ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Top 10 Βιβλία Συντροφιάς για το καλοκαίρι



Τα βιβλία αυτά για το καλοκαίρι είναι ότι πρέπει για να περάσει η ώρα ευχάριστα και ανέμελα. Εμείς σας τα προτείνουμε κι εσείς διαλέγετε και παίρνετε αυτό που σας ταιριάζει! 


1) Ο μικρός πρίγκιπας 


Η νουβέλα «Ο μικρός πρίγκιπας» αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βιβλίο του συγγραφέα, πιλότου και δημοσιογράφου Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Η πλοκή και τα θέματα παρουσιάζονται με στοιχεία παραμυθιού, τα οποία μπλέκονται με χαρακτηριστικά γεγονότα της ζωής του συγγραφέα. Πίσω από αυτόν το φανταστικό κόσμο που πλάθει ο συγγραφέας, κρύβεται ένας μεγάλος προβληματισμός για τον άνθρωπο, τις αξίες, τους στόχους, το ρόλο του στη ζωή και τα συναισθήματά του. Τα θέματα που παρουσιάζει ο συγγραφέας κρύβουν σύμβολα ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν να δώσουν στον αναγνώστη ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς. Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με το συγκλονισμό και την αγωνία του συγγραφέα για τις ισορροπίες που διατάραξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κατά τη διάρκεια του οποίου γράφτηκε το συγκεκριμένο βιβλίο.


2) Νίτσε: 99 Μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας 


Από την καθημερινή ζωή μέχρι τον κόσμο των επιχειρήσεων, η φιλοσοφία του Νίτσε μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμβουλος σε κάθε δύσκολη στιγμή. Στα 99 κεφάλαια του βιβλίου αυτού ο Άλλαν Πέρσυ συγκεντρώνει τις πιο καίριες σκέψεις του μεγάλου φιλοσόφου, δείχνοντας πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σε κάθε στιγμή της ζωής. Μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις, να ανακτούμε το θάρρος μας, να ξαναβρίσκουμε τη σωστή πορεία μας, να σταθμίζουμε τη σημασία των όσων μας συμβαίνουν στη διάρκεια της μέρας.


3) Στο Δρόμο 


Όταν το βιβλίο αυτό του Jack Kerouac εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957, οι αναγνώστες ένιωσαν αμέσως το ρυθμό ενός νέου λογοτεχνικού μοτίβου. Η ιστορία είναι ένας αφηγηματοποιημένος απολογισμός των δικών του ταξιδιών στην Αμερική με τον φίλο του Neal Cassady, της οδύσσειας του beatnik, που κατέλαβε την ψυχή μιας ολόκληρης γενιάς στις Η.Π.Α. και άλλαξε για πάντα το τοπίο της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Ο Sal Paradise (Kerouac), αφήνοντας πίσω του έναν αποτυχημένο γάμο, ακολουθεί τον Dean Moriarty (Cassady) σε μια σειρά από ταξίδια από τη Νέα Υόρκη στο Σαν Φρανσίσκο και στη συνέχεια νότια στο Μεξικό. Ζώντας το χίπικο όνειρο έρχονται αντιμέτωποι με ώρες περπατήματος, εισιτήρια λεωφορείων, και συναντούν κάθε λογής κόσμο, από συγγραφείς και φιλοσόφους μέχρι αγρότες και οικογένειες μεταναστών. Απαλλαγμένοι από την συμβατική κοινωνία, βιώνουν την Αμερική στο ωμό: ένα μέρος όπου η ζωή είναι σκληρή, αλλά «η ζωή είναι άγια και κάθε στιγμή είναι πολύτιμη».


4) Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο


Το ντεμπούτο μυθιστόρημα του Stephen Chbosky ακολουθεί τον Τσάρλι, καθώς γράφει ένα μάθημα, που θα τον βοηθήσει να περάσει στο πανεπιστήμιο. Μέσα από τον περίεργο κόσμο μεταξύ της εφηβείας και της ενηλικίωσης, τα παιδικά τραύματα και τους πρώτους έρωτες, ο Chbosky χτίζει μία αφήγηση, που κυλά σαν νερό στο ποτάμι. Μια ολοσχερής απώλεια και η ζωή στα περιθώρια δεν είναι εν τέλη τόσο άσχημα αν έχεις φίλους. Ο πρωταγωνιστής με αυτοκαταστροφικές τάσεις πιάνεται ανάμεσα στο να προσπαθεί να ζήσει τη ζωή του και να προσπαθεί να ξεφύγει από αυτή. Αλλά για να τα καταφέρει ο Τσάρλι θα πρέπει να προσαρμοστεί σε εκείνες τις άγριες και οδυνηρές ημέρες που είναι γνωστές ως ωριμότητα. Το βιβλίο έγινε και επιτυχημένη ταινία με πρωταγωνιστές τους: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller.


5) Η Κατάκτηση της Ευτυχίας


Ο Μπέρτραντ Ράσελ είναι μεγάλος στοχαστής και όποιος ασχολείται με την φιλοσοφία ή την ψυχολογία και την αυτο-βελτίωση θα πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή του να τον διαβάσει. Τώρα, όσον αφορά το βιβλίο του αυτό "Η Κατάκτηση της Ευτυχίας" είναι η συνταγή του συγγραφέα για μια καλή διαβίωση. Αποβάλλοντας οτιδήποτε έχει αρνητικό πρόσημο. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1930 και "προέβλεψε" την τρέχουσα εμμονή του 21ου αιώνα με την αυτο-βοήθεια. Οδηγώντας τον αναγνώστη βήμα προς βήμα στην ευτυχία μέσα από τις αιτίες της δυστυχίας, τις προσωπικές επιλογές, τους συμβιβασμούς και τις θυσίες που μπορεί να οδηγήσουν στο τελικό σκοπό του να είσαι «Happy Man».


6) Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι 


Το κλειδί που κρύβεται κάτω από το γεράνι δεν είναι σαν όλα τα κλειδιά. Ανοίγει την πόρτα σε έναν άλλο κόσμο κατοικημένον από ευτυχισμένους δραπέτες, που μακριά από την παγίδα του πολιτισμού, ζουν αρμονικά με τη φύση και τον εαυτό τους. Σε αυτόν τον κόσμο κυβερνά ο έρωτας, νεράιδες και μικροί θεοί ξεφαντώνουν μαζί με τους θνητούς, κι όλες οι περιπέτειες τελειώνουν καλά με μαγικούς τρόπους. Ο κόσμος του Χρόνη Μίσσιου είναι ένα ιδανικό καταφύγιο, πλημμυρισμένο από ξεχασμένες αισθήσεις και θαύματα ζωντανά.

"Οι πολιτισμένοι άνθρωποι περπατάνε για άσκηση πια, όχι από ανάγκη εκεί που συζεί, που δένεται το κορμί με την πλάση. Αντί να σκύψεις να μυρίσεις ένα λουλούδι ή να σκαλίσεις τη γη, κάνεις επικύψεις σαν μαλάκας μέσα σ’ ένα κουτί από μπετόν ή… τρέχεις πάνω σ’ ένα σταματημένο ποδήλατο". - Χρόνης Μίσσιου 


7) Ο Αόρατος 


Το βιβλίο του Paul Auster είναι ευκολοδιάβαστο και διαφορετικό, όπως και ο συγγραφέας του. Χωρίζεται σε 4 μέρη και σε αυτά δεν αλλάζει μόνον ο αφηγητής αλλά και το πρόσωπο της αφήγησης. Συμβαίνουν πράγματα εξωφρενικά και ταυτόχρονα εντελώς φυσιολογικά και λογικά. Δεν μπορείς ποτέ να εμπιστευτείς αυτόν που μιλάει ή που γράφει πως λέει την αλήθεια. Η αλήθεια αλλάζει συνεχώς νόημα, χάνεται στην προσπάθεια των ηρώων να βρουν τον εαυτό τους, να ζήσουν σύμφωνα με τα πιστεύω τους, όσο η ζωή, μέσα από την τυχαιότητά της, τους εκδικείται με φόρα. Φτάνουμε στο τέλος σε μια ανατροπή που αφήνει μια αίσθηση ωραίου όλως παραδόξως κενού.


8) Σημειώσεις ενός πορνόγερου 
Οι Σημειώσεις ενός Πορνόγερου άρχισαν να δημοσιεύονται το Μάιο του 1967 στην εναλλακτική εφημερίδα του Λος Άντζελες Open City και πολύ γρήγορα έκαναν τον συγγραφέα τους διάσημο σε όλον τον κόσμο. Είναι η αυτοβιογραφία σε συνέχειες ενός ανθρώπου που ζει επικίνδυνα - κάθε πρόταση που χαράζει ο Τσαρλς Μπουκόβσκι πάνω στο χαρτί, μπορεί να είναι η τελευταία του. Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι υπήρξε για χρόνια ο λυρικός και ο αφηγητής της λογοτεχνίας του περιθωρίου. Ασυνήθιστα πνευματώδης και συχνά με έναν παραμυθένιο ρεαλισμό, επιθετικός και βωμολόχος, περιγράφει την άλλη πλευρά του "American way of life", αυτήν που οδηγεί από το Αμερικάνικο Όνειρο στον Αμερικάνικο Εφιάλτη.


9) Τι είναι αγάπη; 


Για να διαβάσετε το βιβλίο αυτό του Κρισναμούρτι παρατίθεται το εξής απόσπασμα:

«Τι είναι αγάπη; Αυτή η λέξη έχει καταλήξει να σημαίνει τόσα πολλά πράγματα, είναι τόσο αλλοιωμένη, που τη χρησιμοποιώ με βαριά καρδιά. Όλοι μιλάνε για αγάπη – κάθε περιοδικό και κάθε εφημερίδα και κάθε ιεραποστολή μιλάει ατέλειωτα για αγάπη. Αγαπάω τη χώρα μου, αγαπάω το βασιλιά μου, αγαπάω κάποιο βιβλίο, αγαπάω το Θεό. Είναι η αγάπη μια ιδέα; Αν είναι, μπορεί να καλλιεργείται, να τρέφεται, να γαλουχείται, να άγεται και να φέρεται, να διαστρεβλώνεται μ’ όποιο τρόπο θέλετε. Όταν λέτε ότι αγαπάτε το Θεό: τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αγαπάτε μια προβολή του εαυτού σας ντυμένου με ορισμένη μορφή ευπρέπειας, ανάλογα με το τι νομίζετε ότι είναι ανώτερο και ιερό· έτσι λοιπόν το να λέτε «αγαπώ το Θεό» είναι πέρα για πέρα ανοησία. Όταν λατρεύετε το Θεό, λατρεύετε τον εαυτό σας – και αυτό δεν είναι αγάπη. Επειδή δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτό το ανθρώπινο πράγμα που λέγεται αγάπη, ξεφεύγουμε σε αφηρημένες ιδέες και έννοιες. Η αγάπη μπορεί να ’ναι τελικά η λύση για όλες τις δυσκολίες του ανθρώπου, όλα του τα προβλήματα και τις οδύνες. Έτσι, λοιπόν, πώς θα ανακαλύψουμε τι είναι αγάπη;»


10) Ο Αλχημιστής 


Ο "Αλχημιστής" έχει κερδίσει ένθερμους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία αυτή, που εκπλήσσει με την υποβλητική της απλότητα και εμπνέει σοφία, μιλάει για τον Σαντιάγο, το νεαρό βοσκό από την Ανδαλουσία, που ξεκινά για ένα ταξίδι από την πατρίδα του την Ισπανία, ως την έρημο της Αιγύπτου, αναζητώντας κάποιο θησαυρό θαμμένο στις Πυραμίδες. Κανείς δεν ξέρει τι θησαυρός είναι αυτός ή αν ο Σαντιάγο θα κατορθώσει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα βρει μπροστά του. Ωστόσο, αυτό που ξεκινά σαν ταξίδι για την ανακάλυψη επίγειων αγαθών μετατρέπεται σε ανακάλυψη του θησαυρού που είναι κρυμμένος μέσα μας. Πλούσια, γεμάτη εικόνες και βαθιά ανθρώπινη, η ιστορία αυτή αποτελεί μια αιώνια μαρτυρία της δύναμης, που έχουν τα όνειρά μας να μας μεταμορφώσουν και της σημασίας του να ακούει κανείς την καρδιά του.