ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Σπήλαιο Αλιστράτης: Ένα θαύμα της φύσης





Μεταξύ Δράμας και Σερρών βρίσκεται το σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα από τα πιο αξιοποιημένα τουριστικά σπήλαια στην Ελλάδα με τους πιο εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, που μοιάζουν με έργα τέχνης, μόνο που είναι σμιλευμένα από την φύση και όχι ανθρώπινα δημιουργήματα.

Εφόσον έχετε επισκεφτεί στο παρελθόν άλλα σπήλαια θα θυμάστε την υγρασία όπως και τις σταγόνες που πέφτουν από τους σταλακτίτες. Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι οργανωμένο και προσφέρει ξενάγηση που διαρκεί 1 ώρα. Το σπήλαιο έχει σταθερά 16-19 βαθμούς και υψηλή υγρασία οπότε το μπουφάν είναι απαραίτητο. Η διαδρομή που διανύει συνολικά ο επισκέπτης είναι επίπεδη, διευκολύνει δηλαδή τα άτομα με μειωμένες κινητικές ικανότητες και ανέρχεται τα 2 χιλιόμετρα, τα οποία δεν γίνονται αισθητά λόγω της παρατήρησης και της ξενάγησης. 


Σε ένα σημείο, μετά από 1 χιλιόμετρο περίπου η ξεναγός θα σας ενημερώσει πως απαγορεύεται η διάβαση λόγω κινδύνου κατολίσθησης, οπότε η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι. Η φωτογράφιση εντός του σπηλαίου απαγορεύεται, δυστυχώς, για λόγους προστασίας του. Αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και κάποια εκδήλωση εντός του χώρου όπως αφιέρωμα σε κάποιον γνωστό καλλιτέχνη, που είναι ανοιχτή στο κοινό.

Το σπήλαιο αποτελείται από λευκούς σταλακτίτες-ασβεστόλιθο- που λαμπυρίζουν (όταν είναι άριστης ποιότητας ασβεστόλιθος) και κόκκινους που έχουν οξειδωθεί από την σκουριά. Πολλές φορές οι σταλακτίτες θυμίζουν τα κοράλλια του βυθού της θάλασσας, άλλοτε πάλι μοιάζουν με πήλινα αγγεία που έχουν ανθρώπινη μορφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959, ενώ ξεκίνησε να είναι επισκέψιμο το 1998. Η ανθρώπινη παρέμβαση με σκοπό την αξιοποίηση του σπηλαίου, όπως είναι φυσικό, διατάραξε το σχήμα κάποιων σταλακτιτών και απομάκρυνε τις νυχτερίδες, που έβρισκαν καταφύγιο σε αυτό. 


Η επίσκεψη στο σπήλαιο θα σας κάνει να χάσετε την αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Η διαφορά της θερμοκρασίας μέσα και έξω από αυτό, ο χαμηλός φωτισμός για λόγους προστασίας, το γεγονός ότι βρίσκεται κανείς πολλά επίπεδα κάτω από την γη, και το ότι αντικρίζει αυτό το θαύμα της φύσης που χρονολογείται 3.000.000 χρόνια πριν δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Σύνταξη και φωτογραφίες: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ