ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Θανάσης Σκαργιώτης: Από όταν με θυμάμαι τραγουδούσα


Πώς είναι άραγε να έχει αφιερωθεί κάποιος στις θετικές επιστήμες, αλλά παράλληλα η καλλιτεχνική του φύση να ξεπηδά από μέσα του, αναζητώντας διαρκώς νέες διεξόδους; Πόσο εύκολα μπορεί να παντρευτεί η επιστήμη με την τέχνη και τι είναι αυτό το οποίο "γεμίζει" τελικά έναν καλλιτέχνη; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά ακόμα, μας απαντά ο Θανάσης Σκαργιώτης, μουσικός με καταγωγή από την Ήπειρο και την Μακεδονία και πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο επίδοξος μουσικός, έχοντας αφιερωθεί εξίσου και στα δύο αυτά πεδία, μας μιλά για τη ζωή του, τις εμπειρίες του και για πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στο χώρο της μουσικής που τόσο αγαπά.

Σπουδάσατε θετικές επιστήμες και μάλιστα ασχολείστε με αυτές, παραδίδοντας μαθήματα φυσικής και μαθηματικών. Παρ' όλα αυτά, βλέπουμε πως η μουσική σας έχει κερδίσει, αφού η ενασχόλησή σας με αυτήν άρχισε από μικρή ηλικία. Θα θέλατε να μας πείτε πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;

Αποφοίτησα από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η καθημερινή μου δουλειά τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή του εκπαιδευτικού. Ωστόσο, η αγάπη μου για τη μουσική αρχίζει πολύ νωρίτερα. Από όταν με θυμάμαι, τραγουδούσα και έπαιρνα διάφορα αντικείμενα, παριστάνοντας ότι παίζω με αυτά κιθάρα. Στη δευτέρα γυμνασίου, είδα ένα φίλο να γρατσουνάει μία και αμέσως του ζήτησα να την κρατήσω και να δοκιμάσω. Έτσι ξεκίνησαν όλα.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζετε στην καθημερινότητά σας αυτά τα δύο τόσο διαφορετικά πεδία μεταξύ τους;

Δεν νιώθω ότι είναι τόσο διαφορετικά. Θεωρώ ότι υπάρχει κοινός τρόπος σκέψης στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μουσική, καθώς και άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Έχω παρατηρήσει, για παράδειγμα, ότι μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης με μαθηματικά ή φυσική, επεμβαίνω με άλλη λεπτομέρεια στη μουσική. Πιο σχολαστικά και με βαθιά ηρεμία και συγκέντρωση. Είναι πεδία άκρως δημιουργικά και έτσι καταφέρνουν μέσα μου και συμπλέουν. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και του καλλιτέχνη δεν απέχουν πολύ κατά τη γνώμη μου· το μάθημα είναι και αυτό μια παράσταση. Όσον αφορά στο πρακτικό καθημερινό κομμάτι, θα έλεγα ότι με έναν καλό προγραμματισμό μπορούν να συνυπάρξουν. Ευτυχώς μου δίνεται η δυνατότητα να μπορώ να αλλάξω την ώρα κάποιου μαθήματος αν υπάρξει ανάγκη πρόβας, ηχογράφησης, ή παράστασης εκτός Αθηνών. Είναι πολύ βολικό. Το κακό είναι ότι οι ώρες είναι μόνο εικοσιτέσσερις!

 

Ποια είναι η αντίδραση που εισπράττετε από το κοινό στις εμφανίσεις σας και γενικότερα από τη δημοσιοποίηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία φαίνεται η δουλειά σας;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν πια καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της δουλειάς μας. Το κοινό, όταν εισπράξει την αλήθεια σου, θα ανταποκριθεί, είτε είναι κάποιο βίντεο είτε είναι ζωντανή παράσταση. Προσπαθώ να μην κουράζω με συνεχείς κοινοποιήσεις, γιατί η δυναμική ενός καλλιτέχνη έχει και κάποιο όριο. Αυτό που παρατηρώ στις παραστάσεις, είναι ότι το κοινό είναι συγκεντρωμένο και ακούει. Είναι κάτι για το οποίο χαίρομαι πολύ και το απολαμβάνω, γιατί τότε γίνεσαι και εσύ ακόμα πιο ουσιαστικός και η επικοινωνία με το ακροατήριο είναι ειλικρινής. Είναι αυτό που με κρατάει όρθιο στη σκηνή.

Υπήρξε κάποια εμπειρία στην μέχρι τώρα πορεία σας, καλή ή κακή, που σας έμεινε στο νου και τι επίδραση είχε σε εσάς;

Τον περασμένο Αύγουστο, έδωσα δύο συναυλίες στην Ήπειρο, από όπου και κατάγομαι από την πλευρά του πατέρα μου. Μία από τις δύο βραδιές έγινε στο χωριό μου, στην πλατεία κάτω από τον πλάτανο. Ένα μέρος γεμάτο με όμορφες ανέμελες παιδικές στιγμές που έχουν μείνει βαθιά μέσα μου χαραγμένες. Τραγουδούσα και όλες οι μνήμες ζωντάνευαν εκείνη την ώρα και όλο το χωριό ήταν εκεί αγαπημένο. Ένιωσα να επαναπροσδιορίζομαι. Όταν έρχεσαι σε επαφή με τις ρίζες σου, το τοπίο παύει να είναι θολό.



Πόσο δύσκολο θεωρείτε πως είναι να ξεχωρίσει κάποιος στο χώρο της μουσικής και ποια είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία φρονείτε πως πρέπει να διαθέτει για να το πετύχει;

Υπάρχει πληθώρα, κυρίως τραγουδιστών, αλλά και δημιουργών, κάτι το οποίο βέβαια πάντα συνέβαινε. Έχει αλλάξει όμως το δημόσιο βήμα. Μπορείς πολύ εύκολα πλέον, να γνωστοποιήσεις τη δουλειά σου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά είναι πολύ καλό αυτό, αλλά καθημερινά ανεβαίνουν στο Youtube και στο Facebook τόσα βίντεο και τραγούδια, που δε γίνεται να τα παρακολουθήσει κάποιος, θα χαθεί. Λείπει ο χρόνος, αλλά και το φίλτρο. Ζούμε στην εποχή του υπέρ: της υπερβολής, της υπερκατανάλωσης, της υπερπληροφόρησης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο καλλιτέχνης πρέπει να βρίσκει τρόπο να επικοινωνεί με τον εαυτό του και να δημιουργεί αβίαστα, αποτυπώνοντας στο έργο του ό,τι συμβαίνει μέσα του, αλλά και γύρω του. Λεπτές οι ισορροπίες, αλλά με πολλή υπομονή, δουλειά, πίστη και φαντασία, έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέσα στο 2018 αναμένουμε την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά σε παραγωγή και ενορχήστρωση Γιώργου Ανδρέου. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε από εσάς;

Είναι ένας δίσκος που γίνεται σιγά σιγά, με αγάπη και προσοχή. Ο Γιώργος Ανδρέου έχει την ικανότητα να βλέπει αυτό που έχεις μέσα σου και να το αποδίδει με πολύ σεβασμό, ντύνοντάς το πάντα με έναν σύγχρονο ήχο. Υπάρχουν ενορχηστρωτικές πινελιές που εγώ ίσως δε θα τολμούσα, αυτός όμως είναι και ο τρόπος να κάνεις ένα βήμα παραπέρα, να εξελιχθείς ο ίδιος μέσα από τη ματιά ενός άλλου. Στα τραγούδια του δίσκου, συνδυάζω τον παραδοσιακό με τον σύγχρονο ακουστικό ήχο, δίνοντας και μια γεύση ηλεκτρικής ψυχεδέλειας. Σαν προπομπός, έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο από αυτά: «Μην ξεγελαστείς» σε στίχους της Ησαΐας Παπαδοπούλου και «Με του τρελού τα σύνεργα» σε στίχους του Μάνθου Σκαργιώτη και μουσική δική μου.


 

Υπάρχει κάποια συμβουλή, παρότρυνση ή κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε με τα νέα παιδιά που έχουν αρχίσει ή θα αρχίσουν τώρα να ασχολούνται με τον χώρο;

Δεν ξέρω αν μπορώ να δώσω κάποια συμβουλή, μπορώ ωστόσο να πω ότι ο δρόμος σε αυτόν τον χώρο γίνεται πιο εύκολος για μένα, όταν κοιτάζω την ουσία της τέχνης μου, όταν αποστασιοποιούμαι από τα διαδικαστικά και γίνομαι δημιουργικός. Αυτό με θρέφει. Όταν τα τραγούδια μου φτάνουν στο κοινό και επιστρέφουν σε μένα διαφορετικά, τότε ο κύκλος της δημιουργίας έχει κλείσει και η ευτυχία είναι μεγάλη.

Κλείνοντας την πολύ όμορφη κουβέντα μας, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι τα επαγγελματικά σχέδια του Θανάση Σκαργιώτη για το μέλλον.

Παραστάσεις εντός και εκτός Αθηνών, μαθήματα πλάι στους μαθητές μου και προετοιμασία του δεύτερου δίσκου.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Θανάση μέσα από το κανάλι του στο Youtube, αλλά και μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, στους ακόλουθους συνδέσμους:

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC3znlH89huhSqQZal4FMI1w

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη και έχουν αποσταλεί από τον ίδιο.

Συνέντευξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ