ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Στέλλα Παπαδημητρίου: Το παρελθόν αρκεί να είναι ''εφαλτήριο'' για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο


Η Στέλλα Παπαδημητρίου είναι μία γυναίκα με σημαντική πορεία στην υποκριτική, που αφήνει το στίγμα της σε όποιο ρόλο αποφασίζει να ενσαρκώσει. Το ίδιο συμβαίνει και με την ''Αρετή'', την ηρωίδα της, χάρη στην οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να τη γνωρίσω και να κατανοήσω γιατί παραμένει ξεχωριστή στο πέρασμα της καλλιτεχνικής της πορείας.

Πρωταγωνιστείτε σε έναν ιδιαίτερο θεατρικό μονόλογο, στην "Προίκα" της Μπέτυ Μακρίζου. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο, όπως εξελίσσεται, μέσα από τη ματιά σας. 


Είναι ένα έργο, βαθιά ανθρώπινο, πλημμυρισμένο από συναισθήματα. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας ,που περιμένει να της δώσει η ζωή αυτό που της χρωστάει. Χωρίς παράπονο, για αυτά που της πήρε η ζωή, αλλά με πίστη ότι στο τέλος θα δικαιωθεί. 

Έχοντας ζήσει πια με την "Αρετή", όπως ονομάζεται ο ρόλος σας, πώς θα τη χαρακτηρίζατε μέσα από τα βιώματά της; 


Μια γυναίκα δυναμική, έξυπνη, χαριτωμένη με χιούμορ και έντονα συναισθήματα και αισιόδοξη. Μια σύγχρονη γυναίκα. Η "Προίκα" αφορά σε όλες τις γυναίκες. Η "Αρετή" είναι μια ηρωίδα, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις γυναίκες. Αλλά για να μην αφήσουμε και τους άντρες απέξω, θα βρουν στις περιγραφές της Αρετής, κάτι που να τους θυμίζει τον εαυτό τους. 

Θεωρείτε ότι έχετε κοινά στοιχεία μαζί της; 


Έχω αυτό που έχει η Αρετή. Δεν το βάζω εύκολα κάτω, δεν αποθαρρύνομαι. Και νομίζω μας ενώνει και η αισιοδοξία μας. 


Η "Αρετή" αναπολεί το παρελθόν της επί σκηνής. Η δική σας σχέση με τις αναμνήσεις και το χρόνο ποια είναι; 


Προσπαθώ να τον έχω φίλο. Και νομίζω ότι κάτι καταφέρνω. Δεν του πάω κόντρα. Οι αναμνήσεις είναι το παρελθόν μας. Κανείς δεν μπορεί να το διαγράψει. Αρκεί το παρελθόν να είναι ''εφαλτήριο'' για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. 

Τι κοινά στοιχεία έχει, κατά τη γνώμη σας, μία γυναίκα της δεκαετίας του ‘70 με μία σύγχρονη, ως προς την κοινωνική θέση της αλλά και ως ύπαρξη; 


Δεν βρίσκω να υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Αυτό που έχει καταφέρει η γυναίκα σήμερα είναι να έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή της. Δεν είναι πολύ φεμινιστικό αυτό που λέω, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Η γυναίκα σήμερα έχει επιφορτιστεί με πολύ περισσότερες ευθύνες από τις γυναίκες των προηγούμενων χρόνων. Υπήρχαν και πριν γυναίκες δυναμικές, έξυπνες, φιλόδοξες, όπως και σήμερα. Επιστημόνισες, γυναίκες που ασχολούνταν με τα κοινά (όχι όσες σήμερα), παρόλα αυτά η γυναίκα σήμερα είναι πολυεργαλείο. 


Παρατηρούμε ότι ο θεσμός της προίκας δεν έχει εκλείψει στην κοινωνία μας. Ποια είναι η δική σας άποψη; 


Η προίκα σήμερα έχει "μεταλλαχθεί". Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα γάμο, παρόλα αυτά μια οικογενειακή ενίσχυση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. 

Έχετε ασχοληθεί με την τηλεόραση και το θέατρο σημαντικά στην πορεία σας. Τι θέση έχουν στη ζωή σας, βλέποντας και την εξέλιξή τους; 


Αρκετά μεγάλη θα έλεγα. Τώρα πια έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τα πράγματα, όπως ξέρουμε όλοι, συνεπώς η όποια τηλεοπτική μου συμμετοχή δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα. Τώρα ξαναπήρε μπρος η μυθοπλασία. 

Ο κόσμος έχει αγαπήσει το έργο μέσω της ερμηνείας σας. Τι προσμένετε να κερδίσουν οι θεατές της κάθε παράστασης; 


Φεύγοντας από την παράσταση, θα ήθελα οι γυναίκες να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με τους άντρες, να μην αφήνουν τα χρόνια τους να περνάνε και να μην δίνουν, την αγάπη τους, τον έρωτά τους, το ενδιαφέρον τους, την πίστη τους και την αφοσίωση τους σε ανθρώπους, που δεν αξίζουν. Γιατί όπως λέει και η Αρετή, ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν πρέπει να τον σπαταλάμε. 

Κλείνοντας, ποιες είναι οι επαγγελματικές σας βλέψεις για το μέλλον; 


Για το πολύ μακρό μέλλον δεν μπορώ να πω τίποτα. Κάτι ετοιμάζω με την νέα χρονιά, αλλά ακόμα δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι επίσημα. Προς το παρόν "παίζω" τον ωραιότερο και δυσκολότερο ρόλο. Αυτόν της γιαγιάς.

Info παράστασης: 
Συντελεστές:
Κείμενο: Μπέτυ Μαγρίζου
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη
Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Οργάνωση παραγωγής: Όψεις Πολιτισμού

Στο ρόλο της Αρετής η Στέλλα Παπαδημητρίου
Διάρκεια 60’ (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο Αυλαία
Παραστάσεις: Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Νοεμβρίου στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr και ταμείο Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ

Πληροφορίες Κρατήσεις: 2310230013