ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Top 10 μέρη για απόδραση το Σαββατοκύριακο (Chalkidiki Edition)



Άλλο ένα σαββατοκύριακο πλησιάζει και εμείς εδώ στην Townsendia σκεφτόμαστε για εσάς! Ποια είναι τα μέρη κοντά στη Θεσσαλονίκη για να ξεφύγει κανείς από τη ζέστη και τη ρουτίνα; Φυσικά, πρώτη στο μυαλό μας έρχεται η Χαλκιδική. Παρακάτω είναι η λίστα με τόπους όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να μάθετε ιστορία, να σκαρφαλώσετε, να κολυμπήσετε, να φάτε, να πιείτε και νηστικοί να ΜΗΝ κοιμηθείτε. Για να σας διευκολύνουμε στην επιλογή σας, η λίστα είναι αριθμημένη με σειρά απόστασης από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας από τα κοντινότερα μέρη και καταλήγοντας στα μακρινότερα. Το μάξιμουμ που θα οδηγήσετε (ή θα σας πάνε) είναι δύο, άντε δυόμιση ώρες. Μήπως να ετοιμάζετε σακβουαγιάζ σιγά σιγά; 

1) Πετράλωνα 



Το μάξιμουμ για να φτάσετε στα Πετράλωνα από Θεσσαλονίκη είναι μισή ώρα. Αν είστε φαν των βουνών αυτό το μικρό ημιορεινό χωριό των 300 περίπου κατοίκων θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Το χωριό καταλαμβάνεται κατά ένα μεγάλο μέρος του από το όρος Κατσίκα. Από την κορυφή της Κατσίκας μπορείτε να δείτε όλη τη Χαλκιδική πανοραμικά. Στο όρος Κατσίκα βρίσκεται και το γνωστό σπήλαιο των Πετραλώνων. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, ενώ στο Ανθρωπολογικό Μουσείο (που βρίσκεται δίπλα σχεδόν στο σπήλαιο) θα βρείτε τα αρχαιότερα δείγματα φωτιάς, τουλάχιστον 1.000.000 ετών. Αν, λοιπόν, θέλετε να συνδυάσετε μια εκδρομή στη φύση, αλλά και ένα ταξίδι στη γνώση, τότε τα Πετράλωνα είναι για εσάς.



2) Παραλία Διονυσίου



Λίγοι γνωρίζουν για τη παραλία Διονυσίου, αλλά όσοι μαθαίνουν την λατρεύουν. Είναι ένα μικρό τουριστικό θέρετρο, ανάμεσα στα Φλογητά και τα Μουδανιά και απέχει μόλις 1 ώρα από Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και όχι περισσότερο από 45 λεπτά με το αμάξι. Τα καλοκαίρια μαζεύει πολλούς τουρίστες από τα Βαλκάνια, τη Ρωσία, τη Γερμανία, αλλά και την Αμερική. Είναι ξακουστό για τα πολύχρωμα ηλιοβασιλέματά του και για τη μία από τις πιο όμορφες κεντρικές πλατείες χωριών στη Χαλκιδική. Ιδανικό μέρος για οικογένειες, αλλά και νεότερους. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και τα ταβερνάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Το MUST, φυσικά, είναι οι πεντανόστιμες κρέπες από τα χεράκια μου, μόνο στο Fisheye Beach Bar!



3) Άγιος Μάμας 



Ο Άγιος Μάμας είναι χωριό στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, λίγο μετά τα Μουδανιά. Η παραλία του Άγιου Μάμα, βέβαια, βρίσκεται λίγο παρακάτω στο πόδι, ακριβώς πριν την Ποτίδαια. Κάθε χρόνο το χωριό οργανώνει το πανηγύρι του Άγιου Μάμα, όπου γίνεται πανικός. Πολλά σουβλάκια, πολλά κρασιά και πολλές μπύρες υπό το άκουσμα των "πάρε πάρε 3 κυλοτάκια 2 ευρώ". Εκεί μπορείς να βρεις οτιδήποτε. Από βρώσιμα μέχρι κατοικίδια, και από σετ προίκας μέχρι αρωματικά φυτά. Όσο για την παραλία του Άγιου Μάμα, αυτή είναι ό,τι πρέπει για κολύμπι και ξάπλες, αφού είναι καθαρή, καταγάλαζη και αμμουδερή. 


4) Άφυτος



Η Άφυτος ή Άθυτος είναι ένα χωριό στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, λίγο πριν την Καλλιθέα. Είναι γεμάτο από πετρόκτιστα δρομάκια, πέτρινα σπιτάκια, ταβερνάκια με ζωντανή μουσική που περνάς από έξω και σου "σπάνε" τη μύτη, εναλλακτικά μπαράκια και ιδιαίτερα μικρο-μαγαζάκια, που πουλάνε κάθε λογής αντικείμενα. Από ξύλινα κοσμήματα και μαγειρικά σκεύη μέχρι ζωγραφισμένες κολοκύθες και χειροποίητα ρούχα. Από την Άφυτο δεν λείπει και η πιο κυριλέ διάθεση, αφού κατεβαίνοντας προς τη παραλία υπάρχουν μπαρ με πιο προσεγμένο στυλ, και εστιατόρια με βιτρίνες από φρεσκοψαρεμένα ψάρια, που μπορείς να διαλέξεις εκείνη την ώρα ποιο θέλεις να φας. Τέλος, αξίζει φυσικά και ένα μπάνιο στη παραλία της Αφύτου!


5) Αγία Παρασκευή



Η Αγία Παρασκευή είναι ένα μικρό χωριό στο κάτω μέρος του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής. Η παραλία του, όμως, βρίσκεται λίγο πιο κάτω και έχει το ομώνυμο όνομα. Κυρίως, η περιοχή φημίζεται για τα διάσημα ιαματικά λουτρά της Αγίας Παρασκευής. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαμάμ, της σάουνας, του υδρομασάζ και του μασάζ, προσελκύουν κόσμο κάθε ηλικίας και τουρίστες κάθε χώρας. Αν ήσασταν υπό πίεση τον τελευταίο καιρό, τότε τα Λουτρά της Αγ. Παρασκευής είναι για εσάς. Απολαύστε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα υπέροχο χώρο που σας χαρίζει ηρεμία και χαλάρωση και αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδεύσει στη μαγευτική θέα από τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο, το Πήλιο μέχρι τις Σποράδες και την Εύβοια.


6) Λαγονήσι 



Το Λαγονήσι είναι μια παραλία λίγο πιο κάτω από τον Όρμο Παναγιάς, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Περιτριγυρισμένη από φοινικόδεντρα, αλμυρίκια και κάθε λογής χλωρίδα το όλο τοπίο συνδυάζει το μπλε και το πράσινο σε μια αρμονία χρωμάτων. Κανείς δεν ξέρει γιατί ονομάστηκε Λαγονήσι, ωστόσο δεν θα ήταν και περίεργο να συναντήσετε λαγούς, αν εξερευνήσετε το χώρο και πέρα από την παραλία. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, βέβαια, γιατί υπάρχει ένα Beach Bar που καλύπτει την περισσότερη έκταση της παραλίας και για να περάσεις υπάρχει είσοδος (συν τις πανάκριβες τιμές μετά). Αν θέλετε να το ζήσετε με την ψάθα σας, προσπεράστε την κύρια είσοδο, και "μπείτε" από το πλάι.

7) Διάπορος



Το νησάκι Διάπορος βρίσκεται στο δεύτερο πόδι, δίπλα από το Λαγονήσι και είναι προσβάσιμο από τη παραλία της Βουρβουρού. Απέχει μόλις 15 - 20 λεπτά με το καραβάκι και τα νερά έχουν το απόλυτο τιρκουάζ χρώμα, λόγω της λευκής άμμου του βυθού, δημιουργώντας έτσι μια "Γαλάζια Λίμνη" (Blue Lagoon). Οι τιμές για την ενοικίαση σκάφους κυμαίνονται από 80 έως 100 ευρώ την ημέρα. Μπορεί ο καθένας να οδηγήσει σκάφος μέχρι 25 ίππων, καθώς οι υπεύθυνοι δίνουν χάρτη και εξηγούν τα απαραίτητα. Για την ενοικίαση μεγαλύτερου σκάφους χρειάζεται ειδικό δίπλωμα οδήγησης ιστιοπλοϊκού.

8) Τηγάνια 




Η παραλία "Τηγάνια" βρίσκεται στο δεύτερο πόδι ανάμεσα από τη Συκιά και το Κριαρίτσι. Είναι σχετικά μικρή και βραχώδη μαζί με αμμουδερή. Υπάρχει ένα beach bar με το ίδιο όνομα (Tigania Beach Bar), στο οποίο κυριαρχούν ethnic στοιχεία. Οι ομπρέλες που υπάρχουν για σκιά είναι φτιαγμένες από πεσμένα φύλλα φοίνικα, πράγμα που σου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου στην Τζαμάικα. Βέβαια, οι κατσικούλες που μπορεί να τύχει να παρελαύνουν από πίσω σας θα σας επιστρέψουν στην ελληνική πραγματικότητα.


9) Καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας 



Αν είστε τύποι του fit και της εξερεύνησης έχουμε και για εσάς πρόταση! Οι καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας βρίσκονται στο Δήμο του Αριστοτέλη, πολύ κοντά στο χωριό της Ολυμπιάδας. Υπάρχει ένας χωματόδρομος που φτάνει μέχρι κάποιο σημείο με το αμάξι. Έπειτα συνεχίζετε ποδαράτα. Ο πρώτος καταρράκτης είναι βατός και θέλει περπάτημα περίπου 15 - 20 λεπτών που δεν είναι τίποτα μπροστά στην εντυπωσιακή του θέα! Ο δεύτερος καταρράκτης είναι δυσκολότερος και δεν συνίσταται για παιδιά, καθώς η κατάβαση είναι απότομη και το μονοπάτι στενό. Αν είστε τολμηροί, αξίζει τον κόπο γιατί τα νερά του είναι πεντακάθαρα και η φύση μαγευτική.

10) Γαϊδουρονήσια (Δρένια)


Τα Γαϊδουρονήσια βρίσκονται ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, απέναντι από την Ουρανούπολη και δίπλα από την Αμμουλιανή. Στα 6 μικροσκοπικά νησάκια θα βρείτε πανέμορφες αβαθής και αμμώδες παραλίες μέσα σε ένα μαγευτικό νησιωτικό τοπίο. Θα δείτε απίστευτα χρώματα, σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του τιρκουάζ. Τα νερά είναι ρηχά και φιλικά για κολύμπι. Στο κεντρικό μεγάλο νησάκι θα βρείτε τη ψαροταβέρνα "Ρέστια", εκεί θα απολαύσετε ένα γεύμα από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αλιευμένα από τον κόλπο του Άγιου Όρους.


Φωτογραφία εξωφύλλου: ΑΝΘΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ