ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Top 10 πιο επικίνδυνα νησιά του κόσμου





Μπορεί η φυσική ομορφιά τους να είναι ασύγκριτη σε σχέση με οτιδήποτε άλλο, όμως ο άνθρωπος έχει βάλει και εκεί το χεράκι του, καταστρέφοντας τα ίχνη της ζωής. Σε άλλα νησιά, υπάρχει ακόμα ζωή, βέβαια αν πατούσατε το πόδι σας, δεν θα υπήρχατε εσείς. Ένα μόνο είναι το σίγουρο. Αφού δείτε αυτή τη λίστα με τα πιο επικίνδυνα νησιά του κόσμου, θα πείτε "Σαν τα νησιά της Ελλάδας δεν έχει".


1. Izu Islands


Τα νησιά Izu αποτελούν μια ομάδα ηφαιστειακών νησιών που εκτείνεται νότια και ανατολικά από τη χερσόνησο Izu του Honshū της Ιαπωνίας. Το νησί Miyakejima βρίσκεται στην κορυφή μιας ενεργής ηφαιστειακής αλυσίδας που ξέσπασε έξι φορές τον περασμένο αιώνα. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν οφείλεται μόνο σε ηφαιστειακές εκρήξεις, αλλά και στις υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων (κυρίως θείου) που διαρρέουν τακτικά από το έδαφος. Οι κάτοικοι εκκενώθηκαν από τα νησιά το 2000, εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επικίνδυνων υψηλών επιπέδων αερίου. Οι άνθρωποι επέστρεψαν το 2005, αλλά τώρα απαιτείται να έχουν πάντα μαζί τους τις μάσκες αερίων σε περίπτωση που τα επίπεδα αερίου αυξηθούν απροσδόκητα.

2. Snake Island


40 μίλια μακριά από την ακτή του South Palo, βρίσκεται ένα νησί που οι ντόπιοι ονομάζουν Snake Island. Κανείς δεν ζει σε αυτό το νησί, πέρα από τις τέσσερις χιλιάδες χρυσές οχιές. Το νησί δεν είναι πολύ μεγάλο, πράγμα που ισοδυναμεί με ένα δηλητηριώδες φίδι για κάθε τετραγωνικό μέτρο γης. Αυτό το είδος φιδιού ανήκει στα πιο δηλητηριώδη φίδια του κόσμου, και αν σας τσιμπήσει θα έχετε μεγάλο πρόβλημα. Το δηλητήριο δρα πολύ γρήγορα προκαλώντας πλήθος συμπτωμάτων, όπως οίδημα, εμετό, φουσκάλες που εμφανίζονται στο δέρμα, εσωτερική ρήξη και αιμορραγία συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας του εγκεφάλου. Αν δεν προσληφθεί βοήθεια μέσα σε 40 λεπτά ώστε να πάρει κάποιος το αντίδοτο, έχετε πεθάνει (κυριολεκτικά). 

3. Saba Island


Το νησί Saba είναι ένα μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής με μήκος μόλις 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει πληγεί από τους πιο έντονες τυφώνες τα τελευταία 150 χρόνια από οποιοδήποτε άλλο νησί του κόσμου. Το νησί Saba έχει ακόμη πληγεί και από 15 καταιγίδες κατηγορίας 3 και από επτά τυφώνες κατηγορίας 5. Παρά το γεγονός ότι το νησί είναι η κορυφή ενός ηφαιστείου, υπάρχουν δύο χιλιάδες άνθρωποι που ζουν εκεί. Φιλοξενεί μεγάλους κοραλλιογενείς σχηματισμούς, δελφίνια, χελώνες και καρχαρίες. Επίσης, μπορείτε να δείτε υποθαλάσσια βουνά που δημιουργούνται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, συνιστάται να επισκεφθείτε το νησί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στη σεζόν εκτός τυφώνα. Αν είστε άτυχοι, καλύτερα να μην επισκεφθείτε καθόλου αυτό το "γκαντέμικο νησί".

4. Poveglia Island


Στοιχειωμένο ή όχι, το νησί έχει μακρά ιστορία, που ξεκινά τη ρωμαϊκή εποχή, όταν χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διαμονής αρχικά και ταφής στη συνέχεια για όσους είχαν προσβληθεί από πανούκλα. Κατά την περίοδο μάλιστα του «Μαύρου Θανάτου» στην Ιταλία, πολλοί άνθρωποι που εμφάνισαν κάποια συμπτώματα, στάλθηκαν εκεί. Ο μύθος λέει ότι πάνω από 160.000 άνθρωποι κάηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ ακόμη και σήμερα στο έδαφος του νησιού τα απανθρακωμένα λείψανα των νεκρών έχουν δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα κολλώδους τέφρας, που καλύπτει εξ ολοκλήρου το νησί. Tη δεκαετία του 1920, ένα νοσοκομείο για τους ψυχικά ασθενείς χτίστηκε στο νησί και διεξήχθησαν ανορθόδοξες μέθοδοι χειρουργικών επεμβάσεων, όπως οι λοβοτομές. Ένας γιατρός που πραγματοποίησε αυτές τις διαδικασίες, πήδηξε από την οροφή του κτηρίου, ισχυριζόμενος ότι τα φαντάσματα του νησιού των κυνηγούσαν. Η Poveglia πωλήθηκε το 1960 από το ιταλικό κράτος σε έναν ιδιώτη, ο οποίος πρόσφατα με τη σειρά του το πούλησε σε άλλον. 

5. Reunion Island


Η Ρεϊνιόν είναι ένα νησί ακριβώς στη μέση του θερμού Ινδικού Ωκεανού. Έχει ένα ζωντανό κλίμα, και οι ηλιόλουστες παραλίες το καθιστούν ένα όμορφο σημείο διακοπών. Αυτές οι τέλειες κλιματολογικές συνθήκες όμως, δεν είναι καλές μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τους καρχαρίες. Από το 2011, το νησί βρίσκεται σε κρίση επιθέσεων καρχαρία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το 13% των θανατηφόρων επιθέσεων καρχαρία στον κόσμο έχουν συμβεί κατά μήκος της ακτογραμμής που είναι μόνο 40 μίλια. Θα θεωρούσατε ότι είναι ασφαλές να παραμείνετε στην ξηρά και όχι στη θάλασσα, αλλά ορόσημο του νησιού είναι και ένα ενεργό ηφαίστειο, που ονομάζεται Pete Palmdale. Παρά τους κινδύνους μέσα και έξω από το νερό, είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών. Το 2013 βέβαια, όλες οι κολυμβητικές δραστηριότητες και το σέρφινγκ απαγορεύτηκαν, λόγω του μεγάλου αριθμού επιθέσεων καρχαρία.

6. North Sentinel Island


Υπάρχει ένας τόπος, το νησί North Sentinel, στο οποίο ζούνε ομάδες φυλών που είναι εντελώς άθικτες από τον σύγχρονο πολιτισμό. Είναι σαν ο χρόνος να ξέχασε ένα κομμάτι γης, καθώς οι άνθρωποι εκεί είναι απόλυτα απομονωμένοι από τη σύγχρονη κοινωνία. Εκτιμάται, ότι μια φυλή έχει ζήσει σε αυτό το νησί στον Ινδικό Ωκεανό για 60.000 χρόνια. Αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας έχουν καταλήξει βίαια, με πέτρες να ρίχνονται σε αυτούς που την επιδιώκουν, ακόμη και βέλη. Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει παραιτηθεί πλέον από την επαφή με τους Sentinelese, που είναι πλέον γνωστοί ως η πιο επικίνδυνη φυλή του κόσμου. Υπάρχει επίσης απαγόρευση επίσκεψης. Ο λαός του νησιού έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία. Και ποιος ξέρει; Στην τελική, μάλλον έκαναν το καλύτερο. 

7. Ramree Island


Το νησί Ramree είναι ένα μικρό νησί στα ανοικτά των ακτών της Μυανμάρ, γνωστό ως Βιρμανία. Είναι ένα νησί που κατοικείται από χιλιάδες κροκόδειλους αλμυρού νερού. Μερικά από αυτά τα ερπετά μπορούν να ζυγίσουν μέχρι και 2.000 λίβρες ή 907 κιλά. Οι κροκόδειλοι μπορεί να μην φαίνονται θανάσιμοι, αλλά μπορούν να επιτεθούν σε όποιον μπαίνει στο φυσικό τους περιβάλλον. Το νησί και οι κροκόδειλοί του είναι στην πραγματικότητα διάσημοι για το φρικτό περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945, οι μάχες μεταξύ βρετανικών και ιαπωνικών στρατευμάτων οδήγησαν περίπου 1000 Ιάπωνες στρατιώτες να καταφύγουν στα έλη γύρω από το νησί ή να παραδοθούν στον εχθρό. Οι στρατιώτες επέλεξαν να διασχίσουν τα έλη, και έτσι έγιναν βορά για τους κροκόδειλους. Επιβίωσαν μόνο οι 400 (άλλοι λένε 20). Το περιστατικό καταγράφεται από το βιβλίο Guinness των παγκόσμιων ρεκόρ, ως η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστησαν άνθρωποι από ζώα.

8. Bikini atoll


Η Bikini Atoll που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανήκει στα νησιά Μάρσαλ. Είναι γνωστό ως το νησί όπου διεξήχθησαν πυρηνικές δοκιμές το 1946. Όλος ο πληθυσμός του νησιού μεταφέρθηκε σε ένα γειτονικό νησί, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προέβαιναν σε 23 πυρηνικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης βόμβας υδρογόνου. Το 1987, δηλώθηκε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας είχαν μειωθεί στο επίπεδο που οι άνθρωποι μπορούσαν να επιστρέψουν στο νησί, αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι το νησί δεν ήταν τόσο ασφαλές όσο θεωρούνταν. Η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού διαπιστώθηκε ότι ήταν ακόμα μολυσμένη και πολλοί είναι οι κάτοικοι που αρνούνται να επιστρέψουν ακόμα και σήμερα. Η έλλειψη αλιείας στην περιοχή για τα τελευταία 65 χρόνια, έχει προσεγγίσει επίσης έναν τεράστιο πληθυσμό καρχαριών.

9. Farallon Islands


Οι καρχαρίες που κολυμπούν στη θάλασσα γύρω από τα νησιά Farallon δεν είναι η κύρια απειλή για τον άνθρωπο. Η αμερικανική κυβέρνηση μεταξύ του 1946 και του 1970 χρησιμοποίησε τη θάλασσα γύρω από τα νησιά ως τόπο απόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων. Μέχρι τότε είχαν βυθιστεί 47.000 χαλύβδινα κοντέινερς (εμπορευματοκιβώτια) των 55 λίτρων με συνολική εκτιμώμενη ραδιενεργό δραστικότητα 14.500 Ci. Η ακριβής θέση των δοχείων και ο πιθανός κίνδυνος που παρουσιάζουν τα δοχεία για το περιβάλλον είναι άγνωστοι, αλλά όχι ασήμαντοι. O Οργανισμός Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. έχει δηλώσει ότι οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των βαρελιών πιθανόν να προκαλέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το να τα αφήσουν στη θέση τους, Πέρα από τα ραδιενεργά βαρέλια, υπάρχει και ένα μολυσμένο πολεμικό σκάφος που το 1951 βυθίστηκε από το αμερικανικό ναυτικό, έπειτα από πυρηνικές δοκιμές που είχε υποστεί, με σκοπό να ερευνηθεί η επίδραση των πυρηνικών όπλων στα πολεμικά πλοία. 

10. Gruinard Island


Ακριβώς έξω από τη βρετανική ενδοχώρα, στον κόλπο Gruinard, στη μέση μεταξύ του Ullapool και του Gairloch στα Highlands της Σκωτίας, βρίσκεται αυτό το νησί. Για πέντε δεκαετίες, ο τόπος ήταν περιορισμένος για το κοινό, καθώς είχε σφραγιστεί από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που έπαψαν να είναι πλέον απόρρητα, οι Βρετανοί φοβούμενοι σχέδια από τους Ναζί και στη συνέχεια από τη Σοβιετική Ένωση, είχαν αναπτύξει μυστικά χημικά όπλα με βάση τον άνθρακα. Οι επιστήμονες που φορούσαν κοστούμια χημικού πολέμου, δοκίμαζαν τα όπλα στα ζώα, εξαφανίζοντας κάθε μορφή πανίδας από το νησί και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τον ψεκασμό θα μπορούσε να είναι δυνατή η θανάτωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Η προσβολή του ατόμου με άνθρακα είναι πολύ εύκολη, για παράδειγμα αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια. Αλλά είναι με την αναπνοή που καταλήγει θανατηφόρα η ασθένεια σε περίπου 95% των περιπτώσεων, ακόμα και με ιατρική περίθαλψη. Πλέον, το νησί είναι επισκέψιμο, καθώς έχουν αποβληθεί τα τελευταία ίχνη άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Βέβαια... δεν βλέπω και το λόγο για να πάει κάποιος εκεί.