ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Μελίνα Μπιτζίδου: Από έξι χρονών κατάλαβα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική


Την Κυριακή, 7 του Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης "Μια φορά κι έναν καιρό – Τα παραμύθια του Καραγκιόζη", στο Θέατρο Αθήναιον και έχω την τιμή και τη χαρά να φιλοξενώ για πρώτη φορά για αυτή τη σεζόν, μία από τους μουσικούς που παίζουν ζωντανά επί σκηνής στη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση. Ο λόγος για τη Μελίνα Μπιτζίδου, η οποία είναι άκρως αποκαλυπτική τόσο για την παράσταση στην οποία συμμετέχει όσο και για την ζωή της γενικότερα, την μουσική της παιδεία αλλά και τη συνολική της πορεία. Απολαύστε την στις επόμενες σειρές.

Πείτε μας πως πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στην παράσταση «Μια φορά κι έναν καιρό – Τα παραμύθια του Καραγκιόζη»; 

Η αλήθεια είναι πως είχε τύχει στο παρελθόν να παίξω μουσική σε παράσταση Καραγκιόζη, για πρώτη φορά τότε και μου είχε αρέσει πάρα πολύ σαν εμπειρία. Όλη η διαδικασία, ακόμα και οι πρόβες, ήταν ευχάριστες, η αλληλεπίδραση των μουσικών με τον καραγκιοζοπαίκτη, το γέλιο που βγάζει η παράσταση και η διάθεση που προκαλεί είναι φανταστική. Έτσι, όταν μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να ξαναπαίξω σε παράσταση Καραγκιόζη και να συνεργαστώ με τον κ. Στανίση, δέχθηκα με μεγάλη μου χαρά.


Είστε μουσικός και παίζετε σαντούρι αλλά και τραγουδάτε. Πως προέκυψε η μουσική σας παιδεία; 

Με την μουσική ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ο πατέρας μου είναι μουσικός και η μουσική υπήρχε πάντα μέσα στο σπίτι. Στην ηλικία των έξι ετών, ξεκίνησα μαθήματα σαντουριού στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου, στη Λέσβο. Από την πρώτη στιγμή μου κέντρισε το ενδιαφέρον, γιατί ήταν αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα όργανα και στην όψη και στον ήχο. Έτσι μετά από λίγο καιρό μαθημάτων ήξερα, αν και μικρή, ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι κάθε μήνα θα αλλάζει το περιεχόμενο της παράστασης. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η δυσκολία για έναν μουσικό για να είναι πλήρως προετοιμασμένος; 

Θεωρώ πως τον παν σε τέτοιου είδους παραστάσεις είναι να βρεθεί η χημεία και ο συγχρονισμός μεταξύ και των μουσικών και του καραγκιοζοπαίκτη. Πρόκειται για μια σχέση αλληλεπίδρασης. Δεν είναι ούτε μια απλή παράσταση ούτε συναυλία. Είναι και τα δύο μαζί και για πετύχει και να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα πρέπει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τις πρόβες. Όσον αφορά στα τραγούδια και το παικτικό κομμάτι η δυσκολία δεν είναι μεγάλη, καθώς τα περισσότερα τραγούδια είναι ευρέως γνωστά και μέρος της ελληνικής παράδοσης, ενώ πολλά από αυτά τα γνωρίζουμε ήδη.


Σε πολλές σκηνές της παράστασης, ο Καραγκιόζης στέλνει τα δικά του μηνύματα, χωρίς να το κάνει με ολοφάνερο τρόπο. Σε ποια κατηγορία ανθρώπου εντάσσετε τον Καραγκιόζη και πώς θα τον χαρακτηρίζατε; 

Ο Καραγκιόζης σαφώς είναι μια ιδιαίτερη μορφή και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική παράδοση. Έτσι δεν θα μπορούσε παρά να αντιπροσωπεύει τον μέσο Έλληνα και να τον εκφράζει μέσα από τον τρόπο που λειτουργεί, αντιμετωπίζει τις καταστάσεις και λύνει τα προβλήματα. Παράλληλα, η φιγούρα του Καραγκιόζη, όπως και πολλά στοιχεία στο θέατρο σκιών, φέρει στοιχεία συμβολικά. Ένα από αυτά, μας μαρτυρά πως πρόκειται για έναν χαρακτήρα που δεν είναι διατεθειμένος να «υποταχθεί», πάρα την φτώχεια και τις δυσκολίες.

Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι σε μια τέτοιου είδους θεατρική παράσταση, η μουσική είναι σημαντική; 

Από τα αρχαία ακόμη χρόνια οι τέχνες του θεάτρου και τις μουσικής ήταν άμεσα συνδεδεμένες. Η ύπαρξη της μουσικής στις θεατρικές παραστάσεις ήταν απαραίτητη, είτε με τη μορφή ζωντανής μουσικής (οργάνων), είτε με τη μορφή των χορικών (άσματα). Έτσι και στον Καραγκιόζη, η μουσική ήταν μέρος της παράστασης από την αρχή. Διανθίζει τις ατάκες, δημιουργεί υπόκρουση για να πατήσουν επάνω τα λόγια του κειμένου, δίνει χρόνο στον καραγκιοζοπαίκτη να ετοιμαστεί και να αλλάξει σκηνή και το αποτέλεσμα την ώρα της παράστασης είναι πολύ πιο όμορφο και ολοκληρωμένο.


Το γεγονός ότι εσείς και οι άλλοι δύο συνάδελφοί σας θα παίζετε ζωντανά μουσική, απαιτεί επιπρόσθετη προετοιμασία; Πόσο χρόνο χρειάζεστε έτσι ώστε να κυλήσουν όλα με επιτυχία; 

Σίγουρα χρειάζεται μια πολύ καλή προετοιμασία και γι’ αυτό άλλωστε γίνονται οι πρόβες. Το δέσιμο τόσο μεταξύ μας όσο και με τον κ. Στανίση είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της παράστασης. Ο χρόνος είναι υποκειμενικός και εξαρτάται και από τα τραγούδια και από την παράσταση που θα έχουμε κάθε φορά.

Είναι γεγονός ότι έχετε συμμετάσχει σε πλήθος μουσικών και όχι μόνο εκδηλώσεων, σε διάφορες πόλεις και περιοχές. Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία αλλά και τις δράσεις σας. 

Όπως ανέφερα παραπάνω, ξεκίνησα να παίζω σαντούρι στα έξι μου χρόνια. Αργότερα, μπήκα στο μουσικό σχολείο Σερρών και εκεί μου δόθηκαν πολλές όμορφες ευκαιρίες τόσο στη μουσική γενικότερα, όσο και στο σαντούρι. Το 2014 μπήκα στη φιλαρμονική του Δήμου Σερρών από όπου ξεκίνησε άλλος ένας σημαντικός κύκλος για μένα. Παράλληλα και κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων, είχα τη τύχη να συμμετάσχω σε μεγάλες συναυλίες και ως σολίστ και ως μέρος συμφωνικής ορχήστρας, σε χώρους όπως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Από το 2016, φοιτώ στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση της Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής με ειδίκευση στο σαντούρι και δραστηριοποιούμαι κυρίως στην πόλη της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.


Τέλος, μετά τα "Παραμύθια του Καραγκιόζη", ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; Τι έχει ανάγκη η Μελίνα; 

Προτεραιότητα μου για τα επόμενα δύο χρόνια, είναι να τελειώσω την σχολή μου και να πάρω το πτυχίο, ενώ παράλληλα να συνεχίσω τις δραστηριότητες που έχω ξεκινήσει εδώ στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα, θα ήθελα πολύ να συνεχίσω τις σπουδές μου και στα ανώτερα θεωρητικά μαθήματα αλλά και στο σαντούρι, τα οποία θα αποτελέσουν εφόδια για να ασχοληθώ και με κάτι πέρα από την παραδοσιακή μουσική. Ο στόχος που έχω θέσει σε επαγγελματικό επίπεδο και θα ήθελα να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, είναι κάποια project, έχοντας το σαντούρι σε κύριο ρόλο, αλλά και μια δισκογραφική δουλειά.


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, θα βρείτε εδώ: "Μια φορά κι έναν καιρό - Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη" στο Θέατρο Αθήναιον