γραφικός μας χαρακτήρας είναι προϊόν μιας σύνθετης εγκεφαλικής λειτουργίας που συνδυάζει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καθενός μας. Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη που ονομάζεται γραφολογία και οι ειδικοί αυτής υποστηρίζουν ότι τα γράμματα μας είναι ικανά να μαρτυρήσουν την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία μας. Όπως συμβαίνει και με ένα ακατάστατο σπίτι που απεικονίζει την παρατημένη ή μπερδεμένη ψυχολογία του ιδιοκτήτη του, κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα γράμματα μας (εξαιρώντας μάλλον τα ιατρικά γράμματα). Εάν, λοιπόν, θα σας ενδιέφερε να χτίσετε μία καλύτερη προσωπικότητα, πέρα από τα βίντεο αυτοβελτίωσης στο YouTube, ίσως θα μπορούσατε να κοιτάξετε και την καλλιγραφία σας.

6) Παιχνίδια μυαλού 


Σε αντίθεση με τα παιχνίδια μπροστά από μια ηλεκτρονική οθόνη (κινητού, τάμπλετ, λάπτοπ, Η/Υ), τα κλασσικά παραδοσιακά παιχνίδια μυαλού είναι συγκριτικά ποιοτικότερα. Δεν κουράζουν τα μάτια, κρατάνε σε εγρήγορση τον εγκέφαλο, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας και ενισχύουν τη μνήμη και την παρατηρητικότητα μας. Το σκάκι, το σταυρόλεξο, το σουντόκου, το μέμορι, τα παζλ και το "βρες τις διαφορές" είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια μυαλού. Με τα περισσότερα μπορείτε εύκολα να ασχοληθείτε αγοράζοντας από το περίπτερο της γειτονιάς σας ένα κλασσικό περιοδικό σταυρόλεξων (ναι, υπάρχουν ακόμα). Το σκάκι είναι πάντως αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς αυτών των ειδών παιχνιδιού, καθώς μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει πολλά οφέλη, όπως το να βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης διαφόρων προβλημάτων, να αναπτύσσει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και πρόβλεψης και να βοηθά στη πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ!

7) Διαλογισμός


Ο διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα του ατόμου. Με απλά λόγια, θα πρέπει να προσπαθήσετε για λίγα λεπτά να μην κάνετε και να μην σκέφτεστε τίποτα. Οι σύγχρονες διαδεδομένες απόψεις θεωρούν τον διαλογισμό ως ένα είδος χαλάρωσης, απαλλαγής από το άγχος, μια κατάσταση όπου «οραματιζόμαστε» ευχάριστες σκηνές ειδυλλιακών τοπίων, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική κ.λ.π. Στη πραγματικότητα, όμως, ο διαλογισμός αποτελεί μια βαθιά διαδικασία εσωτερικής ισορροπίας, καθώς αποκτούμε τη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι είμαστε κάτι περισσότερο από τον κοινό καθημερινό μας εαυτό. Κάτι που ζει μέσα του, τον παρατηρεί, τον κατευθύνει και τον συνδέει με το σύμπαν ολόκληρο. Κάπως έτσι, είναι ευκολότερο να βρούμε την εσωτερική μας αρμονία, τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τον κόσμο. Αν θέλετε να διαλογιστείτε, υπάρχουν πολλά βιβλία, διαδικτυακά άρθρα και βίντεο που θα σας εισάγουν στα πρώτα βήματα για την επίτευξη του διαλογισμού.

8) ΠλέξιμοΑν πιστεύετε ότι το να πιάνετε βελονάκια είναι γυναικεία δουλειά, κάνετε λάθος. Όλοι μπορούν να πλέξουν, να κόψουν και να ράψουν. Ας μην ξεχνάμε ότι στην ιστορία υπήρξαν ίσως περισσότεροι άντρες ράφτες απ' ότι γυναίκες. Εάν βλέπατε κι εσείς τη γιαγιά σας μικροί να κάνει σχέδια με αυτές τις μεγάλες βελόνες, κι έπειτα από λίγες μέρες να σας χαρίζει ένα χρωματιστό κασκόλ, και κάτι μέσα σας σκιρτούσε, ίσως είστε γεννημένοι για το πλέξιμο! Τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα αυτή έχει ανακάμψει και διοργανώνονται αρκετά συχνά σεμινάρια πλεξίματος (δωρεάν ή επί πληρωμής). Η τυποποίηση που επέφερε στο ντύσιμο μας η εκβιομηχάνιση της κλωστοϋφαντουργικής παραγωγής μπορεί να ανατραπεί! Εδώ που τα λέμε, σε ποιον δεν θα άρεσε να είναι ο μοναδικός που θα φοράει ένα κομμάτι φτιαγμένο με αγάπη και στοργή από αυτόν για αυτόν; Ή ακόμα καλύτερα μπορείτε να χαρίσετε τις δημιουργίες σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Υ.Γ.: Το πλέξιμο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη αρθρίτιδας και τενοντίτιδας, στα γηρατειά του μυαλού, ενώ μπορεί να έχει οφέλη παρόμοια με αυτά του διαλογισμού!

9) Γίνε Wikipedia editor


Και ποιος από καιρό σε καιρό δεν χρησιμοποιεί τη Βικιπαίδεια, ως βασικό εργαλείο, ώστε να μάθει για κάτι άγνωστο που δεν έχει ξανά ακούσει; Είτε πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, είτε για μια μουσική μπάντα, η Wikipedia μας συντροφεύει στις πληροφοριακές μας αναζητήσεις. Και είναι αλήθεια, ότι εάν κάτι αναγράφεται στη Wikipedia, τότε ισχύει και στην πραγματικότητα (τις περισσότερες τουλάχιστον φορές). Το ξέρατε, όμως, ότι η Βικιπαίδεια είμαστε εμείς; Το ανοιχτό λογισμικό της, επιτρέπει στον καθένα να συνεισφέρει σε αυτή την γνωστική κοινότητα, αναβαθμίζοντας καθημερινώς το περιεχόμενο της. Φυσικά, υπάρχει ένας έλεγχος, καθώς δεν μπορεί ο καθένας να γράφει οτιδήποτε του κατέβει στο κεφάλι. Προσωπικά, εγώ είχα συνεισφέρει στο λήμμα του "Κοντορεβιθούλη" της ελληνικής έκδοσης. Ήταν μία ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία! Αν έχετε κάποια ιδέα και γνώση που δεν υπάρχει ακόμα στη μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

10) Χειρόγραφα μηνύματα 


Το να γράφεις σε κάποιον ένα χειρόγραφο μήνυμα ή ακόμα και ολόκληρο γράμμα είναι ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο. Σου επιτρέπει να εκφράσεις τον εσωτερικό σου κόσμο, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου ανοιχτά. Πολλές φορές γράφοντας ανακαλύπτουμε ότι για άλλο λόγο ξεκινήσαμε και αλλού οδηγηθήκαμε, σε ένα στενάκι πιο βαθιά στην καρδιά μας. Και το να λαμβάνεις ένα γράμμα είναι ακόμα καλύτερο, γιατί νιώθεις μοναδικός. Σε περίπτωση που το άτομο στο οποίο θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα μένει μακρυά σας θα μπορούσατε να πάτε ακόμα και στο ταχυδρομείο! Η έκπληξη του όταν δει το γράμμα σας δεν θα περιγράφεται. Βέβαια, σε περίπτωση που έχετε συχνή τριβή με το άτομο αυτό, δεν είναι απαραίτητο να του ταχυδρομήσετε. Μπορείτε απλά να υιοθετήσετε την τακτική και να του γράφετε μηνύματα σε μικρά χαρτάκια που θα τοποθετείτε σε τυχαία μέρη του σπιτιού του ή στη τσάντα της/του. Επίσης, δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε ερωτικά. Μπορείτε να πείτε κάτι γραπτώς στους γονείς ή τους φίλους σας. Μια υπενθύμιση για το πόσα σημαίνουν για εσάς ή για ποιους λόγους νιώθετε ευγνώμονες απέναντι τους αρκεί! Ας δώσουμε αγάπη, αυτός ο κόσμος τη χρειάζεται. 

Σύνταξη: ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Pages