ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Star Wars: Μία κοινωνία σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά...


Επικές διαγαλαξιακές μάχες, αδρεναλίνη να αγγίζει το κόκκινο και έντονο συναίσθημα; Όλα αυτά στριφογύριζαν πιθανότατα στον νου του George Lucas όταν αποφάσισε να στήσει ένα ολόκληρο σύμπαν "in a galaxy far, far away..." όπως έχουμε δει και ακούσει τόσες φορές. Τη σημαντικότατη συνδρομή του στον ευφυή εμπνευστή, προσέφερε και ο John Williams, συνθέτης του theme του επικού saga, καθώς και οι δημιουργικοί Irvin Kershner και Richard Marquand, σκηνοθέτες των ταινιών "Star Wars: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται" και "Star Wars: Η επιστροφή των Jedi" αντίστοιχα. Το έπος κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και, 40 χρόνια μετά, εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή με τα πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά franchises όλων των εποχών.

Αφορμή για τη σύλληψη της ιδέας από τον George Lucas, που, όχι πολλά χρόνια αργότερα, έμελλε να αρχίσει να γράφει ιστορία στις σελίδες του αμερικάνικου κινηματογράφου, ήταν ο μύθος του "Ήρωα με τα χίλια πρόσωπα" του Joseph Campbell.

Φωτογραφία 1

Darth Vader

Αν όχι ο πιο δημοφιλής, ο Darth Vader ή αλλιώς Anakin Skywalker, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες του έπους. Ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και κατακλυσμένος από ηθικά διλήμματα, ο "κακός" αυτός χαρακτήρας, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φιγούρες του κινηματογράφου μετά το 1970. Πατέρας της Πριγκίπισσας Leia και ορκισμένος εχθρός των Jedi, ο Darth Vader μοιάζει να μεταλλάσσεται σταδιακά σε μια σκληρή ηγετική φιγούρα, που δεν συγχωρεί λάθη και απαιτεί όλα να γίνονται με τον τρόπο τους. Αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες, καθώς η προσωπικότητά του ξετυλίσσεται σταδιακά, αποκαλύπτοντας τα βαθύτερα κίνητρά του, καθώς και τους λόγους που τον οδήγησαν να διοικεί με αυτή την αυστηρότητα το λαό και τους στρατιώτες του. Τον ρόλο έχουν αναλάβει διάφοροι ηθοποιοί ανά τις δεκαετίες, κάτι που είναι αυτονόητο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόσωπο του χαρακτήρα είναι καλυμμένο με την γνωστή μάσκα και αποκαλύπτεται σπάνια, ενώ η φωνή του παρουσιάζεται πάντοτε τροποποιημένη.

Φωτογραφία 2

Luke Skywalker

Ο αρχικά δειλός και φοβισμένος νέος που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν γενναίο Jedi με σκοπό ζωής την προάσπιση της ελευθερίας και των ιδανικών του, ενσαρκώθηκε από τον Mark Hamill, αποτελώντας έτσι τον πιο επιτυχημένο ρόλο της καριέρας του, μαζί με το να γίνει ο voice actor του Joker από το σύμπαν του Batman. Ο Luke Skywalker είναι ίσως ο χαρακτήρας που εξελίσσεται περισσότερο από όλους στη διάρκεια των ταινιών, ενώ αποτελεί καθαρή ενσάρκωση του "Καλού". Αποφεύγοντας πειρασμούς στους οποίους θα μπορούσε να ενδώσει για να κάνει τη ζωή του ευκολότερη, ο Luke παρουσιάζεται πιστός στα ιδανικά του, με θέληση για αλλαγή για έναν καλύτερο κόσμο, καθώς και πιστός υποστηρικτής των φίλων από τους οποίους περιβάλλεται.

Φωτογραφία 3

Han Solo

Ένας από τους βασικότερους χαρακτήρες του έπους, ο αρχικά ιδιότροπος και συχνά εκνευριστικός Han Solo, αγαπημένος της Πριγκίπισσας Leia και προσωπικός της "scoundrel" όπως αποκάλεσε ο ίδιος τον εαυτό του, αποτέλεσε ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στην κατά τα άλλα επιτυχημένη κινηματογραφική πορεία του Harisson Ford, και του χάρισε αναγνωρισιμότητά που όμοιά της δεν είχε βιώσει στο παρελθόν. Κυβερνήτης του θρυλικού "Millenium Falcon" και έμπιστος φίλος του Chewbacca, ο γοητευτικός νέος κέρδισε το ενδιαφέρον της γενναίας πριγκίπισσας, με τον έρωτά τους να μετουσιώνεται σε ένα παιδί. Η πικάντικη λεπτομέρεια του μήνα; Τον Αύγουστο του 2018 κυκλοφόρησε η είδηση, πως το jacket που φορούσε ο Han Solo στην ταινία "Star Wars: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται", αναμένεται να βγει σε δημοπρασία τον Σεπτέμβριο, μαζί με άλλα αντικείμενα από κινηματογραφικές παραγωγές, σε τιμές που μπορεί να αγγίξουν μέχρι και το 1,5 εκατομμύριο δολάρια!

Φωτογραφία 4

Πριγκίπισσα Leia

Τι θα μπορούσε να πει κανείς για τη γενναία πριγκίπισσα με το χαρακτηριστικό χτένισμα, πρωτοστάτη στην επανάσταση ενάντια στο τυραννικό καθεστώς της αυτοκρατορίας; Η πριγκίπισσα, παρουσιάζεται από τις πρώτες κιόλας ταινίες γαλουχημένη με την αξία της ελευθερίας, κάτι που κάνει πράξη με την απόπειρα κλοπής των σχεδίων του Death Star, του φονικού όπλου που σκόπευε να χρησιμοποιήσει ο Darth Vader, με σκοπό την καταστροφή πλανητών. Πιστή φίλη του Luke, που τελικά αποδεικνύεται κάτι παραπάνω για αυτή, ο χαρακτήρας της Leia ενσαρκωμένος από την αείμνηστη Carrie Fisher, αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές θηλυκές φιγούρες του κινηματογράφου για 40 χρόνια τώρα.

Φωτογραφία 5

C3PO & R2D2

Για το τέλος κρατήσαμε ίσως τους πιο καλόκαρδους χαρακτήρες της σειράς. Εξοπλισμένοι με γερές δόσεις χιούμορ και πιστοί βοηθοί των Jedi, τα δύο ανθρωποειδή ρομπότ αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα αχώριστο δίδυμο, άρρηκτα συνδεδεμένο με το έπος του Star Wars. Με αλλόκοτα ανθρώπινη συμπεριφορά, οι δυο χαρακτήρες αποτελούν την προσωποποίηση της αληθινής φιλίας, αφού δεν εγκαταλείπουν ο ένας τον άλλον ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές, ενώ χαρακτηριστικό είναι το χιούμορ με το οποίο προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον πανικό στον οποίο βρίσκονται τις περισσότερες φορές. Οι δύο χαρακτήρες έγιναν η αισιοδοξία προσωποποιημένη, αποδεικνύοντας πως ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, υπάρχει ελπίδα.

Φωτογραφία 6

Φυσικά αν αρχίσουμε να αναλύουμε εκτεταμένα έναν - έναν τους χαρακτήρες του έπους δεν πρόκειται να τελειώσουμε ποτέ. Αυτό που αξίζει σίγουρα να πούμε, είναι πως σε βάθος δεκαετιών στις ταινίες συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι χαρακτήρες, όπως ο Emperor Paplatine, o Obi - Wan Kenobi, η Rey, ο Kylo Ren και άλλοι. Το σημαντικότερο όμως από όλα, είναι πως ο George Lucas κατάφερε να δημιουργήσει τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες, που να μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας έστω με κάποιον από αυτούς. Με διακριτές διαφορές μεταξύ τους, οι χαρακτήρες θα λέγαμε πως ίσως αποτελούν και μια προσωποποίηση της σημερινής κοινωνίας και των μελών της, αφού παρουσιάζει μέσα από υπερφυσική δράση πολλές καταστάσεις της σύγχρονης ζωής, όπως την αξία της ελευθερίας, τα τυραννικά καθεστώτα, τη δύναμη της αγάπης και πολλές πολλές ακόμα.

Μήπως τελικά οι δύο κόσμοι δεν απέχουν τελικά τόσα έτη φωτός ο ένας από τον άλλον...;

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: starwars.com, φωτογραφία 1: reddit.com, φωτογραφία 2: lifo.gr, φωτογραφία 3: lynkformer.com, φωτογραφία 4: polygon.com, φωτογραφία 5: bustle.com, φωτογραφία 6: comicbook.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ