ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η ζωή, ο χαμός του γιου του και η "αυλαία"


Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πρόσωπο που παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δεκαετίες από το θάνατό του, συνεχίζει να απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννιέται το 1906 στη Σμύρνη. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 1922, φτάνει σαν πρόσφυγας στην Ελλάδα και από εκεί φεύγει με μοναδικό προορισμό την Αργεντινή, χώρα όπου απέκτησε τα πρώτα δολάρια του από μετοχές που είχε αγοράσει, αφού προηγουμένως είχε μάθει για την άνοδό τους.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός τότε Αριστοτέλης Ωνάσης, εργάζεται σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ακούει πως ορισμένες μετοχές θα ανέβουν. Έτσι αποφασίζει να ποντάρει όλα τα χρήματα σε αυτές και κερδίζει ένα σεβαστό ποσό.

Το 1932 αγοράζει το πρώτο του πλοίο δίνοντας το όνομα Καλλιρρόη, όμοιο με αυτό της αδερφής του.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1946 παντρεύεται την Αθηνά - Τίνα, κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού. Μαζί της αποκτά δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννιέται το 1948 και τη Χριστίνα, που γεννιέται το 1950 στην Αθήνα.


Μετά από περίπου δέκα χρόνια γάμου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Τίνα Λιβανού αποφασίζουν να χωρίσουν. Στα αμέσως επόμενα χρόνια και εξαιτίας της ιδιοφυΐας του, ο σπουδαίος Έλληνας επιχειρηματίας αναδεικνύεται πολύ σύντομα σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, κυρίως στον τομέα των πετρελαιοφόρων. Το όνομά του συνδέεται με τις λέξεις επιχειρηματικότητα και οικονομία. Φυσικά ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποτελούσε πηγή θαυμασμού όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για όλον τον κόσμο.

Η Ολυμπιακή

Έξι χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης του Χριστίνας, το 1956, το σύμβολο της παγκόσμιας οικονομίας αγοράζει από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ιδρύει την Ολυμπιακή Αεροπορία. Αυτή, πετάει για πρώτη φορά στις 6 Απριλίου 1957, με τέτοιες προδιαγραφές που σήμερα κανένα αεροπλάνο δεν πετά, λόγω υψηλού κόστους.


Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ολυμπιακή Αεροπορία πετυχαίνει πτήσεις και στις πέντε Ηπείρους και αναδεικνύεται σε μία από τις αξιόπιστες και ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου. Περίπου στα μέσα του 1975, μια από τις κορυφαίες Αεροπορικές Εταιρείες της Ευρώπης και όλου του κόσμου δωρίζεται στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο Σκορπιός, η Κάλλας & η Κένεντι 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι γνωστό πως ρίσκαρε επενδυτικά. Έτσι το 1963, αγοράζει τον Σκορπιό, ένα μικρό, άγονο και άνυδρο νησί στο Ιόνιο Πέλαγος. Εκεί φυτεύει χιλιάδες δέντρα και φυτά, χτίζει μικρούς ξενώνες και το μεταμορφώνει σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο όπου συνηθίζει να περνά κάποιες μέρες των διακοπών του συντροφιά με διάσημους φίλους του, προβάλλοντας έτσι την Ελλάδα στα πέρατα της γης.


Το Σκορπιό επισκέπτονται τα μεγαλύτερα ονόματα των τεχνών, των επιχειρήσεων και της πολιτικής, αναβαθμίζοντας την περιοχή και κάνοντας ολόκληρη την υφήλιο να στρέψει με ιδιαίτερη προσοχή το βλέμμα της πάνω σε αυτήν τη μικρή νησίδα του Ιονίου.

Αξίζει να τονιστεί πως ο Σκορπιός, ύστερα από επιθυμία της εγγονής Αθηνάς Ωνάση, ενοικιάζεται το 2013 για 100 χρόνια στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έναντι 120 εκατ. ευρώ, μιας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης μέσα από τη χειρόγραφη διαθήκη του, απαγορεύει την πώληση του νησιού του.

Το 1957 γίνεται η μεγάλη γνωριμία  με τη Μαρία Κάλλας, ένας έρωτας που δεν έσβησε ποτέ χωρίς να επισημοποιηθεί, με τα δημοσιεύματα της εποχής να οργιάζουν. Μάλιστα, μια παραλία στον Σκορπιό φέρει και το όνομα της, στην οποία ο Αριστοτέλης Ωνάσης διατάζει τη μεταφορά άμμου από την Αίγυπτο, κάτι που εντοπίζεται μέχρι και σήμερα.


Ύστερα από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται τη Ζακλίν Μπουβιέ, χήρα του δολοφονηθέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

Ο μεγάλος χαμός

Ο μεγάλος επιχειρηματίας τρέφει τεράστια αδυναμία προς τα παιδιά του και ιδιαίτερα προς στον Αλέξανδρο, ο οποίος βρίσκει τραγικό θάνατο σε ηλικία 25 ετών, στις 24 Ιανουαρίου 1973 σε αεροπορικό δυστύχημα, ή έτσι άφησαν να εννοηθεί, μιας και ο θάνατός του σύμφωνα με πηγές από την οικογένεια Ωνάση, δε θεωρείται δυστύχημα, αλλά δολοφονία από πρόθεση των αντιπάλων του πατέρα του, γεγονός που ισοπέδωσε τον Έλληνα μεγιστάνα, ρίχνοντας τον ψυχολογικά για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.


Ο Θάνατος

Το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του Αριστοτέλη Ωνάση γράφεται δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στη Γαλλική πρωτεύουσα μιας και η προσωποποίηση του επιχειρείν πάσχει από οξεία μυασθένεια.

Η είδηση του θανάτου του σκορπά τη θλίψη σε όλο τον κόσμο, με τους Έλληνες να νιώθουν πως μαζί με το χαμό του Αριστοτέλη Ωνάση, χάνεται και ένα δικό τους κομμάτι.

Ακολουθώντας την επιθυμία του, η ταφή του γίνεται δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύεται ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμις.

Εκεί θάφτηκε μερικά χρόνια αργότερα και η Χριστίνα, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.

Το ίδρυμα "Ωνάσης" 

Σήμερα και από το 1975, λειτουργεί το ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" που στοχεύει στη διάδοση του Πολιτισμού, της Παιδείας και της Φιλανθρωπίας, μιας και το έργο του είναι αρκετά σημαντικό και ουσιώδες. Μοναδική κληρονόμος είναι πλέον η Αθηνά Ωνάση, κόρη της Χριστίνας Ωνάση, η οποία χωρίζει πρόσφατα από τον σύζυγο της Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο, αλλά συνεχίζει να ζει στη Βραζιλία.

Η ίδια ασχολείται επαγγελματικά με την ιππασία και σε αγώνες συμμετέχει πάντοτε με την ελληνική σημαία.

Τα γεγονότα είναι από μόνα τους τόσο ηχηρά που δεν επιτρέπουν στους υπόλοιπους να τα αναλύσουν διαφορετικά. Μια τεράστια περιουσία, ένα βαρύγδουπο όνομα, μια ζωή στη λάμψη και ένας συνταρακτικός χαμός, χαρακτηρίζει την κατάληξη πάλι τραγική.


Είναι γεγονός πως σε αυτή τη ζωή όλοι έρχονται και φεύγουν με τον ίδιο τρόπο, είτε είναι πλούσιοι στην τσέπη, είτε όχι.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης: "Όσο πιο πολλά έχεις, τόσο περισσότερο ξέρεις, ότι δεν έχεις τίποτα".

Με πληροφορίες από το sansimera.gr
Πηγές φωτογραφιών: newsbomb.gr, klik.gr, iefimerida.gr, patrasevents.gr